Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 07.05.2021 06:04

boboo napisał(a):Gdybym sobie chodził po ulicy z kałachem i strzelał gdzie popadnie, przy czym statystycznie zaledwie 2-3 kulki na 100 byłyby śmiertelne, szybko by się ze mną uporano. Oszołom?
Nie takie określenia byłyby potem w gazetach.

Ale ponieważ mamy do czynienia z czymś, czego nie widać (są nawet światli, którzy twierdzą, że to coś nie zostało nawet wyizolowane), a śmierć nie jest tak widowiskowa jak od kałacha tylko cichutka w szpitalu, na chorobę - czyli wręcz naturalna - to jest, jak jest.

"ja nie mam z tym nic wspólnego, maski nie noszę bo i tak nie chroni a poza tym to atak na moją wolność...
a tamten? on na choroby współistniejące umarł, a covid wpisali bo im za to płacą.
"

O każdym, kto próbowałby mi świsnąć amunicję albo rozbroić, pisano- i mówionoby: bohater.
Za to ludziom chcącym przyczynić się do przerwania/zahamowania tej pandemii proponuje się "włączyć myślenie", a czasem za zwrócenie uwagi rozkwasza się im nosy.

"Szeregowiec James Ryan" - jest taka scenka po zdobyciu bunkra, gdzie pada tłumaczenie: "jestem niewinny, ja tylko podawałem/nosiłem amunicję"...

I nie piszę o tych, którzy naprawdę nie mogą (ze względów zdrowotnych), ale o tych, którzy nie chcą.
A ci, podobnie jak przy "zwonieniu z WF'u czy innych poświadczonych dysleksjach", znajdą sposób aby oficjalnie nie móc.

Nie chcesz nosić maski, nie chcesz się szczepić?
Nie chcesz pomóc?
To przynajmniej nie przeszkadzaj.
Siedź w domu i statystycznie nie rozsiewaj, aż się to skończy.

8O 8O
anielkak
Globtroter
Re: Pandemia koronawirusa a wakacje 2021

Nieprzeczytany postnapisał(a) anielkak » 07.05.2021 06:16

Kapitańska Baba napisał(a):
anielkak napisał(a):Że też masz odwagę napisać to, o czym inni pomyśleli? :oops:

Weźcie pod uwagę źe to w jaki sposób wyrażacie się o innych świadczy przede wszystkim o Was :roll: . Przykre to

Ok, może określenie oszołom w poście kolegi nie było zbyt twórcze i może powinien użyć subtelniejszego słowa. Myślę jednak, że w anonimowej ankiecie łapka w górę, łapka w dół tych, którzy myślą podobnie byłoby więcej. I nie skupiając się na tym jednym określeniu, chciałam odnieść się do ogólnego przekazu. Przykład: stoję w kolejce do kasy, przy kasie mężczyzna kupuje 3 kartony papierosów i 4 paczki tabaki. Na papierosach wielkimi literami napisane palenie zabija. Rozmawia z kasjerką i mówi: ja się nie szczepię, nigdy w życiu , chyba że mnie zmuszą, wiadomo co po tym może się stać! Czy za to co sobie wtedy pomyślałam też powinnam się wstydzić? Pewnie tak. :oops:
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 07.05.2021 07:08

anielkak napisał(a):
anielkak napisał(a):Że też masz odwagę napisać to, o czym inni pomyśleli? :oops:

Weźcie pod uwagę źe to w jaki sposób wyrażacie się o innych świadczy przede wszystkim o Was :roll: . Przykre to

Ok, może określenie oszołom w poście kolegi nie było zbyt twórcze i może powinien użyć subtelniejszego słowa. Myślę jednak, że w anonimowej ankiecie łapka w górę, łapka w dół tych, którzy myślą podobnie byłoby więcej. I nie skupiając się na tym jednym określeniu, chciałam odnieść się do ogólnego przekazu. Przykład: stoję w kolejce do kasy, przy kasie mężczyzna kupuje 3 kartony papierosów i 4 paczki tabaki. Na papierosach wielkimi literami napisane palenie zabija. Rozmawia z kasjerką i mówi: ja się nie szczepię, nigdy w życiu , chyba że mnie zmuszą, wiadomo co po tym może się stać! Czy za to co sobie wtedy pomyślałam też powinnam się wstydzić? Pewnie tak. :oops:
Gość uważa, że po szczepionce może go spotkać coś niedobrego tak samo jak Ty uważasz, że po szczepionce będziesz nieosiągalna dla covid. Macie obaj identyczne prawo wierzyć w to co chcecie! To są dywagacje typu: moja prawda jest mojsza niż twojsza, zatem nie ma absolutnie żadnego powodu, by potępiać tych co nie chcą się szczepić jak i tych którzy chcą. Każdy zrobi jak uważa. Ważne też jest to, żeby nachalnie nie zmuszać jednych przez drugich do takiej czy innej decyzji. To takie proste, a tak skomplikowane...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.05.2021 07:32

ŁukaszCiupa napisał(a): tak samo jak Ty uważasz, że po szczepionce będziesz nieosiągalna dla covid

A gdzie anielkak napisała coś takiego? Podała Ci argumenty dla których się szczepi czy ot tak lubisz sobie manipulować?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2021 07:41

marze_na napisał(a):
ŁukaszCiupa napisał(a): tak samo jak Ty uważasz, że po szczepionce będziesz nieosiągalna dla covid

A gdzie anielkak napisała coś takiego? Podała Ci argumenty dla których się szczepi czy ot tak lubisz sobie manipulować?

To może dajmy się wypowiedzieć zainteresowanej. Nie wygląda na osobę, która potrzebuje pełnomocnika.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.05.2021 07:59

anielkak napisał(a):Ok, może określenie oszołom w poście kolegi nie było zbyt twórcze i może powinien użyć subtelniejszego słowa.

Może tak, a może nie...

Powstrzymuję się od używania inwektyw w dyskusji, ale z antyszczepionkowcami naprawdę trzeba mocno zaciskać zęby.
To prawda, że szczepienia są dobrowolne i każdy ma prawo wyboru. Nie można też wszystkich kwestionujących sens szczepień wrzucać do jednego worka.
Mam koleżankę, która zdecydowała, że nie zaszczepi się przeciwko Covid-19. Podała sensowne argumenty, głównie oparte na biomedycynie. Jestem w stanie ją zrozumieć. Przy tym koleżanka nie afiszuje się z tym w social mediach i nie biega z transparentem: "STOP szczepieniom", "zdejmij maseczkę" itp.

Mam też na tym polu inne doświadczenia:
- kuzynka, o której już kilkakrotnie wspominałem, twierdzi, że rodzina zmarłego na Covid-19 kolegi, którego jutro ostatecznie pożegnamy padła ofiarą "plandemii", czyli pewnego ukrytego planu, a żona zmarłego kolegi dostała za to pieniądze.
Twierdzi także, że nawet gdyby kolega zdążył się zaszczepić to prawdopodobnie umarłby w niedalekiej przyszłości w związku z nieodwracalnymi zmianami w DNA. Uparcie promuje tę teorię na swoich profilach w internecie.

- w dyskusji z pewną ultraprawicową grupą, kiedy przyznałem się, że jestem po pierwszej dawce szczepionki, zostałem nazwany "neopogańskim kanibalem ekskomunikowanym jako współwinny aborcji".

Uważam, że w podobnych przypadkach określenie "oszołom" to eufemizm i rzeczy trzeba nazywać po imieniu.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.05.2021 08:01

anielkak napisał(a):Ok, może określenie oszołom w poście kolegi nie było zbyt twórcze i może powinien użyć subtelniejszego słowa. Myślę jednak, że w anonimowej ankiecie łapka w górę, łapka w dół tych, którzy myślą podobnie byłoby więcej. I nie skupiając się na tym jednym określeniu, chciałam odnieść się do ogólnego przekazu. Przykład: stoję w kolejce do kasy, przy kasie mężczyzna kupuje 3 kartony papierosów i 4 paczki tabaki. Na papierosach wielkimi literami napisane palenie zabija. Rozmawia z kasjerką i mówi: ja się nie szczepię, nigdy w życiu , chyba że mnie zmuszą, wiadomo co po tym może się stać! Czy za to co sobie wtedy pomyślałam też powinnam się wstydzić? Pewnie tak. :oops:

Jest zdecydowana różnica między tym co pomyślisz (zostaje to tylko w Twojej głowie i Twoim sumieniu) a tym co napiszesz publicznie. Forum to miejsce publiczne i jak w każdym tego typu miejscu obowiązują na nim zasady "dobrego wychowania" :idea: . Nazywanie konkretnego usera "oszołomem" te zasady łamie - obraża konkretnego człowieka i jak dla mnie za takie coś moderatorzy bezwzględnie powinni nakładać sankcje. Powtórzę jeszcze raz: używanie inwektyw w stosunku do innych userów świadczy źle tylko i wyłącznie o piszącym :idea:
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pabbllo_ldz » 07.05.2021 08:13

Ludzie na mózg wam padło z powodu siedzenia w domu??
Szczepi się ten co może i chce. Koniec kropka, nikt nie będzie nikogo zmuszał do szczepienia.
Słowa typu oszołom, porównanie Bobo0(jego post, jest karygodny) nominuje obu panów do 10 dni odpoczynku.
Karane powinno być namawianie do nieszczepienia, ale jeśli ktoś pisze że się nie zaszczepi to tylko wyłącznie jego sprawa.
Gdzie jest moderator i administrator forum.
Wstyd że w takiej fajnej grupie ludzi są tak wrogo i negatywnie nastawione osoby na innych..
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.05.2021 08:14

pabbllo_ldz napisał(a):Ludzie na mózg wam padło z powodu siedzenia w domu??
Szczepi się ten co może i chce. Koniec kropka, nikt nie będzie nikogo zmuszał do szczepienia.
Słowa typu oszołom, porównanie Bobo0(jego post, jest karygodny) nominuje obu panów do 10 dni odpoczynku.
Karane powinno być namawianie do nieszczepienia, ale jeśli ktoś pisze że się nie zaszczepi to tylko wyłącznie jego sprawa.
Wstyd że w takiej fajnej grupie ludzi są tak wrogo i negatywnie nastawione osoby na innych..

W punkt! :D
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 07.05.2021 08:44

pabbllo_ldz napisał(a):

W punkt! :D

W punkt trafił Bobo. Mamy duży wysyp oszołomów.

Za takie coś 10 dni odpoczynku?
Pabbllo, załóż własne forum i tam rozdawaj bany jak masz na to ochotę.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 07.05.2021 08:45

ŁukaszCiupa napisał(a):
cropag napisał(a):
bless napisał(a):Jak będą chcieli jakieś szczepienia albo testy to nie jedziemy,bo szczepić sie nie mam zamiaru.

No i fajnie. Jednego oszołoma antyszczepionkowego mniej w Chorwacji. Będzie bezpieczniej.

Gdzie jest admin czy moderator??? Słowo oszołom jest słowem obraźliwym!!! Ja za napisanie mniej więcej takiej frazy: wyszczepić to można stado baranów, dostałem tutaj bana na 10 dni, choć nie bardzo wiem za co, bo chyba nie za słowo baran, jako określenie gatunku zwierząt? Od początku jak obserwuję to forum i co poniektórych jego użytkowników, mam wrażenie, że są tutaj równi i równiejsi. Ci drudzy mogą liczyć na pobłażanie moderatora i admina. Takich wpisów, które winny być zbanowane a nie są, jest tutaj mnóstwo!

Słowo oszołom doskonale odzwierciedla stan umysłu wielu antyszczepionkowców.
Więc nie płacz tyle, ogarnij się :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2021 08:48

walp napisał(a):
anielkak napisał(a):Ok, może określenie oszołom w poście kolegi nie było zbyt twórcze i może powinien użyć subtelniejszego słowa.

Może tak, a może nie...

[...]

Mam też na tym polu inne doświadczenia:
- kuzynka, o której już kilkakrotnie wspominałem, twierdzi, że rodzina zmarłego na Covid-19 kolegi, którego jutro ostatecznie pożegnamy padła ofiarą "plandemii", czyli pewnego ukrytego planu, a żona zmarłego kolegi dostała za to pieniądze.
Twierdzi także, że nawet gdyby kolega zdążył się zaszczepić to prawdopodobnie umarłby w niedalekiej przyszłości w związku z nieodwracalnymi zmianami w DNA. Uparcie promuje tę teorię na swoich profilach w internecie.

- w dyskusji z pewną ultraprawicową grupą, kiedy przyznałem się, że jestem po pierwszej dawce szczepionki, zostałem nazwany "neopogańskim kanibalem ekskomunikowanym jako współwinny aborcji".

Uważam, że w podobnych przypadkach określenie "oszołom" to eufemizm i rzeczy trzeba nazywać po imieniu.

To nazywaj rzeczy po imieniu w dyskusjach z "pewną ultraprawicową grupą" czy z kuzynką, a nie na forum cro.pl, i nie usprawiedliwiaj z łaski swojej określania mianem "oszołoma" osoby, która napisała tu tylko tyle, że nie zamierza się szczepić.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2021 08:51

pabbllo_ldz napisał(a):Ludzie na mózg wam padło z powodu siedzenia w domu??

Zgadzam się w 100%.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.05.2021 09:13

pascalek napisał(a):To nazywaj rzeczy po imieniu w dyskusjach z "pewną ultraprawicową grupą" czy z kuzynką, a nie na forum cro.pl, i nie usprawiedliwiaj z łaski swojej określania mianem "oszołoma" osoby, która napisała tu tylko tyle, że nie zamierza się szczepić.

Może lepiej czytać ze spokojem, wtedy mniej nam umknie z przekazu oponenta. Nie gorączkuj się proszę i skup także uwagę na tej części mojej wypowiedzi:
walp napisał(a):Powstrzymuję się od używania inwektyw w dyskusji, ale z antyszczepionkowcami naprawdę trzeba mocno zaciskać zęby.
To prawda, że szczepienia są dobrowolne i każdy ma prawo wyboru. Nie można też wszystkich kwestionujących sens szczepień wrzucać do jednego worka.

Gdybyś był łaskaw zauważyć, to nikogo tutaj nie nazwałem oszołomem. Natomiast m. in. do mnie zostało skierowane powyżej pytanie: "Ludzie na mózg wam padło z powodu siedzenia w domu??" Czyli tak można, to jest kurtuazyjnie, ale kiedy jest reakcja z drugiej strony to zaraz wzywamy administrację. :)
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 07.05.2021 09:16

Czy po akcji "majówkowej" odwołują Wam jeszcze terminy? Czy się już uspokoiło? 18.05 mam dostać J&J i się trochę obawiam czy mi nie odwołają lub zaproponują inną. :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 89
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone