Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 14.04.2014 12:43

Paulka napisał(a):... ale pokazało mi się "Królestwo" Larsa von Triera. Trzy odcinki pierwszego sezonu za mną, kolejne pewnie dzisiaj.

Gdzie dorwalas? Szukam w każdej możliwej formie, aby mieć w domu. Genialny serial. Cała nic siedziałem w kinie oglądając całość, a wychodząc rano z kina, miałem wrażenie, że to była chwila.
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 14.04.2014 13:09

MRK napisał(a):

Gdzie dorwalas? Szukam w każdej możliwej formie, aby mieć w domu. Genialny serial. Cała nic siedziałem w kinie oglądając całość, a wychodząc rano z kina, miałem wrażenie, że to była chwila.

Oglądam na vod.pl
Rzeczywiście całość to nocka jak nic. :D
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 14.04.2014 14:59

Paulka napisał(a):
MRK napisał(a):

Oglądam na vod.pl
Rzeczywiście całość to nocka jak nic. :D

I fajna sprawa... Kilka lat temu zrobili pokaz calosci, z przerwą na poczęstunek w połowie, jakoś kolo 3 w nocy. Fajny klimacik. A serial to mistrzostwo. Dlatego muszę to mieć na własność, ale nie mogę nigdzie ustrzelic.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.04.2014 21:11

14 kwietnia 19.. roku, w Lidzie urodziła się Pola Raksa ( Apolonia Raksa).
Obrazek
Znana z roli Marusi w "Czterej pancerni i pies", Marysi Kalinowskiej w "Panience z okienka" i innych ...

Sto lat pani Apolonio 8)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.04.2014 22:12

weldon napisał(a):
Znana z roli Marusi w "Czterej pancerni i pies", Marysi Kalinowskiej w "Panience z okienka" i innych ...

Sto lat pani Apolonio 8)

No i ze wspomnianego "Szatana............"
:wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 15.04.2014 07:23

Wczoraj obejrzałem "Tajemnice Westerplatte"

Jeśli twórcy starali się pokazać jak było naprawdę, to muszę zweryfikować postrzeganie mjr Sucharskiego, bo z filmu wynika, że gość błądził we mgle, miał halucynacje, był zwykłym siermięgą, ani razu nie wziął broni do ręki i chciał się poddać.

Żołnierze strzelali do siebie ( do tych, którzy chcieli się poddać ), tłukli się, nie wykonywali rozkazów Sucharskiego. Kąpali się nago pod obstrzałem, szczali na portret Śmigłego.

Masakra.
Jak żyć ?

8O
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.04.2014 07:34

kaszubskiexpress napisał(a):Wczoraj obejrzałem "Tajemnice Westerplatte"

Jak to mówią: weź na klatte, tajemnice Westerplatte ;)

Nie szkoda ci było czasu? 8O
Ja wiem, że zdobywca największej ilości Malin może kogoś pociągać, ale jak coś reprezentuje sobą poziom Bitwy Warszawskiej, Kac Wawa i Wyjazdu integracyjnego, to to się omija szerokim łukiem :mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 15.04.2014 07:41

Sprawdzić chciałem i gęba mi opadała coraz niżej.

Jak tu nie lubić pancernych :mrgreen:
jacek73
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek73 » 15.04.2014 07:49

jak o pancernych to mam coś takiego
Załączniki:
0.jpg
a co niech wiedzą ze w Bydgoszczy też kręcono Pancernych
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.04.2014 07:51

kaszubskiexpress napisał(a):Jeśli twórcy starali się pokazać jak było naprawdę, to muszę zweryfikować postrzeganie mjr Sucharskiego, bo z filmu wynika, że gość błądził we mgle, miał halucynacje, był zwykłym siermięgą, ani razu nie wziął broni do ręki i chciał się poddać.

No niestety taka była prawda , mjr. Sucharski to był zwykły tchórz i pijak , a tego nas nie uczyli w szkołach w latach 70-tych , bynajmniej nie mnie.
WESTERPLATTE HISTORIA PRAWDZIWA tu dość ciekawy artykuł jak było naprawdę.
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 15.04.2014 08:12

jacek73 napisał(a):jak o pancernych to mam coś takiego

..a Stawkę w ...

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.04.2014 08:16

maniust napisał(a):dość ciekawy artykuł jak było naprawdę

Dość ciekawy artykuł, ale nie jak było naprawdę, tylko jak to widzi córka kapitana.
Zwróć uwagę, że, w zależności od punktu widzenia, to można by równie dobrze postawić Dąbrowskiego przed sądem wojennym za niewykonanie rozkazów przełożonego i narażenie życia żołnierzy.
Jak było naprawdę to wiedzieli sami zainteresowani, a oni nic już nie powiedzą.
Sam kiedyś miałem wątpliwości i dałem się na te różne wersje nabrać, ale jak spojrzysz obiektywnie, to ciężko coś Sucharskiemu zarzucić.
Rozkaz wykonał z nawiązką, informacje jakie posiadał - a wiedział więcej, niż Dąbrowski - pozwalały przypuszczać, że nic więcej nie osiągną broniąc składnicy, a ważne było ludzi oszczędzać, tym bardziej, że do Składnicy brali (wbrew temu, co jest pokazane na filmie) naprawdę wartościowych i wybranych żołnierzy.

Takie czasy, że z bohaterów, jak u mnie, się gejów robi żeby zabłysnąć :/

Na Wiźnie taki jeden chciał biznes ukręcić, ale go spuścili ... z bieżąca :)

garbowski napisał(a):..a Stawkę w ...

A to mógłby być fajny temat: śladami filmów i seriali :)

Kurcze, nie połapałem się, że to ty :lol:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 15.04.2014 08:18

W Aleksandrowie wybudowano makietę Bramy Brandenburskiej i kręcono sceny berlińskie. :boss:
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 15.04.2014 08:24

No proszę heh.. w Lublinie w Bramie Krakowskiej więziono pułkownika Dowgirda :oczko_usmiech: a na Placu po farze stały knajpy i słynne "ja go bukłaczkiem a on Wilcze doły" :mrgreen: że nie wspomnę o filmie "150 na godzinę" w całości kręconym w Lublinie. No i książe Jarema ślubował w Kaplicy Św. Trójcy.... w "Ogniem i mieczem". :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.04.2014 08:43

Eeeee, tak to się nie liczy - swoje zdjęcia wstawcie.

Jak wrócę, to wrzucę z Łącka :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 167
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone