Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.10.2012 16:51

kaszubskiexpress napisał(a):Kiedyś w zimową sobotę obejrzałem 10 odcinków "Kompanii braci". Najlepszy wojenny film, moim zdaniem. Jeśli znowu go puszczą, to zrobię sobie powtórkę, tym bardziej, że zima za pasem. :wink:

..to polecam, jeżeli nie oglądałeś "Karny batalion"..12 odcinków, produkcja rosyjska z 2005 roku...moim zdanie godzien obejrzenia, w sumie mało scen typowo wojennych, bardziej w kategoriach studium psychologicznego. Nawet nie wiedziałem że w czasie II wojny Rosjanie mieli takich batalionów...ponad tysiąc 8O 8O . ale po obejrzeniu filmu wiadomo dlaczego.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.10.2012 17:18

lubelski napisał(a): "Karny batalion"

Ma ciekawe recenzje. Jak nadarzy się okazja to obejrzę.

Tony Montana czy Ty kolego masz konto na filmweb-ie ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.10.2012 18:31

lubelski napisał(a):Nawet nie wiedziałem że w czasie II wojny Rosjanie mieli takich batalionów...ponad tysiąc 8O 8O .

Rozkaz 227 - Ни шагу назад!

Stalin, w pewnym momencie, zorientował się, że masowe rozstrzeliwanie dezerterów i tych, którzy się poddali Niemcom, to zwykłe marnotrawienie mięsa armatniego, więc wydał rozkaz, umożliwiający tworzenie z nich karnych jednostek.

Dla równowagi wydał Rozkaz Nr 270, dzięki któremu można było za brak efektów na froncie karać więzieniem lub śmiercią rodziny żołnierzy i komisarzy :)

Jak czas pokazał - motywator zadziałał ;)

To Equilibrium to jest o tym, jak społeczeństwo zażywa jakiś środek uszczęśliwiający, a niektórzy próbują się temu sprzeciwić?
Strasznie dawno temu to oglądałem i, jak pamietam, podobał mi się.
W każdym razie nie był to typowy film S-f.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.10.2012 18:33

weldon napisał(a):
To Equilibrium to jest o tym, jak społeczeństwo zażywa jakiś środek uszczęśliwiający, a niektórzy próbują się temu sprzeciwić?
Strasznie dawno temu to oglądałem i, jak pamietam, podobał mi się.
W każdym razie nie był to typowy film S-f.

Bardziej "zobojętniający" niż uszczęśliwiający. To jest społeczeństwo, w którym nie wolno okazywać uczuć. Ale generalnie dobrze pamiętasz :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.10.2012 18:40

Dziecko mi podpowiada, że "był smutny" ... i nie chce go znów oglądać :)

Ma dziś jakiegoś doła ;)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 19.10.2012 11:16

..........produkcja rosyjska ..........

Witam. Do rosyjskich produkcji podchodzę z rezerwą. Owszem, niektóre produkcje efektowne, ale mam wrażenie, że dalej nie potrafią do końca rozliczyć się z własna okrutną przeszłością i przemycają ten swój irracjonalny etos. Niby już, ale gdzieś tam ciągle te ich serco-szczypiaszcze numery, jak kiedyś tylko w lepszym opakowaniu. Ten etos zresztą jest dla mnie często w ogóle niezrozumiały. To, co ich podnieca i ma być pozytywnym powerem dla mnie jest często po prostu głupotą. W ogóle tego nie kupuję . ….......… Lepsze wg mnie są produkcje zachodnie, bezstronne, logiczniejsze psychologicznie oraz trafniej uderzające obrazem. ……... Który rosyjski reżyser pokazałby w takim ujeciu ewakuację za Wołgę lub gnanie chmary spanikowanych rekrutów do natarcia, jak w filmie „Wróg u bram”. Tragedia, głupota i syf maksymalnie skondensowane, nie mówiąc o manipulacjach i gierkach politruków wobec prostych i biednych żołnierzy. Sugestywne, tragiczne i przejmujące. ...... A patrząc na dość oszczędny, ale wyjatkowo przejmujący „Stalingrad”, człowiek marznie przy 30 C i wie, jaka była cena, doprowadzenia do masowego odpadania uszu u dzielnych żołnierzy Wehrmachtu. .... A małe kółko tej historii może zamknąć „Jeniec’. Oszczędny, lecz wyjątkowo sugestywny obraz cynizmu i okrucieństwa tego systemu i ludzi, jako jego składnika. …………….. Obecnie dużo robią o wojnie czeczeńskiej. Niektóre filmy bardzo efektowne, ale z reguły to putinowska propaganda i nie dociera to na szerszy rynek. Z kolei sławna 9.kompania, zgrabny wysokobudżetowy filmik, niby ku pokrzepieniu serc, lecz dla rozsądnego pokazuje jedynie beznadzieję i marność ichniego żołnierza oraz niewyuczalność ich fachowców od wojenek (czyżby mózg nie przyjął żadnych reflekcji od II WŚ). Żal, nie ma się czym podniecać oprócz paru scenek z dużym bumm.. …. O, niezły bo raczej apolityczny, trochę tragiczny, trochę komiczny jest obraz ‘Wojna” . Wnikliwy widz zauważy tu wiele irracjonalnych smaczków. Nie należy go wiec oglądać jako film jedynie wojenno-przygodowy. No i na zakończenie tegoż świetne pokazanie mentalności Anglików. To się im udało. :) …...…. A jak ktoś bardzo nie lubi Rosjan :wink: to może sobie obejrzeć „Wojnę zimową”. Film może nie najwyższych lotów, ale garstka Finów nieżle sobie radzi z mrowiem czerwonoarmistów. Chyba nie przesadzone, wszak koszty i efekty tej wojny w każdej encyklopedii. …. I to na tyle, subiektywnie. Hej.
Ostatnio edytowano 19.10.2012 14:13 przez AdamSz, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.10.2012 11:24

Co do ruskich produkcji, to warto by wspomnieć niezłe Straż dzienną i Straż nocną na podstawie książek Łukjanienki.

Zresztą książki też polecam.
Nie tylko zwolennikom sf.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.10.2012 11:29

A ja wczoraj zasnęłam na Equilibrium... :( Nie był nudny, podobał mi się, ale koniec tygodnia daje się we znaki ;) Muszę sobie gdzieś zobaczyć od połowy :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.10.2012 11:40

A dzisiaj w o 22.40 w tvp 2 Pokój 1408.

Co prawda późno trochę, ale............warto. :D
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.10.2012 11:46

maslinka napisał(a):A ja wczoraj zasnęłam na Equilibrium... :( Nie był nudny, podobał mi się, ale koniec tygodnia daje się we znaki ;) Muszę sobie gdzieś zobaczyć od połowy :)

Czyli dobrze pisałem w innym wątku... Urlop i na Brać:).
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.10.2012 11:49

MRK napisał(a):
maslinka napisał(a):A ja wczoraj zasnęłam na Equilibrium... :( Nie był nudny, podobał mi się, ale koniec tygodnia daje się we znaki ;) Muszę sobie gdzieś zobaczyć od połowy :)

Czyli dobrze pisałem w innym wątku... Urlop i na Brać:).

Tak, tylko jest jeden problem - ja urlop już miałam, w lipcu i sierpniu... Nie mogę wziąć urlopu w innym terminie. Muszę czekać do lutego, ewentualnie do końca grudnia :(

Ale na szczęście zaczyna się weekend :) Jak się nie ma, co się lubi... ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.10.2012 11:54

anakin napisał(a):A dzisiaj w o 22.40 w tvp 2 Pokój 1408.

Co prawda późno trochę, ale............warto. :D

Film chyba rzeczywiście wart obejrzenia! Z tym, że jest na TVP 1 :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.10.2012 11:56

To ja muszę zacząć od momentu, jak główny bohater celuje z rewolweru do takiego faceta czytającego książkę ... :/

:D

Kilka dni temu, rano, chyba na Kino Polska, trafiłem na film, bodajże Męskie sprawy - o powstaniu wielkopolskim.
Chciałem go obejrzeć w całości, ale nie jestem tytułu pewien.

Zapowiadał się fajnie i niezła obsada była: Bińczycki, Wardejn ...
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 19.10.2012 21:12

Czy ktoś z was nie lubi science fiction ?

Polecam Battleship , świetna akcja efekty , dobry warto obejrzeć
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 19.10.2012 22:20

weldon napisał(a):Co do ruskich produkcji, to warto by wspomnieć niezłe Straż dzienną i Straż nocną na podstawie książek Łukjanienki.
Zresztą książki też polecam.
Nie tylko zwolennikom sf.

Ciekawe kino. Nieco inne niż klasyczne SF.
Koniecznie obejrzeć w dobrej kolejności :wink: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone