Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne
napisał(a) MRK » 04.04.2013 16:05
Anai napisał(a):MRK napisał(a):Nie radzę...
Ja mam taką teorię, że jest taka kategoria filmów, które żeby zrozumieć co ich twórcy chcieli nam przekazać należałoby przed seansem coś przyćpać, albo chociaż wychylić coś mocniejszego... wielokrotnie
Napiszę tak...takie filmy, o których piszesz powyżej, to ja akurat lubię. Lubię filmy pokręcone, niejednoznaczne, intrygujące, symboliczne, w jakiś sposób "zachwiane" (vide Antychryst von Triera...do tej pory nie wiem, czy mam ten film nazwać gniotem, czy arcydziełem, vide Idioci tego samego reżysera - mistrzostwo, vide Requiem dla snu Aronofsky'iego, które dla mnie jest arcydziełem, vide w końcu filmy Lyncha)...ale np. Srpski Film to już jakiś nonsens. Zakładam, ze nawet gdybym był ostro "zrobiony", czy to jakimś narko, czy tez jakimś alko...to i tak nie dalbym rady. Jak dla mnie, to chodziło tylko i wyłącznie o szok. Głębszego przesłania nie widzę. No bo, że co? Że ludzie to najstraszniejsze ze zwierząt? To wiem. Że ludzie są zdolni do najgorszego? Do gorszych rzeczy niż zwierzęta? To też wiem... Nie znajduję żadnego przesłania, poza chęcią wywołania w odbiorcy szoku spowodowanego obleśnością tego typu filmów. Żeby nie było - obleśność w szerszym znaczeniu wcale nie musi być szokująca. Dobry, naprawdę dobry horror spokojnie mogę obejrzeć. Nie jestem typem, który na widok krwi mdleje, no ale...Serpski Film to już perwercha na maxa.