Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Duce (Omis)-Rybnik -najnowsze wieści i uwagi z trasy (25.07)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
latajacybocianami
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) latajacybocianami » 26.07.2009 09:23

Witam wszystkich. Wczoraj wróciłem z Duce. Postaram się krótko opisać trasę, ceny i uwagi jakie nasunęły mi się podczas pobytu. Trasa Duce-Sibenik(chciałem pojechać trochę wzdłuż wybrzeża)- w Sibeniku na autostradę aż do Szekesfehervar na Węgrzech. Następnie cięcie na Gyor - Bratysława- Żylina - Cadca -Cieszyn-Rybnik.Wyjazd z Duce o 6 rano, przyjazd do Rybnika 22. Odległość około 1200 km, czas podrózy 16 godzin ( oczywiście z kilkoma przerwami), samochód Grande Punto , średnie spalanie 6,2 l (autostradami jechałem raczej przepisowo około 130 km/h). Winiety- Slowacja 9,9 euro winieta miesięczna, Węgry 2550 forintów winieta 10 dniowa, Chorwacja - płatne na bramkach - koszt od granicy wegierskiej do Sibenika to coś około 180 - 190 kun w jedną stronę. Drogi - chorwackie autostrady- rewelka. Korki na Bramkach koło Zagrzebia w godzinach około południowych. Ja jechałem pasem dla płacących kartami - czekałem około 10 min- wkładasz kwitek , wkładasz kartę i jedziesz, żadnych pinów , żadnych podpisów). Na bramkach dla płacacych gotówką korek około 1,5 km. UWAGA- dla jadących Do Chorwacji w weekend, a mająch zamiar o tej porze przejeżdżać koło Zagrzebia. Możecie starcić kolo godziny na bramkach, poza tym straszny tłok na autostradzie. Węgry, autostrada Ok. Skrót Szekesfehervar- Gyor to zwykła droga, czasem z dziurami:) Ale mało tam generalnie terenu zabudowanego, więc można ciąć 100:) Słowacja - przed Bratysławą około 20 km odcinek z ograniczeniem do 80km/h - remoncik, więc nie poszalejecie. Między Zyliną a Trencinem, także spory odcinek jedziemy wolniutko (budowa wiaduktów). No i pozostaje odcinek od Żyliny do Cieszyna. Tutaj jedziemy zwykła drogą, także bez szaleństw. Najgorzej jest w okolicy Cadcy. Jest tam wiadukt z dużą dziurą, i kiedy ja jechałem wahadłowo ruchem sterowała policja co w rezultacie dało 20 minut starconego czasu. Lepiej puścić się przez centrum Cadcy. Jechałem tak Do Chorwacji i wydaje mi się że przebrnąłem szybciej. Jak macie pytanie to postaram się odpowiedzieć.Pozdrawiam.
wielka.woda
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielka.woda » 27.07.2009 09:06

Witam
Jak Ci sie podobalo w Duce ? Mam tam byc od 3.08. Jesli masz chwile to prosze o troche info tu lub adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdro
latajacybocianami
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) latajacybocianami » 27.07.2009 09:23

Witaj. Na forum są różne opinie na temat Duce i Omis, na ogół odradzające pobyt w tych miejscowościach. Ja natomiast jestem zadowolony. Apartament mieliśmy jakieś 200 m od początku Duce (jadąc od strony Splitu), płaciliśmy 35 euro za 2 pokoiki,z aneksem kuchennym i łazienką oczywiście. Plusy to stosunkowo mało ludzi na plaży ( przy czym im bliżej w stonę Omis, ludzi było coraz więcej). Plaża na którą chodziliśmy była szerokości około 10 m, z otoczaków kamiennych. Woda ciepła i czysta, i jakieś 10 -15 m od brzegu dopiero kryła człowieka. Do knajpki mielliśmy dosłownie 30 m. Ceny w knajpce standartowe (pizza normal 25-30kn, jumbo 40-50kn, piwko 10-15kn,cola 12kn, omlet 20kn, itd itp). Do sklepu trzba było podreptać jakieś 500 m. Z parkowaniem nie ma problemu w godzinach porannych i wieczornym. Koło południa może być problem. Blisko do Omisa - kilka km, najlepiej podjechać samochodem, bo spacerek wzdłuż magistrali adriatyckiej raczej mnie nie kręcił. W Omisu jest duży parking w samym centrum 4kn za godzine. Minus - bardzo blisko droga, na której panuje spory ruch. Nie ma problemów z przejściem na drugą stronę jak niektórzy tutaj piszą, niemniej hałas słychać w apartamencie. Dobra baza na wypady zarówno na Split, Trogir, jak i na południe w trone Makarskiej.
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 27.07.2009 11:09

Czytając opis latajacybocianami mam wrażenie że był w miejscowości Duce-Lucka gdzie ja z rodziną zresztą też byłem. Potwierdzam opis miejscowości, okolicy i wysokości cen w knajpach. :)
wielka.woda
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielka.woda » 27.07.2009 11:59

To Duce ma dzielnice ;)? Bo to Duce gdzie ja mam byc ma miec plaze piaszczysta z takiego piasku co sie zlosliwie lepi podczas kiedy kamienie nie chca :)
lpk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lpk » 27.07.2009 12:48

wielka.woda napisał(a):To Duce ma dzielnice ;)? Bo to Duce gdzie ja mam byc ma miec plaze piaszczysta z takiego piasku co sie zlosliwie lepi podczas kiedy kamienie nie chca :)

Z opisu wynika, że chodzi o część Duce od str. Splitu, gdzie i ja byłem w zeszłym roku. Mieszkałem zaraz za ostrym zakrętem Jadranki, na wysokości knajpy przy drodze. O tutaj http://42.pl/u/1Io7.
Tam jest plaża z kamykami. Potem już w stronę Omisia zaczynają się plaże z piachu - tego lepiącego się. Ale po drodze do Omisia są różne - kamyczkowe, 'żwirowe', piaszczyste...

Pozdr,
LPK
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 27.07.2009 13:29

wielka.woda w Duce plaże piaskowe są jak i kamieniste. Tylko że piaskowe są tak po środku miejscowości. Osobiście chodziliśmy na żwirowo-kamienistą ponieważ była woda czysta, mniej dzieci których rodzice nie pilnują. Drugą rzeczą jest fakt że piasek jest ciemny i przez to bardzo mocno nagrzany. Piasek jest bardzo sypki i nie da się z niego nic wybudować przez dzieci, lepi się tylko do ciała.
wielka.woda
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielka.woda » 27.07.2009 14:14

Zartuje sluchajcie z tym piaskiem ;) Bedac na miejscu napewno zwiedzimy rozne plaze, laczki do chodzenia po wodzie kupilismy szykowne wiec bedzie dobrze. Mozna sobie wyobrazic ze ciemny piasek powoduje ze woda nie wydaje sie krystalicznie czysta, dlatego plaza kamienista wydaje sie atrakcyjna do plywania w okularkach lub masce. Pozywiom uwidim.
O jakiej porze nalezy znalezc sie w Omisiu, zeby poplynac na fish-picknick ?
Dziekuje za info.
dariobravo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariobravo » 05.08.2009 19:06

Cześć,
Wybieram się do cro w okolicach 20.08.2009
i nie mam jak narazie wybrengo konkretnego miejsca
Czy w Duce, o którym piszesz (lub w jego okolicach) można coś fajnego i taniego znaleść bez wcześniejszej rezerwacji? Będzie nas 8-9 osób.

Czy ten apartement (za 35 Euro) który miałeś był 4 osobowy?
latajacybocianami
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) latajacybocianami » 12.08.2009 17:12

Apartament był 2 osobowy, aczkolwiek facet miał także większe apartamenty i pewnie też droższe. Nic wcześniej nie rezerwowałem, przyjechałem na miejsce o 21:00, i już za drugim podejsciem miałem apartament:) Nie bójcie się jechać w ciemno. na miejscu stwierdzicie czy wam się podoba:)
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 12.08.2009 22:15

latajacybocianami napisał(a): płaciliśmy 35 euro za 2 pokoiki,z aneksem kuchennym i łazienką oczywiście. Plusy to stosunkowo mało ludzi na plaży ( przy czym im bliżej w stonę Omis, ludzi było coraz więcej). Plaża na którą chodziliśmy była szerokości około 10 m, z otoczaków kamiennych. Woda ciepła i czysta, i jakieś 10 -15 m od brzegu dopiero kryła człowieka.

Tak z ciekawości - ile metrów mieliście z apartmanu do najbliższej sensownej plaży?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.08.2009 05:43

Marek358 napisał(a):[

Tak z ciekawości - ile metrów mieliście z apartmanu do najbliższej sensownej plaży?

Tak z 20000 . :wink:
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 14.08.2009 18:07

AndrzejJ. napisał(a):
Marek358 napisał(a):[

Tak z 20000 . :wink:

W euro czy w kunach? :twisted:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone