napisał(a) Gonzales » 23.03.2021 08:34
Z powodu dalszego utrzymywanie się przy życiu

( zapomniałem dodać że szczepiłem się Astrazenecą) pozwolę sobie podzielić się z zainteresowanymi jak najlepiej zarejestrować się na szczepienie.
Przede wszystkim (z powodów nie tylko "szczepiennych") warto mieć założone Internetowe Konto Pacjenta. Mój rocznik teoretycznie może się rejestrować dopiero od dzisiaj a już w sobotę czyli 20.03 na moim koncie miałem skierowanie na szczepienie. (Aby się tam w ogóle pojawiło trzeba najpierw zapisać się do bazy chętnych na szczepienie). Skierowanie było nieaktywne (nie można było jeszcze się zarejestrować na konkretny termin) ale już wczoraj rano czyli 22.03 okazało się że jest już gotowe do zarejestrowania się.
System sam podpowiedział mi kilka terminów w najbliższej okolicy ale można też szukać samodzielnie. Wybrałem najbliższe terminy dla siebie i żony (zależało mi aby zaszczepić się razem) na 7 Kwietnia w odległości 7 km od domu. W każdej chwili można wyszukać sobie nowy termin (w tym samym lub innym miejscu) ale najpierw trzeba zrezygnować z tego aktualnego. Lepiej tego nie robić bo terminy "znikają" błyskawicznie i nie ma powrotu do tego co się już miało.
Zależało mi aby szczepienie odbyło się jak najszybciej i zadzwoniłem na infolinie 989. Połączyłem się bez żadnego problemu i po wybraniu tematu rozmowy - "zmiana terminu" miła pani wyszukała mi w swoim systemie termin na ten sam dzień

, dosłownie za kilka godzin i w odległości 10 minut jazdy samochodem od domu.
Na pewno miałem trochę szczęścia (zapewne było dużo rezygnacji)) ale nie rozumiem jak ludzie akceptują miejsca oddalone od ich miejsca zamieszkania o kilkaset kilometrów a nie próbują tego zmienić.
Edit. Zapomniałem dodać że system ma też opcję automatycznej rejestracji telefonicznej. Po zgłoszeniu chęci poddania się szczepieniu automat (numer + 48 22 888 41 11) dzwoni do nas z (wcześniej niż ruszają oficjalne zapisy) i możemy w ten sposób otrzymać termin. Myślałem ze to ściema ale o dziwo

wczoraj około godz. 13 na moim telefonie pokazało się połączenie z tego numeru. Nie powiem wam jak to działa bo mając już termin po prostu rozłączyłem się.
Pozdrowienia.