Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - jazda po jednym piwku :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.07.2013 20:03

W zasadzie to dziwią mnie takie pytania i zadowolenie z przepisu pozwalającego na prowadzenie po alkoholu. Dla mnie nie istotne jest czy wypiłeś jedno piwo czy pięć, jeśli potem wsiadasz do samochodu jesteś zagrożeniem. To, że rozpierniczysz siebie mało mnie obchodzi, ale przez twoją nieodpowiedzialność mogą ucierpieć inni.
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 10.07.2013 21:16

temat drażliwy dla wielu, i potwierdzający podejście do niego z dwóch stron (np. M. i A.).
Ja napiszę tak - są przepisy to należy się do nich stosować.
Nie raz jechałem po piwku ALE: jeśli wiedziałem że pojadę Jadranką to sorry, jedno piwko i czekałem 2 h az wywietrzeje. Jeśli zjazd z plaży na wyspie - nie ma problemu, i tak się jedzie 30-50 km/h, bo droga gruntowa, bo widoki.
Generalnie, przepis przepisem, jest te 0,5 promila (pewnie niedługo już) - ale trzeba po prostu myśleć gdzie jedziesz i po jakiej drodze.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 10.07.2013 21:54

Marsallah napisał(a):Ale ogólnie na południu Europy, czy to Chorwacja, czy np. Włochy, inaczej sam podchodzę do kwestii alkohol + prowadzenie pojazdu niż w Polsce, gdzie jestem dość rygorystyczny. W HR - podczas urlopu, nie na dłuższej trasie - regularnie prowadzę po piwku czy winku, ale oczywiście w granicach rozsądku. Sądzę, że nieraz przekroczyłbym 0,5%, gdyby przyszło mi dmuchać. Wot, insza kultura. Kiedy wejdziesz między wrony...

Wybacz, Marsallah, nie moja broszka, ale zastanawia mnie (już po raz drugi) pewna kwestia. Czy uważasz, że kary dla kierowców w stanie po spożyciu lub w stanie nietrzeźwości są uzasadnione? Czy alkohol ma realny wpływ na zdolność kierowania pojazdem?

Strasznie mnie dziwi Twoje beztroskie podejście do jazdy po alkoholu. Granice rozsądku... Hmm... Moim zdaniem na przykład tutaj je przekroczyłeś.

Marsallah napisał(a):Reisefieber c.d. - środa wieczór, trzeba się wyspać, a tu dzieci dokazują, ja nic a nic nie czuję zmęczenia. Jedyną osobą gotową się kimnąć "od zaraz" wydaje się być żonka, ale kto uśpi dzieci? Ja przecież muszę zająć się uśpieniem najważniejszej osoby, czyli kierowcy, w swojej własnej osobie. Jedna butelka białego wina nie wystarcza, na szczęście jest druga...

...nie, to nie budzik dzwoni, to ja budzę się przed czasem. Możemy jechać? Ugh, nie, za wcześnie. Uda się zasnąć? Chyba tak. W końcu, przed czwartą rozlega się wstęp do Gunsowego "Breakdown", który podrywa mnie na równe nogi od paru dobrych lat. Czwarta nie czwarta, śniadanie trzeba zjeść, ale kawki nie dam rady. Ząbki, chłodny prysznic, budzenie Ani, bierzemy dzieci i do spakowanego dzień wcześniej samochodu. Zegar na PKiN pokazuje 4:30, kiedy wytaczamy się z bramy.

Perspektywa długiej trasy do Chorwacji przed Tobą, dzieci na pokładzie, 1,5 - 2 butelki wina wieczorem i jazda o 4.30...

Nie lubię pouczać innych, napiszę więc tylko: dziwię się...

Pozdrawiam
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 11.07.2013 06:18

Zawsze można wypić, jeden kieliszek alkoholu :wink:

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2013 06:26

Kretyński wątek...choćby nawet po jednym piwie nie powinno się jechać ! :x
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.07.2013 06:49

Aldonka napisał(a):W zasadzie to dziwią mnie takie pytania i zadowolenie z przepisu pozwalającego na prowadzenie po alkoholu. Dla mnie nie istotne jest czy wypiłeś jedno piwo czy pięć, jeśli potem wsiadasz do samochodu jesteś zagrożeniem. To, że rozpierniczysz siebie mało mnie obchodzi, ale przez twoją nieodpowiedzialność mogą ucierpieć inni.

Mam podobne podejście więc nie pomogę ...
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 11.07.2013 07:13

Krzychooo - opinia jest jak wiesz co, nie? Każdy ma swoją ;) Jak słusznie zauważył kor_nick, jest pewna różnica między prowadzeniem po wypiciu 2-3 piwek czy pół litra wina z plaży do domu a jazdą na cyku na dłuższej trasie, tudzież w ruchu miejskim.

Nie wiem czemu ma służyć przytaczanie początku którejś z moich starych relacji - o ile pamiętam, to w owej relacji wyjaśniłem, że nie było to tak, jakby mogło się wydawać z przytoczonego przez Ciebie urywka, nie zamierzam tego powtarzać.

Południowcy tak mają, że wieczorami regularnie jeżdżą na lekkim cyku i nikt z tym problemu nie ma. Spędziłem kiedyś 3 tygodnie na Sycylii i na początku nie mogłem się nadziwić, że wszyscy piją w knajpach (lekkie trunki, ale zawsze) i wsiadają na skuter czy do auta, a potem otrzymałęm wykładnię od autochtona: słuchaj, tu i tak jest chaos, każdy jeździ jak chce. Pewnie, że jest sporo obtarć i niegroźnych stłuczek, ale poważne wypadki praktycznie się nie zdarzają, w każdym razie nie częściej niż gdzie indziej. Zresztą, lepiej wypić "na odwagę", żeby włączyć się w ten szalony ruch uliczny po zmroku, kiedy wszyscy wychodzą z knajp.

I wiesz co? Facet miał rację. Zacząłem wtedy jeździć samochodem do knajp i od razu stres ze mnie zszedł :P Ale w Polsce nigdy po alkoholu nie prowadzę, wakacje to wakacje - większość rzeczy robię wtedy inaczej niż na co dzień...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 11.07.2013 07:41

Marsallah napisał(a):Ale w Polsce nigdy po alkoholu nie prowadzę, wakacje to wakacje - większość rzeczy robię wtedy inaczej niż na co dzień...

Idąc tym tokiem myślenia, jeśli jedziesz po alkoholu i potrącisz pieszego na przykład to nic się nie stanie złego, bo jesteś na wakacjach??? Świat oszalał.
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 11.07.2013 07:56

Marsallah
no to teraz Cię zlinczują .... bo przecież u nas nikt nie jeżdzi po alkoholu tylko że jak się kończy długi weekend to liczba złapanych sięga w tysiące
w Polsce mamy 0,2 więc po piwku też można ale raczej małym, tylko że to nie Sycylia tutaj trzeba się uwalić dla odwagi :roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.07.2013 07:58

alessandro1977 napisał(a):Kretyński wątek...choćby nawet po jednym piwie nie powinno się jechać ! :x

To czemu są określone normy spożycia? W niektórych państwach chyba nawet do 0.8 promila...
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 11.07.2013 08:02

I to jest normalna norma 0.65-0.8 powinno być dozwolone. Może to by pomogło zmienić kulturę picia :P
Inie było by takich absurdów,że jak poseł to po 'jabłkach' a zwykły człowiek to nachlany.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.07.2013 08:04

Czy to nasza ukochana Ojczyzna, czy zagranica, powinno stosować się do norm tam obowiązujących oraz przede wszystkim pić tyle, żeby móc bezpiecznie jeździć. Oba te warunki muszą zachodzić łącznie. Jeśli w cro dopuszczalna norma wynosi pół promila i ktoś ma słabą głowę i czuje, że po jednym małym browarze ma już odlot, nie pije w ogóle i wszystko w temacie. Jak ktoś potrafi wypić litra rakiji to nie znaczy , że powinien bo da radę na drodze. Tu przepis go ogranicza.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 11.07.2013 08:12

Aldonka napisał(a):
Marsallah napisał(a):Ale w Polsce nigdy po alkoholu nie prowadzę, wakacje to wakacje - większość rzeczy robię wtedy inaczej niż na co dzień...

Idąc tym tokiem myślenia, jeśli jedziesz po alkoholu i potrącisz pieszego na przykład to nic się nie stanie złego, bo jesteś na wakacjach??? Świat oszalał.

Nie, Aldonko. Nie potrącę nikogo, bo z plaży do domku jadę wąską dróżką i nie przekraczam 40-50 km/h. Moja czujność jest ponadto dodatkowo wzmożona, bo droga jest nierówna, wąska i w każdej chwili może coś wyskoczyć z naprzeciwka :) Świat oszalał? No tak, pełno jest oszołomów głoszących jedyną słuszną prawdę i wiedzących lepiej, bo przecież ustawodawca nie może się mylić 8)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 11.07.2013 08:19

mamax napisał(a):Marsallah
no to teraz Cię zlinczują .... bo przecież u nas nikt nie jeżdzi po alkoholu tylko że jak się kończy długi weekend to liczba złapanych sięga w tysiące

Wiem :) I wiem, że większość pozostanie przy swoim zdaniu, ale co mi szkodzi wproadzić trochę fermentu? :mrgreen: Niech ludzie usłyszą, że nie wscyscy myślą w kategoriach "czarne" lub "białe", nie pozostawiając miejsca na zdroworozsądkowe odcienie szarości.

Pamiętam na przykład, że paręnaście lat temu w Austrii nie obowiązywały żadne regulacje ograniczające zawartość alkoholu w krwi u prowadzących pojazdy...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2013 08:19

mamax napisał(a):I to jest normalna norma 0.65-0.8 powinno być dozwolone. Może to by pomogło zmienić kulturę picia :P
Inie było by takich absurdów,że jak poseł to po 'jabłkach' a zwykły człowiek to nachlany.

"daj palec a weźmie całą rękę" polska kultura,skoro można jedno to po drugim nic nie będzie 8O a potem za kółko i naebany slalomem do domu :cry: STOP PIJAKOM NA DRODZE :!: :!: :!: i na wakacjach :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Chorwacja - jazda po jednym piwku :) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone