Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Węgry - pytania o opłaty

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2008 04:12

Janusz Bajcer napisał(a):miałeś szczęście, że Cię nie namierzono i nie zapłaciłeś kary :lol:

Tak z czystej ciekawości i teoretycznie...jak to jest?
Rozumiem,że kamerki przy jezdni rejestrują nasze tablice...potem jakiś system informatyczny sprawdza czy została wniesiona opłata...ale potem już jest potrzebny czynnik ludzki czyli policja do zatrzymania...a Węgrzy to mały naród i nie wszyscy pracuja w policji.
Natężenie ruchu na węgierskich autostradach może nie porażające ,ale i tak spore,zwłaszcza w okolicach Budapesztu czy wzdłuż Balatonu...czyli na wyłapanie i ukaranie szanse wydają się nikłe...
Gdyby ktoś sprawdził organoleptycznie i wyjaśnił w dyskusji z madziarskimi policmajstrami...będę wdzięczny za zaspokojenie mojej ciekawości
:wink:
gerffi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gerffi » 15.07.2008 05:59

hepik napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):miałeś szczęście, że Cię nie namierzono i nie zapłaciłeś kary :lol:

Tak z czystej ciekawości i teoretycznie...jak to jest?
Rozumiem,że kamerki przy jezdni rejestrują nasze tablice...potem jakiś system informatyczny sprawdza czy została wniesiona opłata...ale potem już jest potrzebny czynnik ludzki czyli policja do zatrzymania...a Węgrzy to mały naród i nie wszyscy pracuja w policji.
Natężenie ruchu na węgierskich autostradach może nie porażające ,ale i tak spore,zwłaszcza w okolicach Budapesztu czy wzdłuż Balatonu...czyli na wyłapanie i ukaranie szanse wydają się nikłe...
Gdyby ktoś sprawdził organoleptycznie i wyjaśnił w dyskusji z madziarskimi policmajstrami...będę wdzięczny za zaspokojenie mojej ciekawości

mi sie wydaje ze przysla ci puzniej mandacik do domu :) Tak jak unas z fotoradarow :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.07.2008 06:30

hepik napisał(a):Gdyby ktoś sprawdził organoleptycznie i wyjaśnił w dyskusji z madziarskimi policmajstrami...będę wdzięczny za zaspokojenie mojej ciekawości

Hepik - poczytaj o kontroli na węgierskich, abyś nie musiał dyskutować z węgierskimi policjantami , bo pewnie wiele się nie na dyskutujesz :wink: :lol:

informacja - plik pdf po polsku
mflaku
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mflaku » 15.07.2008 08:25

Dick45 mam pytanie do ciebie jak to wyglada z ta Medugorja , bo mialem w planach wlasnie tam jechac tylko nie wiem jak wyglada sytuacja z zielona karta czy to w Polsce sie zalatwia jakie koszta, czy przy granicy i 2 sprawa ile to jest km jeslibym odbil jadac z dubrownika do domu i wracajac spowrotem na trase, czy tez moze lepiej tak jak ty jechac przez posnie prosto na wegry
mayorbien
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 15.07.2008 08:37

mflaku napisał(a):Dick45 mam pytanie do ciebie jak to wyglada z ta Medugorja , bo mialem w planach wlasnie tam jechac tylko nie wiem jak wyglada sytuacja z zielona karta czy to w Polsce sie zalatwia jakie koszta, czy przy granicy i 2 sprawa ile to jest km jeslibym odbil jadac z dubrownika do domu i wracajac spowrotem na trase, czy tez moze lepiej tak jak ty jechac przez posnie prosto na wegry

Zieloną karte załatwiasz u swojego ubezpieczyciela. W PZU jest to za darmo a u innych to niewiem. Oczywiście mogą ciebie poprosić na granicy Bośniackiej o zieloną kartę i wtedy jak nie będziesz miał to będzie trzeba u nich wykupić a z tego co pamiętam to cena jest około 20 Euro.
mflaku
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mflaku » 15.07.2008 08:42

Aha i tak bede musial siebie i auto ubezpieczyc wiec zalatwie odrazu ta karte ;) a przez bosnie ni ebede ryzykowal pojade wczesniej ustalona trasa jesli odbije z Opuzen do Medugorje to jest 40km wiec prawie nic. pozniej spowrotem wroce i dalej pojade... DZieki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.07.2008 08:53

Po pierwsze napisałem,ze rozwazania są teoretyczne,tak sie sklada,ze o Wegry zahaczam corocznie i jesli mam sie poruszac autostradą to opłatę mam uiszczoną
Po drugie z info:
Obrazek
wynika,ze to jednak na hybił trafił ,czyli mniej wiecej to co napisałem wyzej.
Po trzecie-wątpię,ze tylko po elektronicznym namierzeniu mandat wysyłany jest do Polski.
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 16.07.2008 21:47

mflaku napisał(a):Dick45 mam pytanie do ciebie jak to wyglada z ta Medugorja , bo mialem w planach wlasnie tam jechac tylko nie wiem jak wyglada sytuacja z zielona karta czy to w Polsce sie zalatwia jakie koszta, czy przy granicy i 2 sprawa ile to jest km jeslibym odbil jadac z dubrownika do domu i wracajac spowrotem na trase, czy tez moze lepiej tak jak ty jechac przez posnie prosto na wegry

Tak jak masz napisane niżej Bośniacy chcą zielonej karty którą dostajesz w PZU za darmo a jak nie masz to kupujesz na granicu za 20 euro
mflaku
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mflaku » 17.08.2008 12:06

Jutro Jade do Chorwacji i mam jedno pytanie jeszcze jak wyjade z Sloweni na Chorwacje a mianowicie droga D209 to jak potem sie kierowac do Zagrzebia?
Odbic na D20 i poten na autostrade czy jakos inaczej np. D20 ?
mflaku
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mflaku » 17.08.2008 12:09

Jutro Jade do Chorwacji i mam jedno pytanie jeszcze jak wyjade z Sloweni na Chorwacje a mianowicie droga D209 to jak potem sie kierowac do Zagrzebia?
Odbic na D20 i poten na autostrade czy jakos inaczej np. D20 ?

Mialo byc D24

Sory[/b]
Korchez
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korchez » 18.08.2008 20:41

Dick45 napisał(a):
Tak jak masz napisane niżej Bośniacy chcą zielonej karty którą dostajesz w PZU za darmo a jak nie masz to kupujesz na granicu za 20 euro[/quote]

Warto ją mieć. Parę dni temu byłem jeszcze w Bośni i sprawdzali zieloną kartę.
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 19.08.2008 06:41

Korchez napisał(a):Warto ją mieć. Parę dni temu byłem jeszcze w Bośni i sprawdzali zieloną kartę.

Bośniacy ZAWSZE mi sprawdzali zelenu kartu.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Węgry - pytania o opłaty - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone