Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.10.2012 23:17

Przed godziną wróciłem z "Obławy". Nie, nie, nie tego się spodziewałem... można zobaczyć, ale niekoniecznie trzeba. Ponadto polskie filmy z połamaną chronologią zaczynają mi osobiście już wychodzić bokiem.

Wojna, a szczególnie partyzantka (znam z opowieści sąsiada, który przeszedł pół Bałkanów w czasie II Wojny) to wszy, wilgoć, smród, głód i to co mocno wyeksponowane w tym filmie - napięcie seksualne. Jest to więc film bez żołnierzy w okopach w wyprasowanych mundurach - to duży plus, a minusy? Kto chce i może niech sam zobaczy.

Pozdrawiam.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 19.10.2012 23:23

Hej. Jutro się wybieramy, ....... a może jednak nie ? :wink: Może jednak "Delikatność" . Amelia była świetna.
............................
A lubicie filmy drogi ? Może nie dzień w dzień, ale raz na jakiś czas ?
.......
"Thelma i Louise", "California"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.10.2012 05:40

AdamSz napisał(a): Który rosyjski reżyser pokazałby w takim ujeciu ewakuację za Wołgę lub gnanie chmary spanikowanych rekrutów do natarcia, jak w filmie „Wróg u bram”. Tragedia, głupota i syf maksymalnie skondensowane, nie mówiąc o manipulacjach i gierkach politruków wobec prostych i biednych żołnierzy. Sugestywne, tragiczne i przejmujące. .....

.dlatego polecam "Karny batalion"....po pierwszej bitwie, wpuszczeni na nierozminowane pole, zostaje ich garstka, wycofujących się rannych dobijają ckm-y NKWD. Co do produkcji zachodnich też mam mieszane odczucia, wśród niezłych filmów sporo jest tez gniotów, robionych za dużą kasę, w stylu rosyjskiego uraaaaaaaaa. :papa:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 20.10.2012 13:27

Witam. Żeby nie było, zgadzam się z Tobą, że serial jest dobry poprzez samo to, że odkrywa jeden z tematów tabu. Mimo, że pokazuje jedynie wierzchołek góry lodowej, to juz powala i szokuje. I tu masz rację, że dla celów poznawczych jest OK. No, ale jakby nie pokazali abecadła pracy, typu ckm-y zaporowe, żywe wykrywacze min, straceńcze ataki, wzajemne zdziczenie i nienawiść, kula w łeb, lub w nagrodę 10 lat łagru i w ryj za to że się ktoś do niewoli załapał, itd, itd, itd, to by nie było żadnej treści w serialu - karny batalion. ..... Obejrzeć bardzo warto, dla samej wiedzy o stylu i zasadach funkcjonowania AR w IIWŚ.
.........
Miałem na myśli, nie jakieś produkcje B i C, ale te poważniejsze, typu wspomniane wcześniej, także Pacyfik, Kompania B.., Szer R.., i inne tego formatu...........Polecam Sztandar Chwały i Listy z Iwo Jimy. Jedna bitwa pokazana z dwóch stron okopu. Mniej formy, więcej treści, do przemyślenia. ........ Pozdrawiam. .................................PS, a tak, na marginesie, zachód miał inny styl wojowania, niz AR. Mentalność, rozwaga, dbałość o jednostkę, więcej techniki, mniej mięsa. Widać to i po statystykach, i po efektach-kosztach, i w filmach też. ....... Akurat trochę się interesuję tymi tematami. Jest masa literatury nt prozy życia (przetrwania) zwykłych żołnierzy AR w IIWŚ. Odsyłam np do -''Wojna Iwana'' Catherine Merridale, a także wielu wspomnieniowych niemieckich. W ich rodzimych mało tego , 50 lat cenzury zrobiło swoje.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 20.10.2012 19:31

anakin napisał(a):A dzisiaj w o 22.40 w tvp 2 Pokój 1408.

Co prawda późno trochę, ale............warto. :D

Jeden z moich ulubionych...
pewnie, że warto ;)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.10.2012 15:20

auto_gt napisał(a):Czy ktoś z was nie lubi science fiction ?

Polecam Battleship , świetna akcja efekty , dobry warto obejrzeć

Właśnie wczoraj w końcu obejrzałem.

I... spodobał mi się! :D :D

Do "Independence Day" nie dorasta, ale efekty super! A najbardziej podobało mi się tempo akcji - bez zbędnych przestojów i niepotrzebnych pobocznych wątków - nareszcie!

Tylko Liam Neeson do tej roli mi za bardzo nie pasował... Inna sprawa, że mnie juz zawsze będzie się kojarzył z Schindlerem.
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 22.10.2012 10:19

Anai napisał(a):
anakin napisał(a):A dzisiaj w o 22.40 w tvp 2 Pokój 1408.

Co prawda późno trochę, ale............warto. :D

Jeden z moich ulubionych...
pewnie, że warto ;)

Książka jeszcze lepsza :)
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 22.10.2012 10:20

kaszubskiexpress napisał(a):Obejrzałem dzisiaj "Uprowadzoną 2".
Obrazek

Film dość przewidywalny, ale sprawnie zrobiony, żadnych dłużyzn.
Nie żałuję, polecam miłośnikom solidnej sensacji.

Sporo stambulskich dachów i zaułków raczej nieznanych turystom.

:hut:

Ujdzie , ale jak dla mnie do 1 się nie umywa :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 22.10.2012 15:29

Ostatnio obejrzałem:

Obrazek

I.............rozpacz.
Jeżeli ktoś nie widział niech sobie da spokój. :roll:

Porażka.
Po prostu.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.10.2012 15:48

Mnie samo "Piła była tylko niewinną zabawą" już rozbawiło ... ;)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 22.10.2012 15:54

tony montana napisał(a):Mnie samo "Piła była tylko niewinną zabawą" już rozbawiło ... ;)

A mnie Arcydzieło,które przenosi na kolejny poziom. :lol:
Zgodził bym się z tym gdyby na końcu dodali słowo - debilizmu. :roll:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.10.2012 15:55

anakin napisał(a):
tony montana napisał(a):Mnie samo "Piła była tylko niewinną zabawą" już rozbawiło ... ;)

A mnie Arcydzieło,które przenosi na kolejny poziom. :lol:
Zgodził bym się z tym gdyby na końcu dodali słowo - debilizmu. :roll:

Niewinną zabawę to chyba mają ci, którzy te głodne kawałki wymyślają ;) 8O 8) :boss:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.10.2012 18:23

Zapowiada się wielki hit! ;)
Dziś Canal + 21.00

"Ataki śnieżnych potworów"

2 gwiazdki w Telewizyjnej! ;) :)

Opis: Eksplorujący Arktykę w poszukiwaniu skarbów badacze zostają zaatakowani prze żyjące na pustkowiu monstra.

MÓJ KLIMAT ;)

Tym bardziej, że reżyserem jest nie kto inny, ale dość niszowy aktor David Hewlett (dla mnie NIEZAPOMNIANY Dr Rodney McKay z mojego ulubionego serialu "Stargate Atlantis" - tylko 5 sezonów niestety a więc jeno 100 odcinków.

http://www.google.pl/search?q=rodney+mc ... tAaTiICIBQ

Opisze kiedyś dokładniej Atlantis - opis wymaga dużego wkładu umysłowego, serial - legenda, nie można go potraktować po łebkach

Każdy szanujący się fan SF powinien go przynajmniej raz zobaczyć (wszystkie sto odcinków ma się rozumieć)
ja natka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja natka » 23.10.2012 18:02

Wczoraj na Zone Europa trafiłam na koreański film "Braterstwo broni".
Trafiłam przypadkiem, ale zostałam do końca.
Było warto.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 23.10.2012 18:32

Na Zone chodzą niezłe filmy. Warto obserwować ten program. A jak się coś przegapi, to są powtórki. pozdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone