Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Węgry - pytania o opłaty

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SpOOki
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SpOOki » 10.07.2008 16:16

Witam,

Mam do Was wszystkich kilka konkretnych pytań, na które szukam odpowiedzi.
Proszę o pomoc.

1. Trasa Czechy - Słowacja. Czy na poniższej trasie zaznaczonej czerwonym kolorem wymagana jest jakakolwiek opłata/winieta i czy mogę tą trasą jechać spokojnie bez obaw, że nie uiściłem jakieś opłaty?

Obrazek

2. Trasa Słowacja - Węgry. Czy na poniższej trasie zaznaczonej czerwonym kolorem wymagana jest jakakolwiek opłata/winieta i czy mogę tą trasą jechać spokojnie bez obaw, że nie uiściłem jakieś opłaty?

Obrazek

3. Trasa Węgry - Słowenia - Chorwacja. Czy na poniższej trasie zaznaczonej czerwonym kolorem wymagana jest jakakolwiek opłata/winieta i czy mogę tą trasą jechać spokojnie bez obaw, że nie uiściłem jakieś opłaty?

Obrazek

4. Czy na trasie 'Route 86' na Węgrzech są fotoradary i ile orientacyjnie ich się znajduje? 10, 20, więcej?

5. Czy market Tesco w Szombathely znajduje się gdzieś przy trasie, czy należy szukać tego miejsca gdzieś w centrum?

Za szczere i konkretne informacje z góry dziękuję! :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2008 16:18

SpOOki napisał(a):...Za szczere i konkretne informacje z góry dziękuję! :)

Szczere i konkretne odpowiedzi na pytania od 1 do 3 są już dawno na tym forum tylko......trzeba poszukać.
W dziale FAQ jest wszystko o autostardach.
SpOOki
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SpOOki » 10.07.2008 16:21

Piotrku, przeglądam całe forum i gubię się w ilości postów i opinii, jakie drogi są płatne, jakie nie. Niedziałające linki do map/stron podawanych czasem na forum również są udręką.

Liczę na pomoc z Waszej strony i odpowiedź.

Dziękuję.
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 10.07.2008 16:30

My jedziemy tą sama trasą i z tego co wiem i jak juz pisali ...
trasa nr.1 -nie trzeba wieniety,jest nie płatna
trasa nr.2-tak samo
trasa nr.3-tez bez opłat(150) -płatna jest droga M1, nr.4-na pewno sa fotoradary także nie ma co szaleć
o markecie Tesco -nie słyszeliśmy.
deny1974
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) deny1974 » 10.07.2008 16:42

siema
zamierzam jechać tą samą trasą i nigdzie z tego co mi pisano nie trzeba winiet obowiązują tylko na Słowacji na autostradzie do Bratysławy,
kilka minut temu odpowiedziano mi, że na Słowenii na tym odcinku od węgierskiej 86 do granicy horwackiej przez Lendave nie trzeba mieć winiet za całe 35 euro. Czechy do Słowacji ten odcinek co zaznaczyłeś też bez winiet
pozdro
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 11.07.2008 10:26

SpOOki napisał(a):Witam,

5. Czy market Tesco w Szombathely znajduje się gdzieś przy trasie, czy należy szukać tego miejsca gdzieś w centrum?

Jadąc 86 w kierunku do Chorwacji będziesz miał go po prawej stronie tuż za jednym z kilku rond. Wyraźnie widoczny z daleka. Inne Tesco, ale mniejsze, jest też w miejscowości Csorna, też po prawej stronie i też wyraźnie widoczne.

Pozdrav!
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 12.07.2008 05:52

SpOOki napisał(a):Witam,

Mam do Was wszystkich kilka konkretnych pytań, na które szukam odpowiedzi.
Proszę o pomoc.

1. Trasa Czechy - Słowacja. Czy na poniższej trasie zaznaczonej czerwonym kolorem wymagana jest jakakolwiek opłata/winieta i czy mogę tą trasą jechać spokojnie bez obaw, że nie uiściłem jakieś opłaty?

Obrazek

2. Trasa Słowacja - Węgry. Czy na poniższej trasie zaznaczonej czerwonym kolorem wymagana jest jakakolwiek opłata/winieta i czy mogę tą trasą jechać spokojnie bez obaw, że nie uiściłem jakieś opłaty?

Obrazek

3. Trasa Węgry - Słowenia - Chorwacja. Czy na poniższej trasie zaznaczonej czerwonym kolorem wymagana jest jakakolwiek opłata/winieta i czy mogę tą trasą jechać spokojnie bez obaw, że nie uiściłem jakieś opłaty?

Obrazek

4. Czy na trasie 'Route 86' na Węgrzech są fotoradary i ile orientacyjnie ich się znajduje? 10, 20, więcej?

Za szczere i konkretne informacje z góry dziękuję! :)

Wszystkie odcinki dróg które wymieniłeś nie wymagają winiety,fotoradarów nie widziałem,jechałem tydzień temu.
Markety Tesco chyba są,widziałem reklamy ale nie korzystaliśmy.
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 12.07.2008 08:55

sa to TESCA calodobowe
bociek68
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bociek68 » 13.07.2008 21:18

mab napisał(a):sa to TESCA calodobowe

Witam, w Szombathely Tesco jest otwarte całą dobę, pozdrav. :)
mflaku
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mflaku » 14.07.2008 00:12

Witam was..
Jade za miesiac 1 raz do cro i tez polecil mi znajomy ta droge, jade z Bytomia do Dubrownika. Mam pytanie ile wyszedl was przejazd w 2 strony (chodzi mi o platne drogi, tunele itp. winet nie trzeba z tego co piszecie)
Z Gory Dzieki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.07.2008 05:57

mflaku napisał(a): winet nie trzeba z tego co piszecie)
i

Z tego co pisza ,to nie trzeba na pokazane w tym wątku odcinki czyli czeskiej i węgierskiej.
A słowacka trzeba (Żylina-Bratysława)
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 14.07.2008 06:29

mflaku napisał(a):Jade za miesiac 1 raz do cro i tez polecil mi znajomy ta droge, jade z Bytomia do Dubrownika. Mam pytanie ile wyszedl was przejazd w 2 strony (chodzi mi o platne drogi, tunele itp. winet nie trzeba z tego co piszecie)

Winieta słowacka - 300SKK (miesięczna, starczy w obie strony)
Autostrady w Chorwacji:
- Macelj - Zagreb 39kn
- Zagreb - Sestanovac 171kn
Czyli w obie strony wyjdzie ci 400kn za autostrady w Chorwacji.
Węgry jeśli jedzie sz drogą 86 nie wymagają opłaty.
mflaku
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mflaku » 14.07.2008 10:00

Wielkie Dzieki...
To wyszlo w 2 strony 250zl na usto wiec nie ma zle...
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 14.07.2008 22:44

Nie wiem jak jest z opłatami za autostrady na Węgrzech ale wracając w sobotę z Dubrovnika wstąpiliśmy dio Medugorje i postanowiłem wracać do kraju przez Bośnię.Trasa jest prosta są to dwie międzynarodowe drogi E73 i E77 i tu jest moje pytanie na Węgrzech E73 przez spory kawałek to jest M6 czyli autostrada (dwa oznaczenia na drodze) stwierdziłem że skoro jadę E73 to płacił nie będę była 2 w nocy pusto do Budapesztu gdzie przesiada się na E77 dojechałem błyskawicznie ze średnią 190km/h.Ale jak to jest płaci się za ten odcinek czy nie?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.07.2008 23:11

Jeśli jechałeś M6 , to potrzebna była winieta (opłata) jak na wszystkie odcinki autostrad -
miałeś szczęście, że Cię nie namierzono i nie zapłaciłeś kary :lol:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone