Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.01.2026 14:42

te kiero napisał(a):Wyglądający na najfajniejszy niestety cenowo kosmos, jak cały Rzym. Ktoś coś?

Musi być hotel? Mocno ograniczasz sobie wybór i tak już trudny ze względu na manie w Rzymie auta.

piekara114 napisał(a):Patrzyłam kilka dni temu na noclegi w marcu i 300 eur za 3 dni :bojesie: podziękowałam... Rzym musi poczekać...

Taniej to raczej nie będzie. Stówka za dobę to nie jest wygórowana cena w Rzymie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.01.2026 14:48

Raczej nie, bo nie chcemy długo czasu dojeżdżać.
I tak już patrzyłem poza ringiem Rzymu, np w Ciampino (10min pieszo i 15min pociąg).
Od strony Fiumicino też sprawdzałem, ale ceny Hoteli też nie małe poza ringiem.

W Rzymie dodatkowe koszty to podatek turystyczny; w hotelu 4* to koszt 7,5eur/os 8O.
No i znacznie drożej wychodzi z możliwością rezygnacji.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.01.2026 14:52

marze_na napisał(a):
te kiero napisał(a):Wyglądający na najfajniejszy niestety cenowo kosmos, jak cały Rzym. Ktoś coś?

Musi być hotel? Mocno ograniczasz sobie wybór i tak już trudny ze względu na manie w Rzymie auta.

Bo to trip po całym bucie włoskim, a nie lot bezpośredni.
Patrzyłem też pokoje, ale chcemy ze śniadaniem, a zwykle w takiej sytuacji oferta to rogaliki czy inne ciacho i kawa.
A tak to w hotelu kontynentalne się zdarza.

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Patrzyłam kilka dni temu na noclegi w marcu i 300 eur za 3 dni :bojesie: podziękowałam... Rzym musi poczekać...

Taniej to raczej nie będzie. Stówka za dobę to nie jest wygórowana cena w Rzymie.

Aha, no hotele to tak w całości kosztów wychodzą mi 450-600.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.02.2026 06:46

Dobra, już chyba poszukiwaniom hoteli mówię pass...
Będzie to nasz najdroższy hotel w życiu, ale ma wszystko co chcemy, a nawet więcej.

Natomiast mam pytanie do bywalców, jak to jest z roamingiem w Watykanie i okolicy, to samo zresztą San Marino...
Rzeczywiście trzeba wyłączać dane komórkowe?
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 03.02.2026 09:35

te kiero napisał(a):Dobra, już chyba poszukiwaniom hoteli mówię pass...
Będzie to nasz najdroższy hotel w życiu, ale ma wszystko co chcemy, a nawet więcej.

Natomiast mam pytanie do bywalców, jak to jest z roamingiem w Watykanie i okolicy, to samo zresztą San Marino...
Rzeczywiście trzeba wyłączać dane komórkowe?

Zaskoczyłeś mnie tym pytaniem :), dosyć często jestem w Rzymie i Watykanie i nigdy nie płaciłem w roamingu.
Kiedyś miałem playa, teraz heyah czyli t-mobile i przynajmniej u tych operatorów Watykan należy do grupy państw jak cała UE.
Zerknij u swojego operatora jakie państwa należą do strefy 1A
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.02.2026 09:59

yarko2000 napisał(a):Zaskoczyłeś mnie tym pytaniem :)

Mnie też :D .
Nawet mi przez myśl nie przeszło, że w takim maleństwie jak Watykan mogłaby mi się przełączyć sieć ...
Nigdy nie wyłączałam danych i nigdy nie zapłaciłam ani grosza extra.

BTW te kiero
Podzielisz się planem na Waszą włoską rocznicę? Pękam z ciekawości co wybraliście z tego całego włoskiego bogactwa 8) .
Może być na priv ;) .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.02.2026 13:03

marze_na napisał(a):BTW te kiero
Podzielisz się planem na Waszą włoską rocznicę? Pękam z ciekawości co wybraliście z tego całego włoskiego bogactwa 8) .
Może być na priv ;) .
Ojjj tam na ptiv :bojesie:
Pochwal się tu bom też ciekawa :oops:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.02.2026 15:22

marze_na napisał(a):
yarko2000 napisał(a):Zaskoczyłeś mnie tym pytaniem :)

Mnie też :D .
Nawet mi przez myśl nie przeszło, że w takim maleństwie jak Watykan mogłaby mi się przełączyć sieć ...
Nigdy nie wyłączałam danych i nigdy nie zapłaciłam ani grosza extra.

Nigdy też o tym nie myślałem, nigdy rodzina czy znajomi, którzy byli o tym nie mówili, ale zapytałem wujka Googlea :twisted:
Czyli mówicie na luzaka :) poszperam w mojej sieci. Wieta jak się już raz czy drugi płaciło, bo wolę się dopytać.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.02.2026 15:33

mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a):BTW te kiero
Może być na priv ;) .
Ojjj tam na ptiv :bojesie:
Pochwal się tu bom też ciekawa :oops:

Łoj tam łoj tam, nic wielkiego, same klasyki, chciałbym te mniejsze mieściny co Marzena pokazałaś na Żużlowych...
Jednak nie da się wszystkiego.
Musiałem poobcinać, bo gonić nie będziem... tzn może trochu po Rzymie :lol:
Najbardziej żałuję, eliminacji San Galgano i Spaggia dell'Arcomagno :|

Dobra mota (podpatruję cały czas Wasze relacje :idea: ):
[...]
:czytaj: 8O :papa:
Ostatnio edytowano 03.02.2026 20:25 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.02.2026 15:52

te kiero napisał(a):
.
.
.

Oooolaaaalaaa, to na conajmniej miesiąc "miodowy" jedzieta :smo:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.02.2026 15:59

mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):
.
.
.

O matko! Też tak pomyślałam 8) To dużo nawet dla nas :lol:, a zwykle mamy duże tempo zwiedzania.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.02.2026 17:43

te kiero napisał(a):chciałbym te mniejsze mieściny co Marzena pokazałaś na Żużlowych...

Muszę tą Toskaniię wreszcie pociągnąć do końca ...

te kiero napisał(a):Musiałem poobcinać, bo gonić nie będziem...

I tak jest na bogato 8) .

Na jak długo planujecie wyjazd?
Bo tak jak Aga myślę, że miesiąc to mało .
I w jakim terminie, bo to też ma znaczenie.

Dwa miejsca z Twojej listy musiałam sprawdzić na mapie, bo nie kojarzę. Okazało się, że przy jednym mam nawet pinezkę :lol: .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.02.2026 18:27

mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):
.
.
.

Bingo :idea: no tak prawie ;) zobaczymy jak będzie się rozwijać sytuacja w pracy i możliwości.
Wychodzi dużo, ale w takim Montereggioni ile można spędzić czasu... no dobra godzinka obejścia, godzinka chłonięcia miejsca, kawka i sru do Montepulciano, a tam spacer po zaułkach, ewent. piwnice u Riccich, jakieś foty po drodze cyprysów, tudzież postój z widokami i mamy 3 miejsca w jeden dzień.
Przewiduję, że odwiedzając Calcata Vecchia, czyli połowę drogi już nam się te włoskie miasteczka będą na tyle zlewać, że potem może być po łebkach...

marze_na napisał(a):Dwa miejsca z Twojej listy musiałam sprawdzić na mapie, bo nie kojarzę. Okazało się, że przy jednym mam nawet pinezkę :lol: .

Aaa, jeszcze odpadła Rocca Imperiale...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.02.2026 18:33

maslinka napisał(a):O matko! Też tak pomyślałam 8) To dużo nawet dla nas :lol:, a zwykle mamy duże tempo zwiedzania.

Jak wiesz, leżaki to my nie jesteśmy, przewietrzamy głowę zwiedzając, byczyć lubimy się na wieczór po południowym prysznicu.
A w Rzymie w hotelu jest basen, więc... :nice:

marze_na napisał(a):I w jakim terminie, bo to też ma znaczenie.

Po sezonie...

Oby się udało zrealizować, a to od zdrowia głównie zależy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.02.2026 18:52

Patrzę na ten plan :bojesie: dojazdy i kilometry w aucie to dla mnie ponad miesiąc....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia