Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 20.03.2021 10:57

Oczywiście macie rację, na Astrę jest zmasowany atak medialny, tak naprawdę to w krajach które zawiesiły szczepienia to właśnie media, presja publiczna spowodowała zawieszenie szczepień a nie realne i mocne argumenty.
EMA w czwartek podając swoją opinię podała dane że w UE co miesiąc 100 tys. obywateli zmaga się z zakrzepicą! przypadków skojarzonych z Astrą w całej UE ile było ?, wydaje mi się że poniżej 50 osób czyli statystycznie przy takiej zaszczepionej populacji i standardowych problemach zwykły zbieg okoliczności.
Gonzales Masz rację a pamiętajmy jeszcze że kilku graczy władowało kupę kasy a jeszcze nie zarobili ani grosika. Mowa o firmach niemieckiej Curevac oraz francuskiej Sanofi. Kasa poszła więc trzeba lobbować i trochę pomóc :). Niestety z tego wszystkiego wychodzi ogólnie obraz że te całe szczepienia to wielka walka o wielką kasę i trochę słabo to wygląda pod względem samego celu... czyli zdrowia ludzkiego.
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 20.03.2021 11:05

Cóż, normalna, typowa gra rynkowa. Szkoda tylko, że pulą tej gry jest zdrowie i życie ludzkie.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 20.03.2021 11:24

Jeszcze co do skuteczności szczepień. Na stronie amerykańskiego GIS`u są podane dane na temat hospitalizowanych ludzi na Covid w USA. Zwróćcie uwagę na spadek zachorowań wśród rocznika 65+, który w USA jest praktycznie cały zaszczepiony. W Stanach do tej pory zaszczepiono mniej więcej 1/3 populacji czyli ponad 100mln z 330mln mieszkańców. Z tym, że udało im się szczepić nawet 2,5mln ludzi dziennie. W Polsce szczepimy w okolicach 100 tysięcy dziennie, głównie przez brak wystarczającej liczby szczepionek. Nadzieja w zakontraktowanych dostawach, którem mamy dostać od kwietnia do czerwca. W tym okresie ma przylecieć aż 15 mln szczepionek! Niech przyleci nawet i 10 mln to już spokojnie wystarczy aby grupę 60+ wyszczepić, seniorów mamy ok 7mln w kraju.

https://gis.cdc.gov/grasp/COVIDNet/COVID19_5.html
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 20.03.2021 22:06

Mojej mamie, rocznik 53, udało się uzyskać termin na szczepienie - 4.04.2021. Ciekawe, czy szczepienia będą też w Wielkanocną Niedzielę :?: :wink:
eva73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) eva73 » 21.03.2021 11:19

Witam,
tak informacyjnie, teściowa 83 lata i mama 73 lata, zaszczepione Pfizerem trzy dni temu. Zero reakcji niepożądanych, nawet odczynu poszczepiennego w miejscu wkłucia. Pozdrawiam :papa:
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 22.03.2021 17:58

A ja dzisiaj, chociaż moja grupa wiekowa teoretycznie może rejestrować się od jutra nie tylko się zarejestrowałem ale i zaszczepiłem i to razem z szanowną małżonką :lol: :lol: :lol:
Aktualnie jestem 2 godziny po szczepieniu i jak na razie żyje jak widać 8O

Pozdrowienia.;)
kai_30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kai_30 » 22.03.2021 19:23

Załapałam się na szczepienie Pfizerem (uczę na pielęgniarstwie, więc jako grupa zero, mimo że od roku pracuję wyłącznie zdalnie...). Po pierwszej dawce nic, poza bólem ramienia, za to druga przeczołgała mnie niewąsko - niby nie miałam gorączki ani typowych objawów grypowych, ale byłam słaba jak 10 litrów herbaty z jednej torebki. Przeleżałam trzy dni, bo nawet wyprawa do toalety była wyzwaniem. Po trzech dniach przeszło bez śladu.

Moi studenci byli szczepieni w tym samym czasie, porównywaliśmy zeznania - część zupełnie nic, a u części podobnie jak u mnie. Podobno taka jest właśnie prawidłowość, że Astra trzepie raczej po pierwszej dawce, a Pfizer i Moderna po drugiej.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.03.2021 21:37

Jutro w Krynicy o 12:15 nadstawiam ramię do przyjęcia Pfizera :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.03.2021 21:41

Moja mama po pierwszej dawce Pfizera przez trzy dni skarżyła się na bóle mięśni i stawów. Pomagała pyralgina.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.03.2021 21:43

Żona i siostra żony były zaszczepione 12.03, - na nic się skarżyły.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.03.2021 22:07

U mnie w rodzinie 3 osoby Pfizer (wszystkie już po 2 dawkach) - dwoje emerytów i córka 20 lat, ja Astrazeneca (póki co jedna dawka, druga w maju) - żadne z nas nie miało absolutnie żadnych dolegliwości, poza bolącym ramieniem.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.03.2021 23:07

Moi rodzice, oboje 80+ są po dwóch dawkach Moderny. Wydaje mi się, że o tej szczepionce jakoś najmniej się mówi, ale podobno to dokładnie to samo co Pfizer. Ani mama, ani tata nie mieli żadnych, nawet najmniejszych dolegliwości.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 23.03.2021 08:34

Z powodu dalszego utrzymywanie się przy życiu :wink: ( zapomniałem dodać że szczepiłem się Astrazenecą) pozwolę sobie podzielić się z zainteresowanymi jak najlepiej zarejestrować się na szczepienie.
Przede wszystkim (z powodów nie tylko "szczepiennych") warto mieć założone Internetowe Konto Pacjenta. Mój rocznik teoretycznie może się rejestrować dopiero od dzisiaj a już w sobotę czyli 20.03 na moim koncie miałem skierowanie na szczepienie. (Aby się tam w ogóle pojawiło trzeba najpierw zapisać się do bazy chętnych na szczepienie). Skierowanie było nieaktywne (nie można było jeszcze się zarejestrować na konkretny termin) ale już wczoraj rano czyli 22.03 okazało się że jest już gotowe do zarejestrowania się.
System sam podpowiedział mi kilka terminów w najbliższej okolicy ale można też szukać samodzielnie. Wybrałem najbliższe terminy dla siebie i żony (zależało mi aby zaszczepić się razem) na 7 Kwietnia w odległości 7 km od domu. W każdej chwili można wyszukać sobie nowy termin (w tym samym lub innym miejscu) ale najpierw trzeba zrezygnować z tego aktualnego. Lepiej tego nie robić bo terminy "znikają" błyskawicznie i nie ma powrotu do tego co się już miało.
Zależało mi aby szczepienie odbyło się jak najszybciej i zadzwoniłem na infolinie 989. Połączyłem się bez żadnego problemu i po wybraniu tematu rozmowy - "zmiana terminu" miła pani wyszukała mi w swoim systemie termin na ten sam dzień 8O 8O 8O, dosłownie za kilka godzin i w odległości 10 minut jazdy samochodem od domu.
Na pewno miałem trochę szczęścia (zapewne było dużo rezygnacji)) ale nie rozumiem jak ludzie akceptują miejsca oddalone od ich miejsca zamieszkania o kilkaset kilometrów a nie próbują tego zmienić.

Edit. Zapomniałem dodać że system ma też opcję automatycznej rejestracji telefonicznej. Po zgłoszeniu chęci poddania się szczepieniu automat (numer + 48 22 888 41 11) dzwoni do nas z (wcześniej niż ruszają oficjalne zapisy) i możemy w ten sposób otrzymać termin. Myślałem ze to ściema ale o dziwo 8O wczoraj około godz. 13 na moim telefonie pokazało się połączenie z tego numeru. Nie powiem wam jak to działa bo mając już termin po prostu rozłączyłem się.

Pozdrowienia.;)
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 23.03.2021 09:03

Moja mama dostanie Astra Zenecę już w tą sobotę. Również bardzo szybko udało się znaleźć termin. Zapisy w jej grupie wiekowej zaczęły się w czwartek 18 marca i już w piątek miała termin.
Ja po cichu liczę na to, że jeśli zainteresowanie Astra Zenecą będzie spadać, to rozszerzą grupę na chętnych z ostatniej grupy z samego końca kolejki :roll: i będę miała możliwość zaszczepić się dużo wcześniej.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.03.2021 09:39

Gonzales napisał(a):Na pewno miałem trochę szczęścia (zapewne było dużo rezygnacji)) ale nie rozumiem jak ludzie akceptują miejsca oddalone od ich miejsca zamieszkania o kilkaset kilometrów a nie próbują tego zmienić.
To nie takie proste. Dziś obdzwoniłam wszystkie punkty w moim powiecie, terminy na koniec maja w jednym z 13 punktów. Mój ośrodek zdrowia dostał dla grupy rocznikowej 59-61 dosłownie 30 terminów na kwiecień i maj..... Teścia zarejestrowałam na koniec kwietnia w Krakowie, może uda się coś zmienić....

Magda O. napisał(a):Moja mama dostanie Astra Zenecę już w tą sobotę. Również bardzo szybko udało się znaleźć termin. Zapisy w jej grupie wiekowej zaczęły się w czwartek 18 marca i już w piątek miała termin.
To moi rodzice w tej samej grupie, ale ich skierowanie w ikp było aktywne już 16go. Termin 1 i 2 kwietnia, potem zmienili telefonicznie ma jutro. Szczepienie Astrą.

Magda O. napisał(a):Ja po cichu liczę na to, że jeśli zainteresowanie Astra Zenecą będzie spadać, to rozszerzą grupę na chętnych z ostatniej grupy z samego końca kolejki :roll: i będę miała możliwość zaszczepić się dużo wcześniej.
Wstępne informacje mówią, że w połowie 2 kwartału po zaszczepieniu grupy 60+ puszczą resztę na żywioł....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone