Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.03.2021 19:29

Janusz Bajcer napisał(a):Dwa dni temu miałem stan podgorączkowy, trochę pokaszluję i psikam, więc nie zostałem zakwalifikowany na pierwsze podanie Pfizera.
W poniedziałek nam dzwonić w sprawie ustalenie nowego terminu.

Dzisiaj na tele poradzie dostałem skierowanie na wymaz.
Mam już wynik - NEGATYWNY :lol:
Czyli tylko typowe przeziębienie.
Jutro rejestruję się na nowy termin szczepienia. :idea:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.03.2021 10:42

Rejestracja na szczepienie w Krynicy trochę spowolniona, nie ma na razie zapisów na konkretny termin.
Zostałem wpisany na listę rezerwową, będą dzwonić jak zwolni się miejsce.
Wide: mój przypadek z zeszłego tygodnia.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.03.2021 10:46

Tak i formacyjnie. Wczoraj Tata chciał sprawdzić jak wygląda j rejestrowanie się na szczepienia przez ikp. Rodziców grupa startuje w czwartek. I wczoraj okazało się, że już mają aktywne skierowania (roczniki 53 i 54) i się bez problemu przez stronę zarejestrowali. Termin pierwsze szczepionki to 1 i 2 kwietnia ww Krakowie , więc czas ocekiwania to 2 tygodnie. Uważam, że fajnie i szybko.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.03.2021 11:25

Mama (70 lat) już po dwóch dawkach szczepionki.
Po każdej lekka gorączka (ok.37,5 ) i nic ponadto.
Ja czekam w kolejce na 2033 r. :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.03.2021 11:50

anakin napisał(a):Mama (70 lat) już po dwóch dawkach szczepionki.

Pfizer czy Moderna?

Moi rodzice 70+ mają 26.03 pierwszą dawkę.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.03.2021 12:37

Pfizer
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.03.2021 13:53

anakin napisał(a):Mama (70 lat) już po dwóch dawkach szczepionki.

Zleci, nawet się nie obejrzysz. :oczko_usmiech:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 17.03.2021 14:07

UWAGA

Będzie można przekraczać granice na podstawie elektronicznego "Certyfikatu Szczepień" . W nim będzie odnotowane kto kiedy był szczepiony, kiedy przeszedł Covida oraz informacje dotyczące negatywnego testu zrobionego tuż przez wyjazdem. Myślę, że 48 godzin przed. Informację podano dzisiaj w mediach TVP i TVN. Takie są ustalenia Brukseli. Nie wprowadza się definicji paszportu tylko certyfikatu ze względu na złe skojarzenia z przekraczaniem granic. Certyfikat dotyczy krajów członkowskich Unii Europejskiej. Pozostaje czekać na ostateczną decyzję.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.03.2021 14:23

To jeszcze trzeba opracować jedolity druk certyfikatu, powiązać z krajowymi rejestrami.... Ojojoj, roboty a roboty..... Najszybciej to by było dawać wpis do obowia, ujacej w całym świecie żółtej książeczki, no ale tam testów nie było by widać.....
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 17.03.2021 18:55

Tak sobie myślę że już tylko "chwila" dzieli nas od jakiegoś elektronicznego chip-a, który dostaniemy pod skórnie i tam będzie wszystko zakodowane, adres szczepienia, choroby... jak nic zaraz na to ktoś wpadnie a UE to podchwyci dla dobra ogółu :). Taka trochę teoria spiskowa ale coraz bardziej realna, przy okazji ktoś dobrze zarobi :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.03.2021 13:07

Mam nowy termin szczepienia - 23.03. Szpital Krynica Zdrój
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 18.03.2021 14:07

Janusz Bajcer napisał(a):Mam nowy termin szczepienia - 23.03. Szpital Krynica Zdrój

Moi teście też w tym dniu :) Naturalnie inne miasto, ale tylko 30 minut drogi z domu. Dostaną AstraZenekę, oby było wszystko dobrze!
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 20.03.2021 09:32

Nie wierze w teorie spiskowe ale z tą szczepionką Astry coś jest na rzeczy. Od samego początku wydawało mi się że ktoś usilnie próbuje ja zdyskredytować. Nie będę wdawał się w szczegóły bo zapewne wszyscy śledzą na bieżąco perypetie z nią związane. Wiele krajów zawiesiło szczepienia, później odwiesiło itd.
Zapytacie o co chodzi? Zwykle (prawie zawsze !!) jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Szczepionka Astrazeneca jest preparatem najtańszym aktualnie na rynku. Ba, kilka razy tańszym. Według posiadanych przeze mnie danych kosztuje niecałe 2 euro czyli w zaokrągleniu 8 zł. Dla porównania Pfizer 12 euro (ok. 53 złotych), Moderna 18 dolarów (ok. 65 złotych),Johnson & Johnson 8,50 dolara (ok. 30 złotych). Można zaryzykować stwierdzenie że szczepionka Astrazeneca ma cenę dumpingową. Wiem ze tak nie jest bo Brytyjczycy sprzedają ją prawie "po kosztach" z innych względów.
Aktualnie gdy szczepionek jest za mało cena nie gra roli i rynek wchłonie każdą ilość w każdej cenie. Ale sytuacja bardzo szybko się zmieni.
W USA aktualnie zaszczepiono już 100 mln obywateli. Dziennie szczepi się 2,5 mln 8O . Przy takim tempie w maju będą po wy-szczepieniu całej populacji. Wynika to z tego że sami produkują szczepionki a nam (czyli Unii) udzielają co łaska. Ale to się szybko skończy i na rynku zapanuje prawdziwa konkurencja. I wtedy cena będzie grała główną rolę. No ale kto będzie chciał kupować szczepionkę może i bardzo tanią ale potencjalnie bardzo "niebezpieczną"?

Pozdrowienia.;)
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 20.03.2021 09:56

Gonzales napisał(a):Nie wierze w teorie spiskowe ale z tą szczepionką Astry coś jest na rzeczy. Od samego początku wydawało mi się że ktoś usilnie próbuje ja zdyskredytować. Nie będę wdawał się w szczegóły bo zapewne wszyscy śledzą na bieżąco perypetie z nią związane. Wiele krajów zawiesiło szczepienia, później odwiesiło itd.
Zapytacie o co chodzi? Zwykle (prawie zawsze !!) jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Szczepionka Astrazeneca jest preparatem najtańszym aktualnie na rynku. Ba, kilka razy tańszym. Według posiadanych przeze mnie danych kosztuje niecałe 2 euro czyli w zaokrągleniu 8 zł. Dla porównania Pfizer 12 euro (ok. 53 złotych), Moderna 18 dolarów (ok. 65 złotych),Johnson & Johnson 8,50 dolara (ok. 30 złotych). Można zaryzykować stwierdzenie że szczepionka Astrazeneca ma cenę dumpingową. Wiem ze tak nie jest bo Brytyjczycy sprzedają ją prawie "po kosztach" z innych względów.
Aktualnie gdy szczepionek jest za mało cena nie gra roli i rynek wchłonie każdą ilość w każdej cenie. Ale sytuacja bardzo szybko się zmieni.
W USA aktualnie zaszczepiono już 100 mln obywateli. Dziennie szczepi się 2,5 mln 8O . Przy takim tempie w maju będą po wy-szczepieniu całej populacji. Wynika to z tego że sami produkują szczepionki a nam (czyli Unii) udzielają co łaska. Ale to się szybko skończy i na rynku zapanuje prawdziwa konkurencja. I wtedy cena będzie grała główną rolę. No ale kto będzie chciał kupować szczepionkę może i bardzo tanią ale potencjalnie bardzo "niebezpieczną"?

Pozdrowienia.;)

W pełni zgadzam się z kolegi opinią. Jestem z żoną po 1 szczepieniu i czekamy z niecierpliwością na drugą dawkę.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 20.03.2021 10:47

Tak to wyglądało na starcie korporacji. Pfizer i Moderna są sami sobie winni bo mydlili oczy UE ilościami szczepionek, które są w stanie dostarczać, a okazało się że nie wyrabiają nawet 50% normy. Nie ma towaru? Idę do konkurencji, przecież to logiczne.
Liczę, że jak główni producenci zaspokoją swoje rodzime rynki to wyjdą mocno z towarem na zewnątrz i przyśpieszymy z szczepieniami.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone