Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne
napisał(a) walp » 29.01.2016 23:40
ASIULA HK napisał(a):walp napisał(a):Poznaliśmy tegoroczne
nominacje do Oscara.
Czy "Zjawa" zasługuje na 12 nominacji, będę mógł ocenić 29 stycznia.
Zapodaj opinię po

Właśnie wróciłem i zapodaję.

„Zjawa” to świetny film o naturze człowieka, o granicach ludzkiej wytrzymałości i woli przetrwania.
Świetne role Toma Hardy’ego, a przede wszystkim Leonardo DiCaprio. Wysiłek fizyczny jaki włożył DiCaprio w odegranie tej roli,
jest godny podziwu.
Operator Emmanuel Lubezki ma już na swoim koncie dwa Oscary i myślę, że dostanie w tym roku trzeciego. Sama scena walki niedźwiedzia grizzly
z Hugh Glass’em, to po prostu majstersztyk, a cały film od strony technicznej jest fenomenalny.
Jestem pełen uznania dla ekipy, bo film był kręcony w bardzo trudnych warunkach. Reżyserowi zależało na tym, aby scenerie były jak najbardziej naturalne,
a nie generowane komputerowo. Zdjęcia były kręcone w tak trudno dostępnych miejscach, że ekipa filmowa traciła 40% dnia na dotarcie na plan i powrót z niego. Efekt - zachwycające zdjęcia wodospadów, lasów i dziczy Ameryki.
Czy film jest przeceniony? – oceńcie sami. Ja polecam ten dramat przygodowy, choć zapewne znajdzie się wielu, którzy spodziewali się czegoś więcej.
Kto nie lubi takich klimatów, zapamięta tylko pięknie ośnieżone, dziewicze i niebezpieczne tereny XIX-wiecznej Ameryki oraz charczącego DiCaprio.

Ostatnio edytowano 30.01.2016 10:25 przez
walp, łącznie edytowano 1 raz