Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.01.2015 15:10

kaszubskiexpress napisał(a):Świetny film. A Hopkins jak zwykle , wystarczy, że pokaże twarz i wystarczy, nic nie musi mówić. :D

Dokładnie! Jest bardzo przekonywujący i autentyczny. Jednym ironicznym uśmiechem potrafi u widza wywołać emocje 8) To jest prawdziwe aktorstwo.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.01.2015 15:15

kaszubskiexpress napisał(a):"Holiday" obejrzałem już drugi raz, mimo że nie trawię Diaz, uważam ją za bardzo przeciętną aktoreczkę, ale widzowie ją lubią, więc jest angażowana.

I te angaże od razu przekładają się na kasę. Na liście Top 10 najlepiej opłacanych aktorek zajmuje trzecią pozycję.
Wyprzedzają ją tylko Angelina Jolie (2) oraz Reese Witherspoon (1).
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 02.01.2015 16:11

weldon napisał(a):
MRK napisał(a): patrzę na filmy Jacksona przez pryzmat książek Tolkiena

Mz Jackson w tym przypadku poległ w starciu z producentami. Seria mi się podobała i trzecią część uważam za dużo lepszą, niż drugą, ale tak, jak ekranizacja Potopu przekazała skondensowaną treść napisaną przez Sienkiewicza, tak Jackson ciągnął Tolkiena jak gumowy balon.

Aż strach co będzie, jak się dowie o Silmarillionie :D

Chwilunia, chwilunia... Jeśli chodzi o LOTR, to przecież skrócił dzieło Tolkiena. Dość dużo wątków zostało zmarginalizowanych, niektóre pominięte. Nawet wersje reżyserskie tego nie "naprawiają" A jeśli chodzi o Hobitta...zauważ, że wie o Silmarillionie:). Troszkę poszerzył Hobbita właśnie o Silmarillion.

Wg mnie, niech się bierze za niektóre opowieści z Silmarillion:). Ja tam mogę nadal te bajki oglądać. Lepsze to, niż SW:).

walp napisał(a):
MRK napisał(a):My z żoną jesteśmy fanatykami thrillerow, że tak napisze. Mniej horrorów.

Mnie też zdecydowanie bliżej do tego typu filmów sensacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem thrillerów psychologicznych.

Thriller psychologiczny swoją drogą... Thriller sensacyjny - też ok, aczkolwiek chodziło mi o thrillery z pogranicza horroru, np Amityvillle, Piła. Nie ma od groma flaków i czerwonej farby, ale jest klimat wyrywający z butów. Nie lubię thrillerów/horrorów z jakimiś stworkami np. Silent Hill, do którego chyba trzy razy się przymierzałem... Czwartego nie będzie.

walp napisał(a):Poproszę. :wink:

Jakoś wieczorkiem:)

maslinka napisał(a):
Na pierwszy ogień poszła czarna komedia 7 psychopatów. Film mi się podobał, lubię taki humor. Ale In Bruges tego samego reżysera zdecydowanie lepszy :D

Nie wiem, czy zdecydowania, bo jak dla mnie, obie te produkcje są świetne. In Bruges 8/10, psychopaci 7/10. Tak, czy siak...oba warte polecenia...co też już kiedyś na forum się zadziało:).
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 02.01.2015 19:03

weldon napisał(a):A jak koleżeństwo ocenia Vier Panzersoldaten und Brad Pitt?

Obejrzałem, nawet z zainteresowaniem i mam swoje zdanie ale ciekaw jestem opinii :)[/color]

Obejrzałem. Ogólnie nawet bym go polecił ale ...
Podobało mi się to, że to chyba pierwszy amerykański film wojenny który widziałem (raczej nie przepadam za tym gatunkiem więc dużo ich nie widziałem - mogę się mylić) w którym główni bohaterowie nie są uśmiechniętymi, amerykańskimi chłopakami ratującymi świat. Zastrzelili jeńca, gwałcili i ogólnie zachowywali się w większości jak prostaki i chamy choć gdzieś tam z dialogów można się domyślić że nie zawsze tacy byli (efekt Lucyfera???). Niemniej ktoś chciał wprowadzić trochę realizmu do filmu. I to jest dla mnie ok.
Ale jest też druga strona medalu. W wojsku nie byłem, więc się nie znam. Ale nawet ja nie strzelałbym z karabinu maszynowego który jest 1,5 m nad ziemią w sytuacji, gdy pomiędzy mną a wrogiem (ze 2-3 metry przed czołgiem) biegnie moja piechota. A to co się działo od czasu wjechania na minę i zerwania gąsiennicy... Prawie jak Rambo.
Zwykły widz jak ja śmiało może obejrzeć. Miłośnicy filmów wojennych pewnie skrytykują.
PS. Napis FURY na lufie bardzo przypomina ten z RUDEGO 102. Tylko odbitych dłoni i łapy brak :D :D :D
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 02.01.2015 20:01

Nie wiem czy ktoś oglądał ale przypomniałem sobie o Amores Perros, film już ma kilka latek. Oglądałem już dość dawno temu a teraz postanowiłem zobaczyć jeszcze raz - w niedzielę :)

Zdecydowanie polecam!
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 02.01.2015 21:05

arek_sosnowiec napisał(a):
weldon napisał(a):A jak koleżeństwo ocenia Vier Panzersoldaten und Brad Pitt?

Obejrzałem, nawet z zainteresowaniem i mam swoje zdanie ale ciekaw jestem opinii :)[/color]

Obejrzałem. Ogólnie nawet bym go polecił ale ...

Też zdarzyło mi się obejrzeć i mogę szczerze polecić bez żadnego "ale...". Film zdecydowanie łamiący stereotyp kina wojennego, ale bez przesady. Fajnie wyglądały czołgi strzelające "kolorowymi" pociskami, prawie jak w "Gwiezdnych wojnach" :), a scena z Tygrysem w akcji kapitalna!
Polecam również the equalizer, dobre sensacyjne kino.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 02.01.2015 21:34

SgwdYrEira napisał(a):Nie wiem czy ktoś oglądał ale przypomniałem sobie o Amores Perros, film już ma kilka latek. Oglądałem już dość dawno temu a teraz postanowiłem zobaczyć jeszcze raz - w niedzielę :)

Zdecydowanie polecam!

O to to to. Dobrze, ze przypomniałes. Świetny film. Podłączam się pod polecenie :-).
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 02.01.2015 21:38

Gdy oglądałem pierwszy raz to totalnie opadła mi szczęka. Następnym razem było podobnie. A zdaje się, że film mało znany mimo, że kiedyś dodawali to do jakiejś babskiej gazety ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.01.2015 21:43

arek_sosnowiec napisał(a):Zastrzelili jeńca, gwałcili i ogólnie zachowywali się w większości jak prostaki i chamy

To chyba miała być odpowiedź na Szeregowca Ryana, gdzie, o ile dobrze pamiętam, puszczeni jeńcy znów zaczynali do nich strzelać?

Sceny z gwałtami, czy może raczej z puszczającymi się Niemkami są mz jakieś dziwne. Stereotyp ruskiego sołdata gwałcącego za darmo, jest tak zakorzeniony, że tutaj to jest raczej zwykłe kurewstwo, jakiemu oddają się Niemki. Ciekawe, ale podobną sytuacje opisywał Majewski tylko w odniesieniu do Włoszek.
Czyżby "rasa panów" kompletnie pozbawiona była honoru w momencie, gdy nie zjadła śniadania lub nie zapaliła po śniadaniu?
Okropne :/

rafalisko30 napisał(a): scena z Tygrysem w akcji kapitalna!

Od sceny z Tygrysem zaczyna się jakaś straszliwie przewidywalna degrengolada, jakby realizatorzy chcieli jak najszybciej zakończyć film.
Taktyka walki z czołgiem, któremu tylko jeden z nich może zagrozić - bo tylko Pitt miał działo o odpowiednim na Tygrysa kalibrze - zmasowany atak, skupienie czołgów, brak współdziałania i kompletny brak osłony dymnej zakrawa na kpinę z inteligencji widza.

Może to było i widowiskowe, ale równie widowiskowe filmu Jackassi kręcą :D

Mz warto obejrzeć, ale do Szeregowca Ryana, o filmach typu O jeden most za daleko, czy Bitwa o Ardeny nie wspominając, to mu daleko.

Zresztą chyba krytycy to dostrzegli, bo na zachodzie opatrują ten film właśnie tym tytułem będącym parafraza Czterech Pancernych i Psa - Czterej Pancerni i Brad Pitt :D - co chyba nie najlepiej świadczy o powadze tej, w zasadzie, komiksowej produkcji :)

Acha, jeszcze kompletnie niezrozumiała scena zmywania szczątków na początku filmu. Co go tak rozerwało? Hełm miał za ciasny, czy co, bo jakby głowę miał na górze, to powinno go rozsmarować po wieży, a skoro leżał w środku, to chyba powinien być jakiś otwór wlotowy pocisku w pancerzu?

Te niuanse mocno zakłócały odbiór, w sumie fajnego obrazu :/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.01.2015 21:48

Te "kolorowe" pociski to były pociski smugowe, używane w czasie II w.św.
Amerykanie używali czerwonych, Niemcy - żółte, zielone :)
Moim zdaniem Furia- bardzo w porządku. Też bez "ale"...
Zresztą świetnie to uzasadnia (mz) krytyk filmowy A. Pietras, mówiąc że "Amerykanie odrobili lekcje", że wojna w tym filmie bardzo prawdziwie wygląda. Popieram wszystko co powiedział, oprócz jego końcowej oceny. Ja bym Furii dała 8 /10.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.01.2015 22:34

Blaugrana napisał(a):świetnie to uzasadnia (mz) krytyk filmowy

Cóż, krytyk filmowy zna się na grze aktorskiej, a niekoniecznie na realiach scen, jakie w filmie są przedstawiane :)
Ja za dużo przebywam w środowisku historyków i znawców techniki wojskowej, żeby nie zwracać uwagi na pewne niuanse, które trochę groteskowo wyglądają w wojennych filmach.

To tak, jak z Grzesiem i Maliniakiem w Czterech pancernych, którzy w 45 roku biegają po planie z kałaszami wzór 47, albo z Lotną, gdzie nasi kawalerzyści atakują sowieckie T-34.

No niby film fajny i dobrze się ogląda, ale ciężko się nie śmiać w takich momentach :D
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 02.01.2015 22:36

weldon napisał(a):Od sceny z Tygrysem zaczyna się jakaś straszliwie przewidywalna degrengolada, jakby realizatorzy chcieli jak najszybciej zakończyć film.
Taktyka walki z czołgiem, któremu tylko jeden z nich może zagrozić - bo tylko Pitt miał działo o odpowiednim na Tygrysa kalibrze - zmasowany atak, skupienie czołgów, brak współdziałania i kompletny brak osłony dymnej zakrawa na kpinę z inteligencji widza.

Weldon, troszeczkę przesadzasz. Ten film, to przede wszystkim czysta rozrywka i "dobrze" się go ogląda. Nie potrzebnie szukasz dziury w całym. Gdyby na poważnie brać to "dzieło", to można się przyczepić praktycznie do każdej sceny. Ale oczywiście szanuję Twoje zdanie, tym bardziej, że film chyba Ci się podobał :)
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 02.01.2015 22:43

weldon napisał(a):...film fajny i dobrze się ogląda...

No przecież właśnie to powiedziałem... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 02.01.2015 22:48

SgwdYrEira napisał(a):Gdy oglądałem pierwszy raz to totalnie opadła mi szczęka. Następnym razem było podobnie. A zdaje się, że film mało znany mimo, że kiedyś dodawali to do jakiejś babskiej gazety ;)

W niektórych kręgach kultowy...a w kulturze popularnej raczej nie został zauważony. Panie, Panowie, obejrzycie sobie, bo cholernie warto!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.01.2015 23:00

weldon napisał(a):
Blaugrana napisał(a):świetnie to uzasadnia (mz) krytyk filmowy

Cóż, krytyk filmowy zna się na grze aktorskiej, a niekoniecznie na realiach scen, jakie w filmie są przedstawiane :)
Ja za dużo przebywam w środowisku historyków i znawców techniki wojskowej, żeby nie zwracać uwagi na pewne niuanse, które trochę groteskowo wyglądają w wojennych filmach.

To tak, jak z Grzesiem i Maliniakiem w Czterech pancernych, którzy w 45 roku biegają po planie z kałaszami wzór 47, albo z Lotną, gdzie nasi kawalerzyści atakują sowieckie T-34.

No niby film fajny i dobrze się ogląda, ale ciężko się nie śmiać w takich momentach :D

W jakich momentach chciało Ci się na tym filmie śmiać ? Według mnie film był realistyczny. A żeby nie posługiwać się podobnym chwytem co Ty ( w kwestii przebywania w towarzystwie historyków) posłużę się innymi argumentami :
http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/ ... l?cookie=1
http://histmag.org/Furia-rez.-David-Aye ... ilmu-10200
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 189
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone