Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.01.2026 14:42

te kiero napisał(a):Wyglądający na najfajniejszy niestety cenowo kosmos, jak cały Rzym. Ktoś coś?

Musi być hotel? Mocno ograniczasz sobie wybór i tak już trudny ze względu na manie w Rzymie auta.

piekara114 napisał(a):Patrzyłam kilka dni temu na noclegi w marcu i 300 eur za 3 dni :bojesie: podziękowałam... Rzym musi poczekać...

Taniej to raczej nie będzie. Stówka za dobę to nie jest wygórowana cena w Rzymie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.01.2026 14:48

Raczej nie, bo nie chcemy długo czasu dojeżdżać.
I tak już patrzyłem poza ringiem Rzymu, np w Ciampino (10min pieszo i 15min pociąg).
Od strony Fiumicino też sprawdzałem, ale ceny Hoteli też nie małe poza ringiem.

W Rzymie dodatkowe koszty to podatek turystyczny; w hotelu 4* to koszt 7,5eur/os 8O.
No i znacznie drożej wychodzi z możliwością rezygnacji.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.01.2026 14:52

marze_na napisał(a):
te kiero napisał(a):Wyglądający na najfajniejszy niestety cenowo kosmos, jak cały Rzym. Ktoś coś?

Musi być hotel? Mocno ograniczasz sobie wybór i tak już trudny ze względu na manie w Rzymie auta.

Bo to trip po całym bucie włoskim, a nie lot bezpośredni.
Patrzyłem też pokoje, ale chcemy ze śniadaniem, a zwykle w takiej sytuacji oferta to rogaliki czy inne ciacho i kawa.
A tak to w hotelu kontynentalne się zdarza.

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Patrzyłam kilka dni temu na noclegi w marcu i 300 eur za 3 dni :bojesie: podziękowałam... Rzym musi poczekać...

Taniej to raczej nie będzie. Stówka za dobę to nie jest wygórowana cena w Rzymie.

Aha, no hotele to tak w całości kosztów wychodzą mi 450-600.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.02.2026 06:46

Dobra, już chyba poszukiwaniom hoteli mówię pass...
Będzie to nasz najdroższy hotel w życiu, ale ma wszystko co chcemy, a nawet więcej.

Natomiast mam pytanie do bywalców, jak to jest z roamingiem w Watykanie i okolicy, to samo zresztą San Marino...
Rzeczywiście trzeba wyłączać dane komórkowe?
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 03.02.2026 09:35

te kiero napisał(a):Dobra, już chyba poszukiwaniom hoteli mówię pass...
Będzie to nasz najdroższy hotel w życiu, ale ma wszystko co chcemy, a nawet więcej.

Natomiast mam pytanie do bywalców, jak to jest z roamingiem w Watykanie i okolicy, to samo zresztą San Marino...
Rzeczywiście trzeba wyłączać dane komórkowe?

Zaskoczyłeś mnie tym pytaniem :), dosyć często jestem w Rzymie i Watykanie i nigdy nie płaciłem w roamingu.
Kiedyś miałem playa, teraz heyah czyli t-mobile i przynajmniej u tych operatorów Watykan należy do grupy państw jak cała UE.
Zerknij u swojego operatora jakie państwa należą do strefy 1A
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.02.2026 09:59

yarko2000 napisał(a):Zaskoczyłeś mnie tym pytaniem :)

Mnie też :D .
Nawet mi przez myśl nie przeszło, że w takim maleństwie jak Watykan mogłaby mi się przełączyć sieć ...
Nigdy nie wyłączałam danych i nigdy nie zapłaciłam ani grosza extra.

BTW te kiero
Podzielisz się planem na Waszą włoską rocznicę? Pękam z ciekawości co wybraliście z tego całego włoskiego bogactwa 8) .
Może być na priv ;) .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.02.2026 13:03

marze_na napisał(a):BTW te kiero
Podzielisz się planem na Waszą włoską rocznicę? Pękam z ciekawości co wybraliście z tego całego włoskiego bogactwa 8) .
Może być na priv ;) .
Ojjj tam na ptiv :bojesie:
Pochwal się tu bom też ciekawa :oops:
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia