Duce (Omis)-Rybnik -najnowsze wieści i uwagi z trasy (25.07)
napisał(a) latajacybocianami » 26.07.2009 09:23
Witam wszystkich. Wczoraj wróciłem z Duce. Postaram się krótko opisać trasę, ceny i uwagi jakie nasunęły mi się podczas pobytu. Trasa Duce-Sibenik(chciałem pojechać trochę wzdłuż wybrzeża)- w Sibeniku na autostradę aż do Szekesfehervar na Węgrzech. Następnie cięcie na Gyor - Bratysława- Żylina - Cadca -Cieszyn-Rybnik.Wyjazd z Duce o 6 rano, przyjazd do Rybnika 22. Odległość około 1200 km, czas podrózy 16 godzin ( oczywiście z kilkoma przerwami), samochód Grande Punto , średnie spalanie 6,2 l (autostradami jechałem raczej przepisowo około 130 km/h). Winiety- Slowacja 9,9 euro winieta miesięczna, Węgry 2550 forintów winieta 10 dniowa, Chorwacja - płatne na bramkach - koszt od granicy wegierskiej do Sibenika to coś około 180 - 190 kun w jedną stronę. Drogi - chorwackie autostrady- rewelka. Korki na Bramkach koło Zagrzebia w godzinach około południowych. Ja jechałem pasem dla płacących kartami - czekałem około 10 min- wkładasz kwitek , wkładasz kartę i jedziesz, żadnych pinów , żadnych podpisów). Na bramkach dla płacacych gotówką korek około 1,5 km. UWAGA- dla jadących Do Chorwacji w weekend, a mająch zamiar o tej porze przejeżdżać koło Zagrzebia. Możecie starcić kolo godziny na bramkach, poza tym straszny tłok na autostradzie. Węgry, autostrada Ok. Skrót Szekesfehervar- Gyor to zwykła droga, czasem z dziurami:) Ale mało tam generalnie terenu zabudowanego, więc można ciąć 100:) Słowacja - przed Bratysławą około 20 km odcinek z ograniczeniem do 80km/h - remoncik, więc nie poszalejecie. Między Zyliną a Trencinem, także spory odcinek jedziemy wolniutko (budowa wiaduktów). No i pozostaje odcinek od Żyliny do Cieszyna. Tutaj jedziemy zwykła drogą, także bez szaleństw. Najgorzej jest w okolicy Cadcy. Jest tam wiadukt z dużą dziurą, i kiedy ja jechałem wahadłowo ruchem sterowała policja co w rezultacie dało 20 minut starconego czasu. Lepiej puścić się przez centrum Cadcy. Jechałem tak Do Chorwacji i wydaje mi się że przebrnąłem szybciej. Jak macie pytanie to postaram się odpowiedzieć.Pozdrawiam.