Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi
Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Może mnie ktoś oświecić byłem teraz w Przeklętych zajechałem do katun ljakovica – po drugiej stronie gór przeklętych koło komovi dojazd od autostrady A1 zdjęcie poglądowe 1. Zdjęcie 2 dokładniejsze . będąc koło jeziora Bukumirsko widać spiczasty szczyt zdjęcie 3 zdjęcie4 widok z jeziora . Teraz pytanie czy owy szczyt to Maglic 2142m? Jeżeli tak to ile czasu zajmuje tam wejście , koło jeziora jest tabliczka 14 km 5 godzin ale np. w Vusnje jest tabliczka ze na maja jezierce 20 km 18 godz.
wajheczka napisał(a):Teraz pytanie czy owy szczyt to Maglic 2142m?
Nie, to jest Pasjak 2052m. Na Twoim zdjęciu jest widok na południe. Maglic byłby pod kątem prostym na wschód.
wajheczka napisał(a):Jeżeli tak to ile czasu zajmuje tam wejście , koło jeziora jest tabliczka 14 km 5 godzin ale np. w Vusnje jest tabliczka ze na maja jezierce 20 km 18 godz.
Informacja jest prawidłowa. Podejście na Maglic o najmniejszej różnicy wysokości miałbyś z przełęczy na południowy wschód od tego miejsca - również katun Ljakovica, ale inny, na wysokości około 1770m.