Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne
napisał(a) Krzychooo » 13.11.2012 23:11
marze_na napisał(a):Wszystko to razem w moim odczuciu czyni cały obraz wyjątkowo nieautentycznym i trochę karykaturalnym. Takie moje subiektywne zdanie.
No tak, rzecz gustu. Ja uważam, że właśnie autentyzm to mocna strona filmu.
Faktycznie, parę scen naprawdę mocnych i może niepotrzebnych. Ale moim zdaniem reżyser nie poszedł za daleko w dosłowności. Parę zdarzeń zaledwie zasugerował. Aktorstwo także mi się podobało.
marze_na napisał(a):Dzisiaj idę na Pokłosie. Trochę sobie poczytałam co o filmie myślą ci co już go widzieli. Zarzut jest w zasadzie jeden, że film jest antypolski. Ale te głosy to chyba przed wszystkim z kręgów nacjonalistycznych i narodowo-radykalnych. Ja liczę na dobre polskie kino.
Ja już byłem. Nie chcę za dużo zdradzać, ale kino naprawdę poruszające. W mojej opinii Pasikowskiemu udało się pogodzić trudny temat i całkiem wartką akcję. Film naprawdę trzyma w napięciu, do końca. Scena, w której tajemnica się wyjaśnia, jest niezwykła, nie wiem skąd reżyser wytrzasnął takiego diabolicznego aktora. To chyba naturszczyk, nie kojarzę go z żadnych filmów.
A co do negatywnych ocen za "niepatriotyczną" wymowę filmu. Nie bardzo to rozumiem. Owszem, w filmie pokazano zarówno Polaków-łajdaków, ale też co najmniej kilku Polaków-ostatnich sprawiedliwych...
Zresztą co tu dużo gadać. W każdym narodzie są świnie i święci. Tacy chyba jesteśmy. Chwalimy się obaleniem komunizmu, "Solidarnością", zapominając, że tymi, którzy nawalali strajkujących pałami na ulicach nie byli Rosjanie czy Niemcy...
Jeszcze jedno. Maciej Stuhr zaczyna się "ładnie starzeć". Wreszcie przestał grać w głupawych komediach, zarówno w "Obławie", jak i w "Pokłosiu" wypada przekonująco. Wygląda na to, że polskie kino będzie miało jeszcze z niego pociechę.