Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

[b]Czy warto płacić za autostrady?[/b]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
denek22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) denek22 » 07.05.2009 20:37

Wybieram się drugi raz do Cro, w okolice Tucepi. Pierwszym razem jechałem autostradami zarówno na Węgrzech, jak i w Chorwacji. Znajomy, który już od kilku lat spędza wakacje w Cro twierdzi, że szkoda kasy na autostrady, gdyż zwykłymi drogami dojedzie w tym samym czasie, gdyż zrobi mniej kilometrów.
Proszę o opinie doświadczonych kierowców.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2009 20:42

denek22 napisał(a):.... zwykłymi drogami dojedzie w tym samym czasie, gdyż zrobi mniej kilometrów.....

Z tym "mniej kilometrów" i "szybciej" to bym polemizował ale......nie ważne, rózni ludzie, rózne rzeczy wygadują, nie zawsze z sensem :wink:
Czy jechać autostradą czy nie - sam sobie odpowiedz na to pytanie: czy zależy Ci na czasie przejazdu czy na widoczkach. Wiecej nie ma co kombinować :wink:
Pestro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pestro » 07.05.2009 21:40

Jak na pierwszy raz to mozesz się skusic poza autostradami, ja tak jechałem 9 late temu bo ich nie było tyle jak obecnie , teraz wolę zapłacić bo: 1. jestem stety o wiele szybciej; 2. nie spotykaja mnie rózne niespodzianki na drodze typu radary itp. itd.; 3. jestem na miejscu o wiele mniej zmęczony. Decyzja należy do Ciebie , ja swego czasu jechałem prawie dwa dni na Rivierę Olimpijską w Grecji i wcale tego nie żałuję, bo co zobaczyłem po drodze to napewno nie zobaczyłbym lecąc samolotem.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 07.05.2009 21:47

denek22 napisał(a): szkoda kasy na autostrady, gdyż zwykłymi drogami dojedzie w tym samym czasie, gdyż zrobi mniej kilometrów.

No, to dość ciekawa teoria; a mówił, którędy jechał, z jaką średnią prędkością i ile zapłacił za paliwko?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2009 21:53

denek22 napisał(a):Wybieram się drugi raz do Cro, w okolice Tucepi. Pierwszym razem jechałem autostradami zarówno na Węgrzech, jak i w Chorwacji. Znajomy, który już od kilku lat spędza wakacje w Cro twierdzi, że szkoda kasy na autostrady, gdyż zwykłymi drogami dojedzie w tym samym czasie, gdyż zrobi mniej kilometrów.

Conajmniej raz warto Ci pojechać drogą przez Plitvice, Gracac, Obrovac (widoczki w Velebicie) w dół do Zadaru i dalej wybrzeżem... lub w twoim przypadku ze względu na lokalizację - przez Węgry, Północną Chorwację Bośnię (Dolinę Vrbasu i Neretvy) górami przez w Vrgorac do Makarskiej i Tučepi... Zapewniam, że widoki i doznania będą wysokie... ale czas i kilometry także.
Pozdrawiam
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.05.2009 07:12

W tym roku raczej bede omijac. Kilometrami pewnie wyjdzie podobnie. Mi autko po za autostrada mniej pali :wink: . Nie placisz za winiety. Jestes jednak narazony na radary, dluzej jedziesz. Sa za to ciekawsze widoczki itd. kazdy misi sam zdecydowac. Na ten rok przejazd w obie strony przez Czechy, Austrie i Slowenie obliczylem na obecna chwile na 260 zeta. Do tego jeszcze Chorwacja. Czy malo czy duzo kazdy musi zdecydowac sam. Mnie np. przez Czechy czy Slowenie boczbnymi jedzie sie OK. W Austri dawalismy autostrada choc dla widoczkow i widokowej trasy tez zdazylo nam sie celowo zjechac. Dobrego wyboru zycze :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2009 07:23

denek22 napisał(a):Wybieram się drugi raz do Cro, w okolice Tucepi. Pierwszym razem jechałem autostradami zarówno na Węgrzech, jak i w Chorwacji. Znajomy, który już od kilku lat spędza wakacje w Cro twierdzi, że szkoda kasy na autostrady, gdyż zwykłymi drogami dojedzie w tym samym czasie, gdyż zrobi mniej kilometrów.

Ja także bronię jednak autostrady, zyskujesz czas i pieniądze mimo, że płacisz za autostradę...w innym wypadku częściej będziesz odwiedzał stację benzynowa a naprawde nie warto chyba, że chcesz podziwiać widoki, które są o wiele piękniejsze jak z autostrady...autostrady są super ale decyzja należy do Ciebie...
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 08.05.2009 08:37

alessandro1977 napisał(a):

Ja także bronię jednak autostrady, zyskujesz czas i pieniądze mimo, że płacisz za autostradę...w innym wypadku częściej będziesz odwiedzał stację benzynowa a naprawde nie warto chyba, że chcesz podziwiać widoki, które są o wiele piękniejsze jak z autostrady...autostrady są super ale decyzja należy do Ciebie...

Kolego Alessandro, kolega pozwoli, że w stronę Chorwacji pojadę starą trasą, a z powrotem do Polski autostradą. Pogodzę jednych i drugich zwolenników. Żiwieli kolego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2009 08:41

Jestem za Darku...to bardzo ciekawa opcja, którą rozważałem rok temu z racji tego, że moja dziewczyna jechała po raz pierwszy...trzeba mieć na to czas bo po drodze można sporo zobaczyć...może za rok wybiorę taki waraint jak Ty...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 08.05.2009 08:47

Subiektywnie:
Stara droga - atuty:
-widoczki
-brak opłat
-mniejsze spalanie
Autostrada - atuty
- czas
- frajda jazdy na produkcie deficytowym

jechałem opcją jedną i drugą i to polecam
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 08.05.2009 09:18

Bocznymi drogami to może byłoby porównywalnie czasowo jeśli liczyc poważne korki przy tunelach , ale ponoc w tym roku tego ma nie byc , więc napewno autostradami będzie trochę szybciej ( jedynie trzeba się liczyc z korkiem na obrzeżach Zagrzebia - ale to też zależy od pory dnia )...... :wink:

Jednak , tak jak duża częśc osób na tym forum tez polecałbym chociaż jeden przejazd przez Bośnię lub "stara drogą" ( dla osób ze wschodniej Polski jest to w sumie po drodze ) w Chorwacji tylko warunek ,raczej nie powinno sie tamtędy jechac po zmroku tym bardziej pierwszy raz .... a za dnia widoczki naprawdę ładne .....

Reasumując , albo spieszy Ci sie nad morze - wiec autostrady , albo traktujesz sam dojazd do Jadrana jako wycieczkę , wtedy na spokojnie wybrac sobie boczną trasę nawet kosztem noclegu po drodze ..... Chociaż z Rzeszowa powinieneś się wyrobic na spokojnie przed zmierzchem do Tucepi na jeden dzień nawet jadąc "starą drogą"

A kwestia którędy taniej , to rzecz względa , mimo wszystko myślę że taniej jest bocznymi drogami , opłaty autostradowe w Chorwacji należą do najdroższych .... :?
nilo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nilo » 26.05.2009 07:46

Warto placic za autoceste, co prawda droga, ale czas i km szybko uciekaja, a cel podrozy coraz blizej, wiem, zaraz odpowiedza mi pasjonaci podziwiania widokow - tak, owszem, widoki Jardanka sa piekne, ale mozna je zobaczyc z docelowej destynacji na jakas wycieczke np. KRK lub inne.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 26.05.2009 08:06

darek1 napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):

Kolego Alessandro, kolega pozwoli, że w stronę Chorwacji pojadę starą trasą, a z powrotem do Polski autostradą. Pogodzę jednych i drugich zwolenników. Żiwieli kolego.

Ja już tak raz zaliczyłem (chyba w 2007r.). Drogą powrotną postanowliśmy jechać z Riwiery Makarskiej starą drogą przez PLitvice i potem wjazd w Karlovacu. Pierwszy błąd to był ten, że wyjechaliśmy coś ok. 21:00 i cała trasa w nocy - KOSZMAR - nikomu nie polecam. Prawie każde wyminięcie się z TIRem to pisk lasek na pokładzie i błagalne wracaj na autostradę - ale już było za daleko. Drugi błąd - to jechaliśmy tamtedy z oszczędności, ok. 20km przed planowanym wjazdem w Karlovacu złapali mnie na suszarkę: jechałem 80km na dozwolonych 50km. Pierwsza propozycja to manadat 300kn, skończyło się na 50kn łapówki. Podsumowując - jazda bokiem była całkowicie bez sensu (jeżeli chodzi o stronę finansową) i niepotrzebnie niebezpieczną (jazda w nocy).
Teraz nikt mnie nie namówi na jazdę starą drogą - wolę zapłacić, ustawić tempomat na 150km/h-nóżki odpoczywją, i rozkoszować się spokojną jazdą, po której jako kierowca nie czuję żadnego zmęczenia - w przeciwieństwie do jazdy przez Austrię - trochę kręte i wąskie te ich autostrady.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone