Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.05.2021 18:42

sviva napisał(a):może komuś się przyda: wyszukiwarka szczepień
https://szczepienia.github.io/
Warto dodać - orientacyjna. Aktualizowana jest co jakiś czas, więc dużo terminach jest nieaktualnych, te co na chwilę wpadają, jako zwrotki nie dążą się pokazać, no i nie ma wszystkich miejscowości. Część punktów szczepień nie widzi i terminów (sprawdzane jednocześnie na ikp, na tej stronie i telefonicznie w wybranym punkcie).

PS. W piątek po uwolnieniu mojego rocznika, rejestracja na pacjent.gov.pl, termin na dziś w Nowym Targu, potem zmiana i dziś przed 8 zaszczepiono mnie Pf w moim MPZ, 100 m od domu. W 8 minut 4 os zaszczepione. Super i sprawnie. Lekko boli mnie ręka jakbym się uderzyła. Teraz czekam na niedzielę i szukanie J&J dla syna.
Ostatnio edytowano 05.05.2021 18:47 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 05.05.2021 18:44

Kanada zezwoliła na stosowanie szczepionki firm Pfizer i BioNTech u nastolatków od 12. do 15. roku życia – przekazała w środę BBC. Jest to pierwszy kraj, który zatwierdził używanie preparatu w tej grupie wiekowej.

Resort zdrowia Kanady zdecydował się na ten krok w oparciu o dane z trzeciej fazy badań klinicznych w tej grupie wiekowej.

– Departament ustalił, że ta szczepionka jest bezpieczna i skuteczna w młodszej grupie wiekowej – przekazała Supriya Sharma z kanadyjskiego ministerstwa, którą cytowała BBC.

Kanada jest pierwszym krajem, który zezwolił na stosowanie szczepionki Pfizer/BioNTech u osób między 12. a 15. rokiem życia – zwrócił uwagę portal brytyjskiego nadawcy.

W poniedziałek Europejska Agencja Leków (EMA) poinformowała o rozpoczęciu prac nad wnioskiem o rozszerzenie autoryzacji szczepionki przeciwko COVID-19 firm Pfizer i BioNTech na osoby w grupie wiekowej 12-15 lat. Teraz preparat jest dostępny od 16. roku życia.

Jak zapowiedział w środę w Radiu ZET prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, wiceprzewodniczący Rady Zarządzającej Europejskiej Agencji Leków dr Grzegorz Cessak, do końca maja powinny być gotowe raporty krajów wyznaczonych do oceny bezpieczeństwa i skuteczności szczepionki. Ocenił, że w drugiej połowie czerwca szczepionka BioNTech-Pfizer może być dostępna w Unii Europejskiej dla dzieci w wieku od 12 do 15 lat.

Decyzja o wydaniu zgody na stosowanie szczepionki u nastolatków spodziewana jest także w tym tygodniu w Stanach Zjednoczonych – informowały we wtorek dziennik "New York Times" i agencja Associated Press.

Pod koniec marca przedsiębiorstwa informowały, że z badań przeprowadzonych na osobach z grupy wiekowej 12-15 lat wynika, że szczepionka jest bezpieczna i wytwarza silne przeciwciała. W badania zaangażowano 2260 nastolatków. Wśród osób, którym podano placebo, potwierdzono 18 przypadków zakażenia koronawirusem. U osób, które otrzymały preparat, nie wykryto żadnej infekcji. Zdaniem producentów oznacza to, że szczepionka wykazała 100-procentową skuteczność w zapobieganiu zachorowaniu na COVID-19.

źródło: BBC
OTOTORENT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OTOTORENT » 05.05.2021 19:23

sossna napisał(a):
Inde napisał(a):Bardzo fajny filmik wyjaśniający, że porównywanie do siebie Pfizera i AZ mija się z celem podesłała mi kuzynka, która jest pielęgniarką w jednym ze szpitali w Toronto. Filmik jest krótki, a dużo wyjaśnia :) Polecam: (wymagany podstawowy angielski)

Dzięki za ten filmik, puszczę dalej :)

Koreańce właśnie zrobili badania Pfizer i AZ. AZ 86%, Pfizer prawie 90%.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2021 21:10

OTOTORENT napisał(a):
Koreańce właśnie zrobili badania Pfizer i AZ. AZ 86%, Pfizer prawie 90%.

Ominąłeś ważne info - te dane dotyczą skuteczności po pierwszej dawce.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 05.05.2021 21:41

piekara114 napisał(a): Warto dodać - orientacyjna. Aktualizowana jest co jakiś czas, więc dużo terminach jest nieaktualnych, te co na chwilę wpadają, jako zwrotki nie dążą się pokazać, no i nie ma wszystkich miejscowości. Część punktów szczepień nie widzi i terminów (sprawdzane jednocześnie na ikp, na tej stronie i telefonicznie w wybranym punkcie).

Tak, tylko, że jeśli ktoś już ma wystawione skierowanie to na ikp nie sprawdzi wolnego terminu więc pozostają takie wynalazkowe strony
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 05.05.2021 21:54

sviva napisał(a):Tak, tylko, że jeśli ktoś już ma wystawione skierowanie to na ikp nie sprawdzi wolnego terminu więc pozostają takie wynalazkowe strony

Jak ma skierowanie to sprawdzi, jak ma wyznaczony termin to już nie sprawdzi wolnych terminów, chyba anuluje termin to sprawdzi.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 05.05.2021 21:56

Ja się długo wahałem czy Pfizer czy J&J i cieszę się, że wybrałem w końcu Pfizer, bo w opolskim też masę Johnsona anulowali. A tak jest pierwsza dawka i nawet mam pierwszy wpis z żółtej książeczce (choć pielęgniarki nie wiedziały o co mi chodzi początkowo :D).
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 05.05.2021 22:37

alechandro napisał(a):Przykrą wiadomość podał dziś Waldek, 3 tygodnie temu pożegnałem kumpla, który zmarł na Covid ale to wciąż mało dla tego gówna. Właśnie zmarł mój kolejny kolega, współpracownik, świetny człowiek, mąż i ojciec po długiej walce z Covid, której toczyć już nie był w stanie już gdyż organizm był wycieńczony. Kolega nie cierpiał na żadne inne choroby, nie zdążył się zaszczepić gdyż leżał w szpitalu. Tę smutna wiadomość przekazał na FB jego zrozpaczony syn.

Bardzo to wszystko przykre. Znam również ten straszny ból, smutek i rozpacz...

Moje wyrazy współczucia...
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 05.05.2021 22:42

Czytam Wasze doniesienia o dostępności szczepionek i myślę - od czego (kogo) to zależy, że w jednych regionach jest wybór dat, firmy, możliwość zmiany terminu bez problemu, nie ma problemu z organizacją samego przebiegu szczepienia?
Czy to za sprawą skutecznych samorządów?
Dlaczego w moim regionie jest ok, a w innych - słyszę, że burdel, sorry?
Tak tylko pytam.

Jeszcze raz, wyrazy współczucia dla Waldka , Jego Przyjaciół i zwłaszcza dla tej , tak ciężko doświadczonej Rodziny.
Nemam rječi :(
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 06.05.2021 06:19

Wczoraj z ciekawości zadzwoniłem na 989. Pytam o wolne terminy a Pani mi mówi, że jedyny to Bolesławiec (170km od domu) i 19 maja....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.05.2021 06:42

@majeszka, dziękuję.

Doniesienia z Bolesławca są takie, że w drugiej połowie maja szczepionki maja być, na chwilę obecną lipa z dostępnością.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 06.05.2021 06:52

Najlepiej na IKP siedzieć i odświeżać co kilka sekund dostępność szczepionek. Można trafić coś interesującego ale trzeba się zdecydować praktycznie w sekundę, co lepsze oferty znikają błyskawicznie. Ogólnie AZ jest szeroko dostępna, gorzej z Pfizerem i Moderną, nie mówiąc o JJ.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.05.2021 07:18

AZ rzucili do Krakowa i można się zaszczepić z dnia na dzień. Moderny teraz było u mnie dużo, bo otwierają punkt powszechnych szczepień. Pf też nie jest jakimś dużym problemem w Małopolsce w ostatnich dniach, kwestia kilku dni czekania lub podjechania. Najgorzej z JJ, ale w moim MPZ mają i ten tydzień wszyscy zapisani go otrzymają. Co będzie w przyszłym tygodniu to Panie szczepiące nie wiedziały.
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 06.05.2021 07:44

Jak to jest przy drugiej dawce? Można manipulować terminami? Na dokumencie, który dostałam po przyjęciu pierwszej dawki wpisano datę 21 maja, ale pani w przychodni powiedziała, że będą potwierdzać. Potrzebowałabym przesunąć dosłownie o jeden dzień żeby mieć już certyfikat szczepienia na 3 czerwca. Czy to jest możliwe?
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 06.05.2021 08:12

Magda O. napisał(a):Jak to jest przy drugiej dawce? Można manipulować terminami? Na dokumencie, który dostałam po przyjęciu pierwszej dawki wpisano datę 21 maja, ale pani w przychodni powiedziała, że będą potwierdzać. Potrzebowałabym przesunąć dosłownie o jeden dzień żeby mieć już certyfikat szczepienia na 3 czerwca. Czy to jest możliwe?

Musisz skontaktować się bezpośrednio z twoim punktem szczepień. Tylko tam w przypadku drugiej dawki dawki można coś "kombinować".
Wszystko będzie zależeć od "czynnika ludzkiego". Jak są tam uprzejmi ludzie a Ty odpowiednio ich poprosisz to zapewne nie powinno być większego problemu aby takie coś załatwić.

Pozdrowienia.;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 87
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone