Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi

Całkowita liczba ludności w Czarnogórze to 623 000 osób, przy czym gęstość zaludnienia w tym kraju wynosi 45 osób na jeden kilometr kwadratowy. Kraj ten jest aż 23 razy mniejszy od Polski. Aż 231 osób w przeliczeniu na 1000 osób w Czarnogórze posiada broń palną.
Franz
Legenda
Re: Czarnogóra od gór do morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.05.2013 13:24

Na granicy węgiersko-chorwackiej pogranicznicy chorwaccy zwrócili mi uwagę, ze mam mało powietrza w jednej oponie. Na którejś stacji benzynowej dopompowałem i wyglądało, że sprawa zamknięta.
A teraz już z kanionu Pivy zaczynam się wspinać na stoki Durmitoru. Szosa wije się serpentynami, przebija krótkimi tunelami przez skały i coraz niżej w dole zostaje Piva. Zmierzcha się już, ale chciałbym jak najdalej dziś dojechać. Konkretnego miejsca startu do pierwszej wycieczki nie uda mi się już znaleźć, więc kiedy wyjeżdżam na bardziej płaskie tereny, skręcam z drogi na łąkę i zarządzam nocleg. Jest już zupełnie ciemno a wszechobecny zapach sugeruje, że jestem na owczym pastwisku.

Jutro Durmitor! 8)

P1400012.JPG

P1400013.JPG

P1400015.JPG
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.05.2013 13:53

Pokazałam te dwa ostatnie zdjęcia mężowi i mam zgodę na zaplanowanie czegoś w tych stronach :oczko_usmiech: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.05.2013 14:08

mysza73 napisał(a):Pokazałam te dwa ostatnie zdjęcia mężowi i mam zgodę na zaplanowanie czegoś w tych stronach :oczko_usmiech: .

Organizuj, organizuj ;)
TYLKO KIEDY? 8O 8O

:oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.05.2013 14:27

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):Pokazałam te dwa ostatnie zdjęcia mężowi i mam zgodę na zaplanowanie czegoś w tych stronach :oczko_usmiech: .

Organizuj, organizuj ;)
TYLKO KIEDY? 8O 8O

:oczko_usmiech:

Oj tam :roll: ,
kiedyś, może w przyszłe wakacje :P .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.05.2013 14:47

Te fotki są akurat kiepskiej jakości - pora zmierzchu i brak czasu z mojej strony na staranniejsze przyłożenie się - ale tutaj też masz kanion Pivy.

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.05.2013 14:57

Franz napisał(a):

Te fotki są akurat kiepskiej jakości - pora zmierzchu i brak czasu z mojej strony na staranniejsze przyłożenie się - ale tutaj też masz kanion Pivy.

Pozdrawiam,
Wojtek

W przyszłym roku, na wakacje, mam w planach Cavtat :P , no bo Kotor (to chyba też "zaraza" od Ciebie :wink: ),
więc może jakoś od tamtej strony tam dojedziemy :P .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.06.2013 00:16

. . . zaczarowany świat kanionu Pivy , jak sam trafnie napisałeś ,to jeden ze światów obowiązkowych 8)

Jedno z miejsc , gdzie można się zapomnieć . . . i to na kilka sposobów :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.06.2013 19:26

mysza73 napisał(a):W przyszłym roku, na wakacje, mam w planach Cavtat :P , no bo Kotor (to chyba też "zaraza" od Ciebie :wink: ),
więc może jakoś od tamtej strony tam dojedziemy :P .

Warto. A po drodze koniecznie monastyr Piva.

piotrf napisał(a):Jedno z miejsc , gdzie można się zapomnieć . . . i to na kilka sposobów :wink:

Można go oglądać z dołu, z góry i pomiędzy tymi skrajnymi pozycjami. Super!

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.06.2013 20:16

Franz napisał(a):Na granicy węgiersko-chorwackiej pogranicznicy chorwaccy zwrócili mi uwagę, ze mam mało powietrza w jednej oponie. Na którejś stacji benzynowej dopompowałem i wyglądało, że sprawa zamknięta.
A teraz już z kanionu Pivy zaczynam się wspinać na stoki Durmitoru. Szosa wije się serpentynami, przebija krótkimi tunelami przez skały i coraz niżej w dole zostaje Piva. Zmierzcha się już, ale chciałbym jak najdalej dziś dojechać. Konkretnego miejsca startu do pierwszej wycieczki nie uda mi się już znaleźć, więc kiedy wyjeżdżam na bardziej płaskie tereny, skręcam z drogi na łąkę i zarządzam nocleg. Jest już zupełnie ciemno a wszechobecny zapach sugeruje, że jestem na owczym pastwisku.

Jutro Durmitor! 8)

to okienko nad drogą cudne i ogólnie cała trasa, nr1 planowanego urlopu, więc chętnie pochłonę :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.06.2013 15:19

te kiero napisał(a):to okienko nad drogą cudne i ogólnie cała trasa, nr1 planowanego urlopu, więc chętnie pochłonę :D

Na drugą stronę wąwozu Pivy, w góry Maglic, wspina się również podobna droga. Może przy njabliższej wizycie... 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 03.06.2013 20:54

Jak szkoda że ten odcinek relacji nie pojawił się jakieś .....dwa lata temu :roll: mój jednodniowy wypad do MNE wydłużył by się zapewne o jeden lub dwa dni :!:
Byłem tak blisko.......
Na punkcie takich widoczków jestem normalnie - nienormalny......nawet "najpoważniejsze " zabytki w takich okolicznościach schodzą u mnie na drugi plan :oops:

Pozdrowinka
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.06.2013 21:20

CROberto napisał(a):Jak szkoda że ten odcinek relacji nie pojawił się jakieś .....dwa lata temu :roll: mój jednodniowy wypad do MNE wydłużył by się zapewne o jeden lub dwa dni :!:
Byłem tak blisko.......

Długo zwlekałem. Przyznaję się.

CROberto napisał(a):Na punkcie takich widoczków jestem normalnie - nienormalny......nawet "najpoważniejsze " zabytki w takich okolicznościach schodzą u mnie na drugi plan :oops:

Tym bardziej, że tam wspaniały zabytek się znajduje - Pivski monastyr...

Będzie na zaś znowu.

Pozdrawiam,
Wojtek
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 03.06.2013 21:45

Co jakiś czas wpadam na Twoją relacje,której jeszcze nie widziałem i po raz kolejny siedze i z podziwem kiwam głową.Czarnogóra super i tegóry, są piękne bo są oczywiście bliżej nieba :)
Jestem pod wrażeniem mnogości odwiedzonych przez Ciebie miejc .

Pozdrawiam, Rafał
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 03.06.2013 23:11

Durmitor choć jeden dzień i jeszcze wiele innych rzeczy. Człowiek jak gdzieś jedzie pierwszy raz jest bardzo zachłanny i chciałby zobaczyć wszystko za ty pierwszym razem. Ale w tej sytuacji nic nie zostało na następne razy. Ale Durmitor i kanion Pivy są elementami obowiązkowymi. Reszta to zaledwie rekonesans aczkolwiek w Durmitor wrócę na dłużej a i niewątpliwie zainspirowany przez Ciebie wpadnę na jakiś czas w góry Maglic. Ale to w latach następnych.
Pozdrawiam Tomasz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.06.2013 13:49

Rafles278 napisał(a):Co jakiś czas wpadam na Twoją relacje,której jeszcze nie widziałem i po raz kolejny siedze i z podziwem kiwam głową.Czarnogóra super i tegóry, są piękne bo są oczywiście bliżej nieba :)

A ja co jakiś czas widzę Twój charakterystyczny emblemat, co mnie za każdym razem cieszy.
I przyznaję - jest mi bardzo miło, że prezentowane miejsca Ci się podobają. :)

tompie68 napisał(a):Durmitor choć jeden dzień i jeszcze wiele innych rzeczy. Człowiek jak gdzieś jedzie pierwszy raz jest bardzo zachłanny i chciałby zobaczyć wszystko za ty pierwszym razem. Ale w tej sytuacji nic nie zostało na następne razy. Ale Durmitor i kanion Pivy są elementami obowiązkowymi. Reszta to zaledwie rekonesans aczkolwiek w Durmitor wrócę na dłużej a i niewątpliwie zainspirowany przez Ciebie wpadnę na jakiś czas w góry Maglic. Ale to w latach następnych.

Mój pierwszy wyjazd do Czarnogóry - czyli właśnie opisywany - to był z założenia Durmitor, a potem rekonesans w kilku innych rejonach.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czarnogóra - Црна Гора

Czarnogóra od gór do morza: Kotor, Perast, Herceg Novi - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone