Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Całkowita cena za przejazd do Chorwacji - winiety

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mikomission
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikomission » 15.07.2008 21:46

Witam, pojutrze ruszam do Chorwacji, na Hvar, będę jechał przez Czechy, Słowację, Austrię i Słowenię i wracał za 10 dni. Gdzie kupić winietki ? Czy już w Polsce na granicy ? Jaki jest ich aktualny, całkowity koszt ? Proszę o wyjaśnienie i pomoc, a nie odsyłanie mnie do np stron PZMOT. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 15.07.2008 23:09

zarówno na Czechy i Slowacje kupisz zaraz za granicą danych państw. Ja tylko zastanawiam się czemu taka droga bo przez Czechy-Słowacje-Węgry i Chorwacje wyszło by taniej.

Koszt Słowackiej winiety 300K za miesiac - to samo wychodzi jak bierzez mniejsze na jak nie skłamie 7 dni - 150K , Węgry -Czechy za darmo i autostrada do Spiltu to koszt 27,5E-- ja tak płaciłem.

A Twoja droga to koszt Słowackiej 300K za miesiąc (tam i nazat) -Austria nie wiem ile za granicą ale kolega w Polsce kupował i żeby starczyło mu na wczasy 14 dniowe czyli razem około 15 dni płacił około 100zł i jeszcze Słowenia 35 E- czyli dużo drożej. Nie piszesz skąd jedziesz bo jak z Polski centralnej to lepiej jak ci podałem na samiej górze ale jak z zachodniej to faktycznie Twoja , ale i tak warto przeliczyc koszta i kilometry -- Wybrać co korzystniejsze
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 16.07.2008 05:49

korfu01 napisał(a):zarówno na Czechy i Slowacje kupisz zaraz za granicą danych państw. Ja tylko zastanawiam się czemu taka droga bo przez Czechy-Słowacje-Węgry i Chorwacje wyszło by taniej.

Koszt Słowackiej winiety 300K za miesiac - to samo wychodzi jak bierzez mniejsze na jak nie skłamie 7 dni - 150K , Węgry -Czechy za darmo i autostrada do Spiltu to koszt 27,5E-- ja tak płaciłem.

A Twoja droga to koszt Słowackiej 300K za miesiąc (tam i nazat) -Austria nie wiem ile za granicą ale kolega w Polsce kupował i żeby starczyło mu na wczasy 14 dniowe czyli razem około 15 dni płacił około 100zł i jeszcze Słowenia 35 E- czyli dużo drożej. Nie piszesz skąd jedziesz bo jak z Polski centralnej to lepiej jak ci podałem na samiej górze ale jak z zachodniej to faktycznie Twoja , ale i tak warto przeliczyc koszta i kilometry -- Wybrać co korzystniejsze

Cudowna odpowiedź - wiem, że nic nie wiem... ale tak bardzo chcę odpowiedzieć.

Czechy winieta 1M - 330 CZK (*0,14 PLN = 46,2 PLN)
Słowacja 1M - 300 SKK (*0,10 = 30 PLN)
Austria ma winiety 10 dniowe po 7,6 EUR; czyli na dwa tygodnie trzeba kupić dwie 2*7,6*3,3 = 50,16 PLN
Słowenia - winieta 6M = 35 EUR (*3,3 PLN = 115,5 PLN)
Chorwacja odcinek od Granicy Macelj do Splitu to koszt 39 HRK + 171 HRK = 210 HRK (*0,445 PLN *2 = 186,9 PLN)

Pozdrawiam,
Aśka

PS. Dzięki Janusz - poprawiłam :)
Ostatnio edytowano 16.07.2008 07:10 przez asikx&rafikx, łącznie edytowano 1 raz
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 16.07.2008 06:16

Chorwacja odcinek od Granicy Macelj do Splitu to koszt 35 HRK + 171 HRK = 206 HRK (*0,89 PLN = 183, 34 PLN)

Ale ten przelicznik 0,89 zł. za kunę to z kosmosu jest. Wróciłem kilka dni temu z Chorwacji i przelicznik wyszedł około 0,48 zł za kunę.
mikomission
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikomission » 16.07.2008 06:34

Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Czy winietki mogę kupować już na granicy z Czechami ? Wszystkie ? Czy póżniej na jakiejś stacji tuż za granicami. Będziemy jechali wtedy w nocy. Aha, a co z kontrolą między granicą, a pierwszą stacją, na której miałbym kupic winietkę ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2008 06:44

robert_z napisał(a):
Chorwacja odcinek od Granicy Macelj do Splitu to koszt 35 HRK + 171 HRK = 206 HRK (*0,89 PLN = 183, 34 PLN)

Ale ten przelicznik 0,89 zł. za kunę to z kosmosu jest. Wróciłem kilka dni temu z Chorwacji i przelicznik wyszedł około 0,48 zł za kunę.

Asikx&rafikx zastosowała pomnożenie kursu kuny 0..445 X 2 i cena 183.34 zł dotyczy opłaty za autostrady w Chorwacji na trasie "tam i z powrotem" :lol:

Mała poprawka - od Macelj do Zagrzebia 39 kum , reszta bez zmian. :papa:
Ostatnio edytowano 16.07.2008 06:47 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.07.2008 06:47

Kupujesz na granicach lub pierwszych stacjach benz. jeżeli jedziesz autostradą. Np. w Niemczech bez problemu sa widoczne wielkie tablice z informacjami o możliwości zakupu winiety. Na granicy slo-a jest spedycja i tam dostaniesz winietę; kilka km dalej jest stacja benzynowa. W drugą stronę zaraz za granicą jest stacja sloweńska. W Czechach każda stacja powinna mieć winietę. Zdaża się, że biedaki maja tylko :roll: miesiączną=droższą.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 16.07.2008 07:08

mikomission napisał(a):Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Czy winietki mogę kupować już na granicy z Czechami ? Wszystkie ? Czy póżniej na jakiejś stacji tuż za granicami. Będziemy jechali wtedy w nocy. Aha, a co z kontrolą między granicą, a pierwszą stacją, na której miałbym kupic winietkę ?

Ja wróciłem na początku lipca.
W Czechach bez problemu na każdej stacji nawet płacąc kartą.
W Słowacji, gorzej. Jadąc od Brna za granicą kontynuujemy autostradą. Na 1 stacji benzynowej nie można było płacić kartą :twisted:
Dopiero w Bratysławie (2 stacja po drodze) kupiłem winietkę i zapłaciłem kartą. Wniosek, proponuję kupić w kantorze w Polsce 300 SKK na winietę.
W Chorwacji oczywiście opłaty na bramkach . Jadąc przez Węgry wjeżdzamy na autostradę A4 w Cakovec i do końca A1 (Sestanowac okolice Makarskiej) opłaty 200 kun.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone