Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne
napisał(a) Kiepura » 06.03.2016 20:45
W kwestii Roja.
Film nie tak dobry jakby się chciało i nie tak zły jak to można tu i ówdzie przeczytać.
Nierówny. Zwłaszcza pierwsze pół godziny mocno niejasne i bez przekazu. Ta część to raczej porażka filmu.
Potem już całkiem fajnie jak na nisko budżetową produkcje.
Film trwa dwie i pół godziny. Tyle co Zjawa. Z tamtego wyszedłem znużony i znudzony (jak patrzyłem na współtowarzyszy niedoli nie ja jeden). Tutaj nie.
Film jest bardzo realistyczny, nie holywódzki, nie znajdziemy tu scen lotu z koniem ze stu metrów i lądowania bez szwanku czy odlatujących od jednej kuli głów. Sceny batalistyczne są takie "bez rozmachu", czyli prawdziwe.
Dbałość o szczegóły historyczne jest zachowana. Nic mnie tak nie irytuje w filmach jak przysłowiowy zegarek na ręce króla Władka Jagiełły.
Jeśli chodzi o wspominaną czarno - białość. To nie jest film o perypetiach Jana Kowalskiego po II wojnie światowej, tylko o ludziach, którzy jednoznacznie opowiedzieli się po dwóch stronach barykady. Tu mało jest miejsca na półcienie.
Natomiast uważny widz znajdzie odniesienia do elementów powojennej rzeczywistości, wsparcia dla podziemia i kolaboracji, dylematów różnego rodzaju aż po zniechęcenie i współpracę z nową władzą. Pobieżnie, ale to nie jest film o tym.
Cóż szkoda trochę zmarnowanego potencjału, głównie poprzez pewne niedostatki scenariusza.
Ale film na pewno warto obejrzeć.
Największą wartością każdego filmu nie są sceny latającego jeźdźca na koniu tylko wywoływane emocje.
Obejrzałem film w małym kinie (duże multipleksy oczywiście olały film), sala była pełna.
Niedaleko mnie siedziała rodzina z na oko 15 letnim synem.
Gdy zapaliło się światło po seansie zobaczyłem, że chłopak płacze.