napisał(a) te kiero » 06.02.2026 09:53
maslinka napisał(a):te kiero napisał(a):Dziękuję wszystkim za troskę

widzisz @Mysza coś narobiła

już nigdy się nie pochwalę o pisaniu relacyi nie wspomnę

Każdy realizuje po swojemu

Hej! Dawid, ja też czuję się winna... Oczywiście, że każdy robi po swojemu i na pewno będziecie modyfikować plan w trakcie urlopu. Nie przejmuj się, ale też nie dziw się reakcjom

Nie bójta dziewczyny, nie o wos chodziło
maslinka napisał(a):W Rzymie nie pomiń bazyliki św. Pawła za Murami i Villi Borghese, który to park da Wam dużo wytchnienia w czasie upału. No i przede wszystkim - można tam podziwiać (nie tylko tam w Wiecznym Mieście) papugi mnichy (i aleksandretty obrożne chyba też). Różnią się kolorem dzioba, są niesamowite. Oboje z moim mężem mamy fioła na punkcie tych zielonych papug. Warto też wpaść do Villi D'Este w pobliskim Tivoli. Cudne miejsce, byłam oczarowana
Bazylika św. Pawła za Murami - zachęcająco wygląda, ale możemy nie ogarnąć.
Villa Borghese - będziemy obok kończyć spacer przy metro Flaminio, więc kto wie
Villa d'Este - do rozważenia zamiast Castel Gandolfo...
maslinka napisał(a):Co do zielonych papużek, podziwialiśmy je w parku w Trani, w Apulii. Bardzo polecam Trani.
Do Trani nie "zaglądałem", ale jest po drodze przy tylko 230km trasie, więc można wdepnąć,
dzięki Agness
yarko2000 napisał(a):Ktoś mnie uprzedził i już zaproponował Calcatę, ..warto

30 lat temu mieszkały tam 3 osoby, teraz to miasteczko artystów

W okolicach Rzymu jest mnóstwo fajnych miejscowości
To my wiemy
yarko2000 napisał(a): jak będziesz w Calcacie, koniecznie zajedź do Sutri warto przespacerować się po via appia antica, przy której jest Kościół Domine Quo Vadis z popiersiem Sienkiewicza - wg legendy to w tym miejscu Jezus objawił się św. Piotrowi
No tak tylko, że to w strefie ZTL. Musiałbym tam dojechać busem. Via Appia jest w planach poniżej już samochodem poza strefą.
Ale jeszcze przemyślę.