Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.11.2012 12:36

No właśnie, nakręcić film o Bielskich, czy o Pilchu, o Ivo Symie, czy o Ince albo o Neni Bobkowskiej Wydrze, pokazać Hubala jako ostatniego z oficerów WP walczących po zakończeniu kampanii wrześniowej, czy jako watażkę, który w swej nieświadomości możliwości popełnienia zbrodni przez cywilizowane narody i brak podporządkowania legalnej, podziemnej władzy, doprowadza do pacyfikacji kilku wsi i wymordowania ich mieszkańców. Pokazać getto poprzez Żagiew, która, de facto, miała walczyć z lichwą i spekulacją na terenie getta, czy poprzez Żegotę? ŻOB czy ŻZW? Czerniakow czy Lejkin? Nakręcić coś o kolaborantach, czy o Edelmanie, wykonującym na nich wyrok, pokazać polskich chłopów, z różnych powodów wykonujących polecenia zagłady Żydów wydawane przez Niemców, czy pokazać tych samych chłopów, którzy poświęcali życie nie tylko swoje, ale też własnej rodziny często tylko po to, żeby uratować sąsiada, a często tez w ogóle kompletnie im obce osoby?
Powstanie jako wspólny zryw wszystkich ugrupowań, zjednoczonych w jednym celu - wyzwolenia i obrony stolicy, czy poprzez pryzmat istniejących przypadków rozstrzeliwania Żydów przez powstańców z faszystowskiego NSZ?

Wydaje mi się, że tak, jak przez lata zapominało się w polskiej kinematografii o tym najważniejszym, pokazując "jedyną i słuszną", tak teraz zaczynamy sięgać na drugi skraj wydarzeń tamtych lat.

Ale to dobrze. Tym bardziej, na tle tak przedstawianej historii wyglądają ludzie żyjący w "okupacji dniu codziennym".
Marzy mi się film na przykład o pani Bytnar - "Matuli Polskich Harcerzy".
Ciekawe, czy kiedyś powstanie? Pewnie nie, bo to ... nieciekawe :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 13.11.2012 18:59

Napisałem, że sprawa dotyczy całej Europy. Po prostu chciałbym, żebyśmy pokazali tę wstydliwa stronę uczciwie. Bohaterstwo polskich żołnierzy jest niepodważalne, chociaż mój wspomniany dziadek uważał, że polscy żołnierze byli bardzo naiwni sądząc, że krzycząc HURRA przestraszą Niemców.

Nie każdy wie np, że pancerniacy ( ci z "Czterech Pancernych", skoro to wątek filmowy :wink: opisywali ich losy ), po walkach o Gdańsk stracili 60 z 63 czołgów, to wynikało niestety ze słabego wyszkolenia, chociaż odwagi im nie brakowało.

To Polacy dostają najwięcej medali za ratowanie żydów podczas II WŚ i to Polacy w Izraelu uchodzą za największych antysemitów. Żebyśmy mogli z dumą opowiadać o naszym bohaterstwie, powinniśmy się rozliczyć. Nie interesuje mnie co działo się w innych częściach Europy. Francuzi mają Vichy i do dzisiaj leczą się z tego zjawiska.

Wróćmy może do filmów. :wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 13.11.2012 19:11

Raul73 napisał(a): Pamiętam, jak sąsiad mawiał: "Gdyby nie Hitler, to oni (Żydzi) całą Polskę by przejęli dla siebie".

Wiesz problem polega na niewiedzy. Żydzi uchodzili za zamożnych. Zamożny znaczy złodziej i wyzyskiwacz. Nikt nie bierze pod uwagę z czego się to wzięło. Wśród społeczności żydowskiej odsetek biednych był większy, niż u nas. A spora ilość ówczesnych biznesmenów wzięła się z konieczności. Otóż dawne prawo zabraniało posiadania ziemi Żydom, życie zmusiło tę społeczność do zajmowania się wyszynkami, handlem czy rzemiosłem.

Pamiętam gdy w jakimś programie zapytano kolesia ( nie ukrywał swojej niechęci do Żydów ), czy zna jakiegoś Żyda, odpowiedział, że tak, oni są wszędzie, w bankach, w rządzie, w bankach, w rządzie. Masakra jakaś.

:hut:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.11.2012 19:25

kaszubskiexpress napisał(a):To Polacy dostają najwięcej medali za ratowanie żydów podczas II WŚ ...

A wiesz, że, to zastanawiające, ale wcale jakoś specjalnie nie brylujemy wśród Sprawiedliwych?
Sporo nacji nas goni :?

I to mnie boli, bo jeżeli tak łatwo wskazać na to, że w Polsce (z jakich powodów to też się nie mówi :roll: )
nie lubiano Żydów, to należałoby wskazać to na tle tych, którzy ratując Żydów zginęli i nie doczekali się swego medalu :(

I to jest dla mnie wyznacznik prawdy, a nie jakieś medale, czy pojedyncza próba rozliczenia się z jakimś wydarzeniem z przeszłości. Ja bym pociągnął ten temat - wiecie, że nie stronię od odwiedzania, szukania i stawiania świeczek na kirkutach, więc chyba jestem w tym dość obiektywny - ale chciałbym tez rozliczenia braci Bielskich, rozliczenia z okresu, kiedy całą wschodnia Polskę okupowali Sovieci.

Ech ... Oczywiście w filmie bym chciał, żeby od tematu nie odchodzić :D

Proponuję przenieść się do "Historii" z tą dyskusją, bo nas popędzą :D

A, swoją drogą, żony koleżanka wróciła z Pokłosia i mówi, że film ciekawy, dobrze zrobiony, natomiast z pewnością ciężki :)

Nudzić się, podobno, nie nudziła :lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 13.11.2012 19:29

weldon napisał(a):Proponuję przenieść się do "Historii" z tą dyskusją, bo nas popędzą :D

Pełna zgoda. Wracamy do filmów. :hut:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 13.11.2012 19:49

Czy ktoś oglądał Total Recall?
Bo mam pytanie.... :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.11.2012 19:59

anakin napisał(a):Czy ktoś oglądał Total Recall?
Bo mam pytanie.... :)

Ja oglądałam :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 13.11.2012 20:02

Jest tam jedna scena kiedy Farrel/Quaid/Hauser :wink: gra na fortepianie oglądając swój holograf....
Chodzi mi o ten kawałek, który wybrzdękuje...

Czy to jest fragment jakiegoś większego, znanego utworu, czy zwykłe takie tam.....filmowe pitu-pitu.. :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.11.2012 20:10

anakin napisał(a):Jest tam jedna scena kiedy Farrel/Quaid/Hauser :wink: gra na fortepianie oglądając swój holograf....
Chodzi mi o ten kawałek, który wybrzdękuje...

O rany, nie pamiętam... Scenę kojarzę, chociaż też jak przez mgłę (film mnie nie powalił i jakoś nie wrył mi się w pamięć), ale tego kawałka niestety wcale.

Przykro mi, nie pomogę...

Na filmwebie nie ma takiego tematu? Zwykle ludzie pytają tam o szczegóły i szczególiki, często muzyczne :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.11.2012 20:12

A jednak znalazłam :mrgreen:

O to chodzi?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.11.2012 20:33

Flyboys ktoś wspominał ... Właśnie się zaczynają. Chyba obejrzę kolejny raz :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 13.11.2012 21:34

maslinka napisał(a):A jednak znalazłam :mrgreen:

O to chodzi?

Tototo... :D
Dziękuję. :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.11.2012 23:09

weldon napisał(a):żony koleżanka wróciła z Pokłosia

My też wróciliśmy. Byliśmy z moimi rodzicami i każde z nas ocenia Pokłosie bardzo wysoko.

Kilka moich refleksji po seansie.
Zarzuty, że film jest antypolski i propagandowy to w chyba głównie histeria radykalnych bojówek spod znaku falangi. Że niby przedstawia karykaturalny i przejaskrawiony obraz zacofanej polskiej wsi? Ja wiem czy przesadzony, skoro na takiej polskiej wsi można dzisiaj urodzić i zamordować sześcioro dzieci i nikt nic nie wie, nie widział i nie słyszał...

Uważam, że Pokłosie to jedne z lepiej wydanych pieniędzy w polskiej kinematografii. Jak to się mówi, "dobrze zrobiony". W tym filmie każdy element jest doskonale przemyślany. Zdjęcia, muzyka, tempo akcji, kreacje bohaterów - wszystko świetnie zgrane tworzy spójny, przekonujący i przede wszystkim przejmujący obraz. Dla mnie nie tylko o relacji Polak-Żyd, ale w dużej mierze o relacji człowiek-człowiek.
Każdy ma oczywiście swoją wrażliwość, ale mnie ten film wbił w fotel. Wywarł kolosalne wrażenie i zmusił do reflekcji, mózg pracuje w kinie i nie przestaje po seansie. I bynajmniej nie w kategoriach polskich rozliczeń z "trudną historią", bo w moim odczuciu nie tylko o te rozliczenia tu chodzi.

Polecam. Dla mnie 9/10, odejmuję za zakończenie, trochę zbyt "finezyjne" jak na warunki pokazanej wsi.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 13.11.2012 23:11

marze_na napisał(a):Wszystko to razem w moim odczuciu czyni cały obraz wyjątkowo nieautentycznym i trochę karykaturalnym. Takie moje subiektywne zdanie.

No tak, rzecz gustu. Ja uważam, że właśnie autentyzm to mocna strona filmu.

Faktycznie, parę scen naprawdę mocnych i może niepotrzebnych. Ale moim zdaniem reżyser nie poszedł za daleko w dosłowności. Parę zdarzeń zaledwie zasugerował. Aktorstwo także mi się podobało.

marze_na napisał(a):Dzisiaj idę na Pokłosie. Trochę sobie poczytałam co o filmie myślą ci co już go widzieli. Zarzut jest w zasadzie jeden, że film jest antypolski. Ale te głosy to chyba przed wszystkim z kręgów nacjonalistycznych i narodowo-radykalnych. Ja liczę na dobre polskie kino.

Ja już byłem. Nie chcę za dużo zdradzać, ale kino naprawdę poruszające. W mojej opinii Pasikowskiemu udało się pogodzić trudny temat i całkiem wartką akcję. Film naprawdę trzyma w napięciu, do końca. Scena, w której tajemnica się wyjaśnia, jest niezwykła, nie wiem skąd reżyser wytrzasnął takiego diabolicznego aktora. To chyba naturszczyk, nie kojarzę go z żadnych filmów.

A co do negatywnych ocen za "niepatriotyczną" wymowę filmu. Nie bardzo to rozumiem. Owszem, w filmie pokazano zarówno Polaków-łajdaków, ale też co najmniej kilku Polaków-ostatnich sprawiedliwych...

Zresztą co tu dużo gadać. W każdym narodzie są świnie i święci. Tacy chyba jesteśmy. Chwalimy się obaleniem komunizmu, "Solidarnością", zapominając, że tymi, którzy nawalali strajkujących pałami na ulicach nie byli Rosjanie czy Niemcy...

Jeszcze jedno. Maciej Stuhr zaczyna się "ładnie starzeć". Wreszcie przestał grać w głupawych komediach, zarówno w "Obławie", jak i w "Pokłosiu" wypada przekonująco. Wygląda na to, że polskie kino będzie miało jeszcze z niego pociechę.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 14.11.2012 00:35

Dzięki marze_na i Krzychooo za wielce obiecujące recenzje. Do tego jeszcze TO.
Teraz już wiem, że na pewno niebawem się wybiorę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 69
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone