Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela 2007 b- relacja

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
larry123
Croentuzjasta
Brela 2007 b- relacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) larry123 » 06.07.2007 21:31

Brela 2007 zgodnie z sugestiami z wątku ABC krótka relacja

To moja pierwsza podróż do Chorwacji więc wybaczcie ewentualne wpadki merytoryczne

Pierwsza ale już wiemy , że nie ostania

Podróż.
W stronę Breli jechałem tak
Czeladź - Skoczów - Leszna Góra (PL/SK) - Żylina - Bratysława - Wiedeń -opłotki wokół Wiednia- Graz - Maribor- Zagrzeb - Karlovac

Droga świetna, jak Słowacy skończą budowany odcinek to w zasadzie zostanie jakieś 30 km bez autostrady przez ten kraj w drodze do Cro. Przejazd przez Bratysławę to po prostu bajka, dalej boczne drogi w Austrii trochę ekspresówek i A2 a potem A9 bez większych kłopotów.
Słowenia to oczywiście króciutki odcinek autostrady a dalej coś jak w Polsce no ale już za granicą po prostu super. Nowy odcinek tuż za granicą Chorwaci zrobili z wielkim rozmachem.

Pogoda po drodze upalna (27-32) zatem na nocleg tuż za Karlovacem po zjechaniu z autocestyjak najbardziej wskazany. 45 Euro dla 3 osób ze śniadaniem i rano dalej nad Adriatyk.

Z Karlovaca aż do zjazdu obok Sv. Rok ( chyba tak się pisze ) jechałem starą drogą i muszę powiedzieć że widoki przepiękne szczególnie już za Plitvicami wielkie połacie terenu prawie bezludne i góry w oddali. Ja przynajmniej lubię takie klimaty.

Potem znowu A1 ( straszliwy upał do 36 stopni, klima aż jęczała) aż do Długopolie
Zjazd do Spltu też super sprawa a potem 1,5h ze Splitu do Breli w sznureczku a tuż obok Adriatyk błękitny więc sobie wyobraźcie co się działo z moim synkiem

Na miejscu byliśmy ok. 14 i od razu do morza

Upał ustąpił po 2 dniach kiedy to przez Riwierę Makarską przetoczyły się burze na Hvarze jeszcze 2 dni potem dogaszali po tym jakiś pożar

Przez cały pobyt pogoda 27-29 stopni
Przejrzystość powietrza znakomita widać było spokojnie Korczulę

Co do atrakcji to:

Omiś - sporo ludzi ale widoki na przełom Cetriny casłiem całkiem, do tego duży market Studenac i fajne knajpki na tej malutkiej ulicza, a do tego super wino z wiśni po 15 Kun za 1 litr

Trogir -przepiękna starówka i ładna marina ........ gorąco polecam

Split - zadziwiający Pałac Doklecjana i ......... jak dla mnie i rodziny nic poza tym

Makarska - jak dla Nas za duży kurort a starówka raczej skromna i do tego ceny jakby wyższe niż w Breli

Wyspa Hvar - gorąco polecam jako całodniową wycieczkę
Z Drvenika prom za 120 Kun (auto+3 osoby) do Sucuraju a potem ostra jazda jakieś 50 km po drodze 4-5 m szerokiej przez przepaście i odludne wypalne tereny gdzie człowiek to jest zjawisko a nie norma&
Po drodze polecam zakup wina z winogron 20 kun za litr. Przepyszne i w przeciwieństwie do tego z Omisa mocno mną otrząsnęło.

Druga część wyspy to ogólnie znane kurorty z których na mnie wrażenie wywarł Hvar ......... warto było stracić te kilka godzin aby do niego dojechać............ kto był to wie o co chodzi a kto nie .......... niech jedzie

Z planowanych eskapad nie wyszedł Dubrownik i wjazd na Sv Jurę głownie z powodu zmęczenia i chęci złapania brązu.......... ale co się odwlecze to nie uciecze...... za 2 lata bo za rok dla odmiany Istria

Dzień przed wyjazdem coś tąpnęło w pogodzie......... popołudniowe oberwanie chmury w drodze do Omisa a potem było już jakoś chłodniej i wieczorna kąpiel była już z lekką gęsią skórką

Droga powrotna to do Grazu cały czas autocesta (wjazd w Sestanovacu) zjazd na granicy ze Słowenią.
Pogoda do jazdy dużo lepsza bo było chłodniej ale jak potem otwarło się niebo i lunęło o i zamknęło dopiero w Austrii ....... to zatęskniłem za słońcem i ciepełkiem

W Słowenii czas na obiad i ....... okazuje się że w Mariborze to znają tylko MC a my akurat za tym nie przepadamy i dopiero znalezienie EuroCntrum rozwiązało sprawę......... w międzyczasie przebieramy się w cieplejsze ciuchy bo na dworze 12-13 stopni

Po przejechaniu granicy był kłopot z kupieniem winiety i udało się dopiero pod samym Grazem.
Potem celowo pojechałem tym 10 km tunelem pod miastem i z A9 zjechałem na S35 a potem S6 do prawie samego Wiednia ( piękna droga jak ktoś ma dodatkową godzinę to polecam. Miejscowi ostro kopią kolejne tunele i wylewają beton na estakady, za rok może być to ciekawa alternatywa do A2 )

Potem Wiedeń - Cz ( po drodze spanko w jakimś hotelu w jakiejś dziurze) a dalej to wiadomo Brno - Cieszyn- dom ciekaw jestem kiedy Czesi wymienią resztę starych płyt betonowych na ich autostradach)

I tyle
pozdr
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 07.07.2007 21:19

wszytko pięknie :) ale co tak mało o samej breli :)
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 08.07.2007 21:07

No właśnie-o szczegóły z okolicy wczasowej i moze jakies zdjęcia poprosimy :D
I krajana pozdrawiam serdecznie z Piasków :D
larry123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) larry123 » 08.07.2007 22:24

to ja ewa napisał(a):No właśnie-o szczegóły z okolicy wczasowej i moze jakies zdjęcia poprosimy :D
I krajana pozdrawiam serdecznie z Piasków :D

Krajance absolutnie nie mogę odmówić.. :D

Kilka zdjęc z Breli i krotki opis

Co do samej Breli to jest to raczej mała mieścinka z dobrze rozwiniętą infrastrukturą. Przez cała mieścinę cągnie się deptak o długości całkiem sporawej bo jakieś 4-5 km. ( tyle przeszedłem....... :) )
W "centrum" jest maluteńka "starówka" jakieś 3-4 hotele i trochę kafejek i takie centrum usługowe (market, poczta, ban itp) Generalnie Brela to ogrom apartamentów i trochę ludzi z czego 70% to Czesi.......
Wg. mnie jest to dobre miejsce wypadowe na resztę Riviery i super miejsce aby odpocząć bez tłumów...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dzisiaj tyle......... bo już noc zapada........ :)

Na razie

pozdr
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 08.07.2007 22:56

:) larry123 ale jutro :) kolejne fotki prosimy :)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 08.07.2007 23:01

Pisz więcej i dawaj fotki :D . Tu na tym forum pisze się długie relacje, zapamiętaj to sobie do końca życia. Zacząłeś więc pisz, jednym słowem wpadłeś jak śliwka w kompot. :lol:
pjasm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjasm » 09.07.2007 21:40

Witam.
Interesują mnie zdjęcia Breli, dzielnicy Podrace.
Czy ma ktoś namiar na taki albumik w necie?
Pzdr
romero
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) romero » 26.07.2007 21:40

larry123 napisał(a):Brela 2007 zgodnie z sugestiami z wątku ABC krótka relacja

To moja pierwsza podróż do Chorwacji więc wybaczcie ewentualne wpadki merytoryczne

Pierwsza ale już wiemy , że nie ostania

Podróż.
W stronę Breli jechałem tak
Czeladź - Skoczów - Leszna Góra (PL/SK) - Żylina - Bratysława - Wiedeń -opłotki wokół Wiednia- Graz - Maribor- Zagrzeb - Karlovac

Droga świetna, jak Słowacy skończą budowany odcinek to w zasadzie zostanie jakieś 30 km bez autostrady przez ten kraj w drodze do Cro. Przejazd przez Bratysławę to po prostu bajka, dalej boczne drogi w Austrii trochę ekspresówek i A2 a potem A9 bez większych kłopotów.
Słowenia to oczywiście króciutki odcinek autostrady a dalej coś jak w Polsce no ale już za granicą po prostu super. Nowy odcinek tuż za granicą Chorwaci zrobili z wielkim rozmachem.

Pogoda po drodze upalna (27-32) zatem na nocleg tuż za Karlovacem po zjechaniu z autocestyjak najbardziej wskazany. 45 Euro dla 3 osób ze śniadaniem i rano dalej nad Adriatyk.

Z Karlovaca aż do zjazdu obok Sv. Rok ( chyba tak się pisze ) jechałem starą drogą i muszę powiedzieć że widoki przepiękne szczególnie już za Plitvicami wielkie połacie terenu prawie bezludne i góry w oddali. Ja przynajmniej lubię takie klimaty.

Potem znowu A1 ( straszliwy upał do 36 stopni, klima aż jęczała) aż do Długopolie
Zjazd do Spltu też super sprawa a potem 1,5h ze Splitu do Breli w sznureczku a tuż obok Adriatyk błękitny więc sobie wyobraźcie co się działo z moim synkiem

Na miejscu byliśmy ok. 14 i od razu do morza

Upał ustąpił po 2 dniach kiedy to przez Riwierę Makarską przetoczyły się burze na Hvarze jeszcze 2 dni potem dogaszali po tym jakiś pożar

Przez cały pobyt pogoda 27-29 stopni
Przejrzystość powietrza znakomita widać było spokojnie Korczulę

Co do atrakcji to:

Omiś - sporo ludzi ale widoki na przełom Cetriny casłiem całkiem, do tego duży market Studenac i fajne knajpki na tej malutkiej ulicza, a do tego super wino z wiśni po 15 Kun za 1 litr

Trogir -przepiękna starówka i ładna marina ........ gorąco polecam

Split - zadziwiający Pałac Doklecjana i ......... jak dla mnie i rodziny nic poza tym

Makarska - jak dla Nas za duży kurort a starówka raczej skromna i do tego ceny jakby wyższe niż w Breli

Wyspa Hvar - gorąco polecam jako całodniową wycieczkę
Z Drvenika prom za 120 Kun (auto+3 osoby) do Sucuraju a potem ostra jazda jakieś 50 km po drodze 4-5 m szerokiej przez przepaście i odludne wypalne tereny gdzie człowiek to jest zjawisko a nie norma&
Po drodze polecam zakup wina z winogron 20 kun za litr. Przepyszne i w przeciwieństwie do tego z Omisa mocno mną otrząsnęło.

Druga część wyspy to ogólnie znane kurorty z których na mnie wrażenie wywarł Hvar ......... warto było stracić te kilka godzin aby do niego dojechać............ kto był to wie o co chodzi a kto nie .......... niech jedzie

Z planowanych eskapad nie wyszedł Dubrownik i wjazd na Sv Jurę głownie z powodu zmęczenia i chęci złapania brązu.......... ale co się odwlecze to nie uciecze...... za 2 lata bo za rok dla odmiany Istria

Dzień przed wyjazdem coś tąpnęło w pogodzie......... popołudniowe oberwanie chmury w drodze do Omisa a potem było już jakoś chłodniej i wieczorna kąpiel była już z lekką gęsią skórką

Droga powrotna to do Grazu cały czas autocesta (wjazd w Sestanovacu) zjazd na granicy ze Słowenią.
Pogoda do jazdy dużo lepsza bo było chłodniej ale jak potem otwarło się niebo i lunęło o i zamknęło dopiero w Austrii ....... to zatęskniłem za słońcem i ciepełkiem

W Słowenii czas na obiad i ....... okazuje się że w Mariborze to znają tylko MC a my akurat za tym nie przepadamy i dopiero znalezienie EuroCntrum rozwiązało sprawę......... w międzyczasie przebieramy się w cieplejsze ciuchy bo na dworze 12-13 stopni

Po przejechaniu granicy był kłopot z kupieniem winiety i udało się dopiero pod samym Grazem.
Potem celowo pojechałem tym 10 km tunelem pod miastem i z A9 zjechałem na S35 a potem S6 do prawie samego Wiednia ( piękna droga jak ktoś ma dodatkową godzinę to polecam. Miejscowi ostro kopią kolejne tunele i wylewają beton na estakady, za rok może być to ciekawa alternatywa do A2 )

Potem Wiedeń - Cz ( po drodze spanko w jakimś hotelu w jakiejś dziurze) a dalej to wiadomo Brno - Cieszyn- dom ciekaw jestem kiedy Czesi wymienią resztę starych płyt betonowych na ich autostradach)

I tyle
pozdr

Witaj
Mam ogromna prośbę , podaj namiar na kwaterę w Breli .Wybieram sie tam w ciemno w terminie 7-18.08.2007 , będę z dzieckiem , więc chciałbym miec namiar na cos sprawdzonego.
Napisz mi na : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Pozdrav
larry123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) larry123 » 28.07.2007 21:40

Witaj
Mam ogromna prośbę , podaj namiar na kwaterę w Breli .Wybieram sie tam w ciemno w terminie 7-18.08.2007 , będę z dzieckiem , więc chciałbym miec namiar na cos sprawdzonego.
Pozdrav

Proszę bardzo...........
http://www.brela.biz/pol/kontakt.htm

apartament bardzo ładny, wydajna klima, 50 metrow od plaży, cudowne widoki wieczorem.........

pozdr
pjasm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjasm » 09.08.2007 21:54

Witam! Widzę, że każdy, kto był w Breli dobrze pisze o tej miejscowości i miał udany urlop. My jedziemy do Breli od 05.09. do 14.09.2007 r. W związku z tym, jeśli nie stanowi to problemu, proszę tych, którzy byli w Breli, o odpowiedz na parę pytań.
Dla lepszej przejrzystości pytania będą ponumerowane:
Po pierwsze poszukuję w miarę cichej okolicy z paroma knajpkami, sklepem, ładnymi plażami, w miarę blisko do centrum Breli. Interesuje mnie apartament 4 osobowy, blisko od morza.
1. Gdzie najlepiej zamieszkać, w której dzielnicy Breli? Gdzie zamieszkałbyś gdybyś jechał tam za rok?
2. Gdzie w Breli jest parasailing?
3. Z jakiego portu wybrać się na np.: fishpicnic?
4. Co innego i ciekawego zobaczyć? Ja mam zamiar spłynąć Cetiną, wybrać się do Splitu i Dubrownika. Czy aby Dubrownik nie za daleko i czy warto jechać te prawie 400 km w obie strony w sytuacji, gdy w Dubrovniku rok temu już byliśmy? Ile czasu ewentualnie zabrała Wam podróż do Dubrovnika z Breli? A może Mostar?
5. Jak w Breli z kantorami i bankomatami?
6. Czy jest co robić w Breli wieczorem?
7. Mam też pytanie odnośnie pogody – z prognozy pogody na stronie www.accuweather.com wynika, iż pomiędzy Brelą a np. Splitem czy Omisiem występuje znaczna różnica temperatury bo ok. 10 stopni. (Brela – 20 do 25, Split, Omiś – 26 do 32). Mówicie jednak, że w lipcu temperatury oscylowały w okolicach 30. Czy zauważyliście jakąś różnicę i jakie temperatury były w rzeczywistości podczas Waszego pobytu?
Z góry dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję, że moje pytania nie są dużym problemem, a ja dzięki nim do końca zaspokoję ciekawość przed wyjazdem.
Jeśli macie jakieś inne uwagi praktyczne odnośnie pobytu w Breli, proszę napiszcie.
Pzdr.
larry123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) larry123 » 15.08.2007 21:07

pjasm napisał(a):Witam! Widzę, że każdy, kto był w Breli dobrze pisze o tej miejscowości i miał udany urlop. My jedziemy do Breli od 05.09. do 14.09.2007 r. W związku z tym, jeśli nie stanowi to problemu, proszę tych, którzy byli w Breli, o odpowiedz na parę pytań.
Dla lepszej przejrzystości pytania będą ponumerowane:
Po pierwsze poszukuję w miarę cichej okolicy z paroma knajpkami, sklepem, ładnymi plażami, w miarę blisko do centrum Breli. Interesuje mnie apartament 4 osobowy, blisko od morza.

1. Gdzie najlepiej zamieszkać, w której dzielnicy Breli? Gdzie zamieszkałbyś gdybyś jechał tam za rok?

Ja mieszkałem jakieś 20-25 minut spacerkiem od centrum z kierunku płn. Gdybym pojechał do Breli 2-gi raz - a tak nie zrobię bo zawsze jeżdżę w nowe miejsca- to może jakiś malutki kawałek bliżej, ale na pewno nie w samym centrum bo nie lubię ścisku.

jeśli chodzi a apartament to był na 4 osoby jakieś 30 metrow od morza...... więc możesz spróbować.... stronka z adresem www jest chyba 2 posty wyżej.

2. Gdzie w Breli jest parasailing?

Oczywiście w samym centru, przy hotelu, jak to w większości takich miejscowości...

3. Z jakiego portu wybrać się na np.: fishpicnic?

w Beli jest jeden port...... na głownym deptaku co chwila ktoś Cię będzie o to zaczepiał.

4. Co innego i ciekawego zobaczyć? Ja mam zamiar spłynąć Cetiną, wybrać się do Splitu i Dubrownika. Czy aby Dubrownik nie za daleko i czy warto jechać te prawie 400 km w obie strony w sytuacji, gdy w Dubrovniku rok temu już byliśmy? Ile czasu ewentualnie zabrała Wam podróż do Dubrovnika z Breli? A może Mostar?

W obie strony do Dubrownika jest jakieś 330 km.
Może Trogir za Splitem -przepiękna starówka.
Polecma też przejaz autem przez Hvar z Sucuraja do Jelsy....

5. Jak w Breli z kantorami i bankomatami?

W centrum nie ma z tym problemu. jest i jedno i drugie.

6. Czy jest co robić w Breli wieczorem?

To zależy od upodobań..... ale kilkanaście kafejek jest.....

7. Mam też pytanie odnośnie pogody – z prognozy pogody na stronie www.accuweather.com wynika, iż pomiędzy Brelą a np. Splitem czy Omisiem występuje znaczna różnica temperatury bo ok. 10 stopni. (Brela – 20 do 25, Split, Omiś – 26 do 32). Mówicie jednak, że w lipcu temperatury oscylowały w okolicach 30. Czy zauważyliście jakąś różnicę i jakie temperatury były w rzeczywistości podczas Waszego pobytu?

Nie odvczuwaliśmy większej róznicy temperatur a byliśmy dość sporo w okolicy.
cieplek było tylko na Hvarze.
Z góry dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję, że moje pytania nie są dużym problemem, a ja dzięki nim do końca zaspokoję ciekawość przed wyjazdem.
Jeśli macie jakieś inne uwagi praktyczne odnośnie pobytu w Breli, proszę napiszcie.
Pzdr.

pozdr
pjasm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjasm » 18.08.2007 15:16

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz.
csw1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) csw1 » 31.08.2007 09:36

larry123 napisał(a):

Witaj
Pozdrav

Proszę bardzo...........
http://www.brela.biz/pol/kontakt.htm

apartament bardzo ładny, wydajna klima, 50 metrow od plaży, cudowne widoki wieczorem.........

pozdr

A czy mozesz napisać czy rezerwowałś czy jechałeś w ciemno?? Na stronie nie ma cen :cry:
bietka1964
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bietka1964 » 23.06.2008 14:56

Takie pytanie nurtuje mnie-czy w sklepach mają gotowce jak nasze typu-knedle,pyzy itp?A może inne nadające się dzieciom do jedzenia?
brokers7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brokers7 » 10.02.2011 21:11

Jak to przez 4 lata mogło się zmienić w Brelli :)

Z małej ilości ludzi do bardzo dużej :)

Pewnie dzięki tego forum :)

Powrót do Nasze relacje z podróży

Brela 2007 b- relacja
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone