Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - jazda po jednym piwku :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JAPP
Plażowicz

Postnapisał(a) JAPP » 11.07.2013 11:22

sneer napisał(a):Widzę ze wsadziłem kij w mrowisko, bo na forum prawie same "chodzące paragrafy" (i w sumie bardzo dobrze :) Ale pozdrawiam tez tych wszystkich trochę mniej "pokornych", bo i tutaj są pewne racje.

Prawo prawem, ale to jednak zdrowy rozsądek powinen być najważniejszy.

Osobiście znacznie mniej szkodliwy wydaje mi się powrót autem z niedalekiej plaży do kwatery w Chorwacji polną drogą 30 km/h, wypiwszy wcześniej jedno piwko (zakładając, że ma się ukończone 24 lata, zgodnie z ichniejszym prawem), niż jazda na trzeźwo, ale za to bez noclegu 1500 km "na jeden raz" (czym niektórzy lubią się tu "przechwalać") z Polski nad Adriatyk z oczami na zapałki.

Wg francuskich badań na 679 kierowcach, którzy w latach 2007-2009 trafili do szpitala na ponad dobę w następstwie poważnych wypadków. Ryzyko wynikające z niewyspania było prawie równe temu wynikającemu ze spożycia alkoholu.

Czasem wydaje mi się, że osoby najgłośniej krzyczące "piłem - nie jadę!" (co jest - powtarzam - oczywiście w gruncie rzeczy słuszne) zapominają o tym, że ryzyko niebezpieczeństwa na drodze istnieje (kto wie czy czasem nie większe) również wtedy gdy mamy po prostu złe samopoczucie, przyjeliśmy leki, jesteśmy niewyspani lub naszą głowę rozadza migrena.

sneer, Twój post trafia w sedno. Ludzie się bulwersują, że ktoś jedzie z plaży po 1 piwie, ale jak ktoś bez noclegu grzeje 1500 km i to najlepiej w jak najkrótszym czasie to jest super gość. To pierwsze bardzo rzadko, ale mi się zdarza, to drugie - nigdy.
sam_fischer
Croentuzjasta

Postnapisał(a) sam_fischer » 11.07.2013 11:23

53.gif

Sorki, faktycznie się zagalopowałem. Już edytuję.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 11.07.2013 11:33

Norma jest normą. Jeśli dopuszczalne jest w jakimś państwie tyle a tyle i ktoś ma mniej i spowoduje kolizję czy wypadek, nie ponosi za to konsekwencji (że pił). U nas jest do 0.2 i do tej wielkości uważa się człowieka za trzeźwego. Osobiście uważam, że powinno być 0,0.
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 11.07.2013 12:13

sneer
Cromaniak

Postnapisał(a) sneer » 11.07.2013 12:16

mirko napisał(a):Kary w Chorwacji

Cholera, to już po mnie, bo podpadam pod:

"Brak szacunku policyjne znaki" i "pogarda świadczeń na skrzyżowaniu" :lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 11.07.2013 12:27

sam_fischer napisał(a):kto wyjedzie z podporządkowanej a potem jeszcze wezwie psiarnię to nic.

Kogo wezwie?
Marsallah
Cromaniak

Postnapisał(a) Marsallah » 11.07.2013 12:29

brzo1985 napisał(a):Jak jest ograniczenie 70, to jedź 100, nie zapinaj pasów- na ch... skoro jedziesz tylko 2 km, kobiecie w ciąży pozwól wypić kufel piwa- bo nie zaszkodzi, a wręcz pomoże jej i dziecku alkohol etylowy, nabij lufkę ma magiczne właściwości, etc.

Wytłuszczone przeze mnie fragmenty Twojej wypowiedzi to właśnie efekty demagogii, zachłyśnięcia się "jedynymi prawdami" wpajanymi społeczeństwu od parunastu/parudziesięciu lat przez polityków, "ekspertów" i media. Zapinanie pasów może ocalić życie w jednej sytuacji, albo przyczynić się do jego straty w innej sytuacji. A jak ktoś jedzie sam - bez pasażera - to po cholerę ma się zapinać? Jego sprawa jak się zabije.

Kufel piwa wypity przez kobietę w ciąży - uwierz mi, noworodki z zespołem uzależnienia alkoholowego nie są dziećmi matek, które wypijały podczas ciąży jednorazowo jedno piwo czy dwa kieliszki wina. Niektózy lekarze nawet czasem powyższe zalecają...

A lufka? Pewnie, że ma magiczne właściwości. Niejedną prawdę można odkryć dzięki ziołom :lol:

P.S. sneer - brawo za celne uwagi :!:
sam_fischer dlaczego ktoś miałby zamykać temat? Wolność wypowiedz Ci niemiła?
sam_fischer
Croentuzjasta

Postnapisał(a) sam_fischer » 11.07.2013 12:52

anakin - napisałem "psiarnię". Jeśli jesteś to wiedz ,że przyjaźnię się z kilkoma i nigdy nie mieli nic przeciw temu określeniu. Jeśli uraziłem to przepraszam.

Marsallah - miła ale są 2 tematy ,które strasznie mnie wk... Ten i ten o mądrali ,który nie chce płacić mandatu.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 11.07.2013 12:53

Marsallah napisał(a):...A jak ktoś jedzie sam - bez pasażera - to po cholerę ma się zapinać? Jego sprawa jak się zabije.

Pod warunkiem że zrobi to w 100% skutecznie a nie wyląduje na wózku i tym samym na utrzymaniu państwa i rodziny jako warzywo. Nie żebym był święty, bo samemu zdarza mi się nie zapiąć pasów jak mam do podjechania 2-3 km po wsi ale uważam to za zachowanie negatywne aczkolwiek lenistwo czasem bierze górę :wink:

Co do norm ‰ to uważam że powinniśmy jednak równać do cywilizowanych krajów świata.

Obrazek

Źródło.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 11.07.2013 12:56

sam_fischer napisał(a):anakin - napisałem "psiarnię". Jeśli jesteś to wiedz ,że przyjaźnię się z kilkoma i nigdy nie mieli nic przeciw temu określeniu. Jeśli uraziłem to przepraszam.

Nie, no luzik przecież.
Tak z ciekawości zapytałem.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 11.07.2013 12:58

Marsallah napisał(a):Wytłuszczone przeze mnie fragmenty Twojej wypowiedzi to właśnie efekty demagogii, zachłyśnięcia się "jedynymi prawdami" wpajanymi społeczeństwu od parunastu/parudziesięciu lat przez polityków, "ekspertów" i media. Zapinanie pasów może ocalić życie w jednej sytuacji, albo przyczynić się do jego straty w innej sytuacji. A jak ktoś jedzie sam - bez pasażera - to po cholerę ma się zapinać? Jego sprawa jak się zabije.

Mylisz się moim zdaniem. Zapinanie pasów może powiedzmy ocalić 99 razy na 100 wypadków a niezapinanie raz na 100. Jest różnica? Jest. Tyle, że jak raz na ruski rok zdarzy się taki przypadek to o tym się trąbi przez tydzień a jak pasy ratują codziennie, to nic się nie mówi bo to norma.
I co do jazdy bez pasów i sposobu jak się zabija, że jest dowolność. Zgoda. Tyle, że niech za pogrzeb płaci rodzina a nie ja. I za leczenie także ewentualnie.
Aldonka
Cromaniak

Postnapisał(a) Aldonka » 11.07.2013 16:40

Marsallah napisał(a):
Aldonka napisał(a):
Marsallah napisał(a):Ale w Polsce nigdy po alkoholu nie prowadzę, wakacje to wakacje - większość rzeczy robię wtedy inaczej niż na co dzień...

Idąc tym tokiem myślenia, jeśli jedziesz po alkoholu i potrącisz pieszego na przykład to nic się nie stanie złego, bo jesteś na wakacjach??? Świat oszalał.

Nie, Aldonko. Nie potrącę nikogo, bo z plaży do domku jadę wąską dróżką i nie przekraczam 40-50 km/h. Moja czujność jest ponadto dodatkowo wzmożona, bo droga jest nierówna, wąska i w każdej chwili może coś wyskoczyć z naprzeciwka :) Świat oszalał? No tak, pełno jest oszołomów głoszących jedyną słuszną prawdę i wiedzących lepiej, bo przecież ustawodawca nie może się mylić 8)

Wiesz, w dupie mam czy uważasz mnie za oszołoma. Moja prawda jest tylko moja, nikomu jej nie narzucam. Ja przynajmniej nigdy nie zabiję drugiego człowieka, nigdy nie narażę własnego dziecka wsiadając do samochodu choćby po jednym piwie, choćby na polnej drodze. Ja nie będę żyła z takim wyrzutem sumienia. A ty owszem możesz. Twoja sprawa.
Ponadto w nosie mam ustawodawcę. Bo co, bo ustawa mówi, że mogę tyle i tyle promili mieć to sobie piję? A co mi tam? Kiedy piję nie jadę. I mogę być w tej kwestii nawet oszołomem.
demi-duox
Cromaniak

Postnapisał(a) demi-duox » 11.07.2013 16:55

Przymierzając się do obowiązującego limitu w tym czy innym kraju warto jeszcze pamiętać o limicie ustanowionym w OWU naszej polisy ubezpieczeniowej.
Oczywiście uwaga ta dotyczy tylko tych co taką polisę kupują (nie wiem jak EKUZ traktuje te sprawy),.
barti75
Cromaniak

Postnapisał(a) barti75 » 11.07.2013 21:04

ta dyskusja według mego skromnego zdania jest do bani :twisted: a może ja jakiś dziwny jestem bo wyznaję zasadę piłeś-nie jedź :!: :!: , a normy czy 0,0 czy 0,2 albo 0,5 to mam w du..e, piłem nie jeżdżę, nie piłem siadam za kółko, proste jak budowa cepa po co tu rozwijać ten wątek :!:
mamax
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mamax » 11.07.2013 21:23

No ale nikt nikogo nie zmusza do wypowiadania i czytania. Każdy ma inne zasady jeden nie jeździ drugi me tego "cepa i zasad" w dupie no i jeździ. To takie uroki demokracji.
Ogólnie z tego co widzę nikt nie jeździ. Jak już zrobią łapankę w weekend i tydzień wcześniej jeszcze wszystkie media o tym trąbią to parę tysięcy złapią i to pewnie tych co nigdy i wcale ale broń borze.
To skąd te liczby i kto to kierował. Nie daj boże żeby za czeli łapać nie mówiąc o tym to dopiero rekordy się pojawią w statystykach.
:P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Chorwacja - jazda po jednym piwku :) - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone