Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 05.02.2026 21:13

piekara114 napisał(a):,,,,,,,
powiem Ci że na Cyprze cyknać 800 km w kilka dni to nie jest wielka sztuka. 130 km jest z Pafos do Larnaki a dzięki wygodnej darmowej autostradzie to ledwie 1,5h jazdy. W ciągu jednego dnia przy dobrym planowaniu można spokojnie sporo zobaczyć i 300 km cyknać.
A co zobaczyłeś na Cyprze czego nie było w przewodnikach? Może nie tu, aby nie zaśmiecać... Może być choćby w moim wątku cypryjskim....

ale ja to rozumiem,
może zle napisałem,moze nie umiem przekazac "mysli"
ale ja własnie bardzo pilnowałem aby nie "wjechać" na autostradę,
bo po co ?
no chyba że jet parcie na coś co jest 300km dalej
a osikać co po drodze,
ale rozumiem byłem tam pierwszy raz nie mam doswiadczenia,
ale jestem mega pozytywnie"zaskoczony"
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.02.2026 09:53

maslinka napisał(a):
te kiero napisał(a):Dziękuję wszystkim za troskę 8) widzisz @Mysza coś narobiła ;) już nigdy się nie pochwalę o pisaniu relacyi nie wspomnę :bojesie: Każdy realizuje po swojemu :)

Hej! Dawid, ja też czuję się winna... Oczywiście, że każdy robi po swojemu i na pewno będziecie modyfikować plan w trakcie urlopu. Nie przejmuj się, ale też nie dziw się reakcjom ;)

Nie bójta dziewczyny, nie o wos chodziło :mg:
maslinka napisał(a):
W Rzymie nie pomiń bazyliki św. Pawła za Murami i Villi Borghese, który to park da Wam dużo wytchnienia w czasie upału. No i przede wszystkim - można tam podziwiać (nie tylko tam w Wiecznym Mieście) papugi mnichy (i aleksandretty obrożne chyba też). Różnią się kolorem dzioba, są niesamowite. Oboje z moim mężem mamy fioła na punkcie tych zielonych papug. Warto też wpaść do Villi D'Este w pobliskim Tivoli. Cudne miejsce, byłam oczarowana :hearts:

Bazylika św. Pawła za Murami - zachęcająco wygląda, ale możemy nie ogarnąć.
Villa Borghese - będziemy obok kończyć spacer przy metro Flaminio, więc kto wie
Villa d'Este - do rozważenia zamiast Castel Gandolfo...

maslinka napisał(a):Co do zielonych papużek, podziwialiśmy je w parku w Trani, w Apulii. Bardzo polecam Trani.

Do Trani nie "zaglądałem", ale jest po drodze przy tylko 230km trasie, więc można wdepnąć,
dzięki Agness :przytul:

yarko2000 napisał(a):Ktoś mnie uprzedził i już zaproponował Calcatę, ..warto :)
30 lat temu mieszkały tam 3 osoby, teraz to miasteczko artystów :)
W okolicach Rzymu jest mnóstwo fajnych miejscowości

To my wiemy :roll: :|

yarko2000 napisał(a): jak będziesz w Calcacie, koniecznie zajedź do Sutri warto przespacerować się po via appia antica, przy której jest Kościół Domine Quo Vadis z popiersiem Sienkiewicza - wg legendy to w tym miejscu Jezus objawił się św. Piotrowi

No tak tylko, że to w strefie ZTL. Musiałbym tam dojechać busem. Via Appia jest w planach poniżej już samochodem poza strefą.
Ale jeszcze przemyślę.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.02.2026 10:24

te kiero napisał(a):Bazylika św. Pawła za Murami - zachęcająco wygląda, ale możemy nie ogarnąć.
Nie "możesz" pominąć Pawła za Murami :bojesie: :bojesie: :bojesie:
Absolutnie piękne miejsce :hearts:

te kiero napisał(a):Villa d'Este - do rozważenia zamiast Castel Gandolfo...
Zmiana zdecydowanie warta :coool:

Trani również polecam :mg:
I jeszcze maleńkie Giovinazzo gdzie jest aleja Nibalego ze zdjęciami z jego wszystkich triumfów w Giro, Vuelcie i TdF (a Ty chyba jesteś "rowerowy" :smo: ) :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 06.02.2026 21:33 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.02.2026 11:35

mysza73 napisał(a):

:plusone: Muszę lepiej się przyjrzeć.
Ostatnio edytowano 07.02.2026 18:22 przez te kiero, łącznie edytowano 3 razy
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.02.2026 12:00

te kiero napisał(a):
mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):Bazylika św. Pawła za Murami - zachęcająco wygląda, ale możemy nie ogarnąć.

Ale S.M.Maddziore wygląda na bardzo podobną :la:
Też tak myślałam dokąd nie zobaczyłam Pawła za Murami ;)
Dla mnie S.M. Maggiore możesz pominąć na rzecz Pawła za Murami ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.02.2026 12:05

mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Ale S.M.Maddziore wygląda na bardzo podobną :la:
Też tak myślałam dokąd nie zobaczyłam Pawła za Murami ;)
Dla mnie S.M. Maggiore możesz pominąć na rzecz Pawła za Murami ;)

Zgadzam się 8) Krużganki w św. Pawle wyglądają jak w jakimś egzotycznym pałacu. Dla mnie ta bazylika jest zupełnie inna niż pozostałe i przepiękna :D
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 06.02.2026 12:06

te kiero napisał(a):jak dojdziem do Circo Massimo i będzie czas to podjedziem te 2 przystanki.

Dosłownie tuż obok Circo Massimo, jest stary kościółek Santa Maria in Cosmedin a w nim Usta Prawdy.
Tylko uważaj, podobno można stracić rękę :), kiedyś funkcjonowały jako wykrywacz kłamstw :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.02.2026 18:22

te kiero napisał(a):
mysza73 napisał(a):

:plusone: Muszę lepiej się przyjrzeć.

Trasa zaktualizowana o Tivoli :idea:
Grazie :hut:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.02.2026 18:25

yarko2000 napisał(a):
te kiero napisał(a):jak dojdziem do Circo Massimo i będzie czas to podjedziem te 2 przystanki.

Dosłownie tuż obok Circo Massimo, jest stary kościółek Santa Maria in Cosmedin a w nim Usta Prawdy.
Tylko uważaj, podobno można stracić rękę :), kiedyś funkcjonowały jako wykrywacz kłamstw :)

Znam, bardziej mnie interesuje czy warto tutaj Knights of Malta Keyhole
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.02.2026 18:56

te kiero napisał(a):Znam, bardziej mnie interesuje czy warto tutaj Knights of Malta Keyhole
Dla mnie obowiązkowo :coool:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.02.2026 19:16

Knights of Malta Keyhole

Można spojrzeć jak się już jest na Awentynie, a na Awentyn pójść zdecydowanie warto, bo z Ogrodu Pomarańczowego jest jeden z ładniejszych widoków na Rzym.
Po sąsiedzku jest Bazylika św. Sabiny - ma klimat, ponoć często wybierana na śluby.
AgaGy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 07.02.2026 23:13

mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):Znam, bardziej mnie interesuje czy warto tutaj Knights of Malta Keyhole

Dla mnie także :tak:
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 08.02.2026 00:56

Czy jest jakiś kalkulator kosztów autostrad we Włoszech? Jedziemy największym Ducato, a nie mogę niczego znaleźć. Wiem, że są bramki, ale jakie są koszty???? Bus do 3,5tony, trasa Czechy, Austria, finiszu we Florencji. Pomóżcie!
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.02.2026 06:06

Ja wyliczałem i wyliczam tutaj https://www.autostrade.it/it/home
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.02.2026 06:19

mysza73 napisał(a):

Znów "będzie transparent..." :rotfl: za dużo tych obowiązków :roll: wiedziałem, że tak będzie.

marze_na napisał(a):
Knights of Malta Keyhole

Można spojrzeć jak się już jest na Awentynie, a na Awentyn pójść zdecydowanie warto, bo z Ogrodu Pomarańczowego jest jeden z ładniejszych widoków na Rzym.
Po sąsiedzku jest Bazylika św. Sabiny - ma klimat, ponoć często wybierana na śluby.

Z tymi Paseggiatami widokowymi to jak widzę po GM są odległe, pogled pewnie zacny, ale na dobrą fotę trzeba mieć chyba dobry obiektyw lub "bezszumowy zoom" w tel. Jeśli się mylę w tym zakresie to mnie skorygujcie.
Mam zaznaczony taras na starówce, ale z wystawami znów koszt 18eur - jednak na plus znaaacznie bliżej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia