Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy miasteczka na Riwierze Makarskiej mają starówkę?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kamila_i_marcin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamila_i_marcin » 15.08.2006 07:55

Czy to takie turystyczne promenady z mnóstwem knajpek czy tez mają jakąs częśc ze starym miastem z wąskimi uliczkami?
Oglądam zdjęcia w necie, ale tam głownie widoki i plaże.
kamila_i_marcin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamila_i_marcin » 15.08.2006 17:01

no i co wszyscy zaglądaja a nikt nie odpowiada, dobra :wink:
pojade i sama zobaczę
Słyszałam, że tylko w Omisiu sa stare zabudowania, ale nie chce mi sie wierzyć ze wszystkie miejsowosci na riwierze to typowe turystyczne kompleksy.
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 15.08.2006 17:15

To pytanie retoryczne z tych ...w ktorym miescie w Polsce jest Stare Miasto? zawezij temat a napewno uzyskasz odpowiedz.
Waskie uliczki pelne knajpek to styl ktory jest wszechobecny w Cro . Najbardziej znane sa w Dubrowniku,Trogirze, Senji, Krku, Pagu,Splicie,Primostenie,oczywiscie we wspomnianym Omisu jak jeszcze w wielu innych.
kamila_i_marcin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamila_i_marcin » 15.08.2006 17:31

"Waskie uliczki pelne knajpek to styl ktory jest wszechobecny w Cro"

o to mi chodzi, czy znajdę takie w Breli, Baska Voda, Tucepi i innych miejscowosciach na riwierze?
Trogir mnie zauroczył, wiem ze drugiego takiego nie znajde ale może chociaz jakąs namiastke.
Nie chce po prostu spędzać urlopu w miejscowosci na którą składa sie port, promenada i nowe apartamentowce.

Czy na riwierze znajde miejsce które odpowida moim oczekiwaniom?
moze ktos ma jakies fotki bo nic nie moge znalezc w necie, same zdjęcia plaż i apartamentów.
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 15.08.2006 17:44

W Omisiu jest miniaturowa starowka lecz bardzo klimatyczna, w Makarskiej podobnie choc zupenie w innym stylu ... Bardziej na poludnie to tak naprawde dopiero miasto Korczula robi wrazenie... no i oczywiscie Dubrownik.
someones
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) someones » 18.08.2006 08:46

Omis ma swietna starowke jest na niej wieża gdzie można ogłądać piękną panoramę
Malenna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malenna » 18.08.2006 23:18

Już odpowiadam - na pewno nie ma starówki - w Baska Voda (w której byłam w tym roku), ale jest fajna w Makarskiej! Bardzo fajna... Masę zdjęć zrobiliśmy!
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 18.08.2006 23:24

Mi osobiście bardziej podoba się starówka Omiszu. Ale ile osób, tyle opinii. W Omiszu znajdziecie wąskie uliczki i twierdzę ze wspomnianą wyżej wieżą, z której rozciąga się piękny widok na morze i Brac z jednej strony, a z drugiej na przełom Cetiny.
kamila_i_marcin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamila_i_marcin » 19.08.2006 08:11

Cóż pozostaje mi więc zakwaterowac się w któryms z mniejszych miasteczek na riwierze, a żeby pochodzić troche po wąskich uliczkach trzeba będzie wsiadać w auto.
A te wszystkie miasteczka to takie całkiem nowe są? Bez zadnych starych domów?
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 19.08.2006 12:17

kamila_i_marcin napisał(a):Cóż pozostaje mi więc zakwaterowac się w któryms z mniejszych miasteczek na riwierze, a żeby pochodzić troche po wąskich uliczkach trzeba będzie wsiadać w auto.
A te wszystkie miasteczka to takie całkiem nowe są? Bez zadnych starych domów?

Nieee no. Spoko. Wojna w byłej jugosławii nie dotknęła bardzo wybrzeża. Dlatego będziesz mogła nacieszyć oczy widokiem bardzo wielu starych zabudowań. Bez obawy. :D
kamila_i_marcin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamila_i_marcin » 19.08.2006 20:29

no dzieki wiła wianki za słowa pociechy :D
jeszcze 2 tygodnie :D siedze juz jak na szpilkach :)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone