Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.02.2026 09:01

te kiero napisał(a):ale na dobrą fotę trzeba mieć chyba dobry obiektyw lub "bezszumowy zoom" w tel.

Jeśli tak na to patrzysz to tą dziurkę od klucza u Kawalerow Maltanskich zupełnie sobie odpuść :roll: :lol: .

te kiero napisał(a):jak widzę po GM

Ja widzę 4,8 w ocenach użytkowników dla tego Belvedere :D .

te kiero napisał(a):Mam zaznaczony taras na starówce

Mam pewne podejrzenia o co chodzi, ale ta starówka zasiala ziarno niepewności...

Długo będziesz w Rzymie?
Inaczej pisze się że coś trzeba / warto komuś kto jedzie na trzy dni, a inaczej komuś kto planuje tam tydzień.
W zeszłym roku przerabiałam że szwagrem Rzym w pigułce. Awentyn się niestety nie zmieścił
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.02.2026 09:10

marze_na napisał(a):
te kiero napisał(a):ale na dobrą fotę trzeba mieć chyba dobry obiektyw lub "bezszumowy zoom" w tel.

Jeśli tak na to patrzysz to tą dziurkę od klucza u Kawalerow Maltanskich zupełnie sobie odpuść :roll: :lol: .

No tak myślałem, zobaczym na miejscu, będziem tam się kręcić...
marze_na napisał(a):
te kiero napisał(a):Mam zaznaczony taras na starówce

Mam pewne podejrzenia o co chodzi, ale ta starówka zasiala ziarno niepewności...

Terrazza delle Quadrighe
marze_na napisał(a):Długo będziesz w Rzymie?
Inaczej pisze się że coś trzeba / warto komuś kto jedzie na trzy dni, a inaczej komuś kto planuje tam tydzień.
W zeszłym roku przerabiałam że szwagrem Rzym w pigułce. Awentyn się niestety nie zmieścił

Na pewno 3pełne, albo 1więcej, ale to zależy od dostępności miejscówki na amalfitańskim oraz zmęczenia ludzką masą krutyczną, złożona sprawa...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.02.2026 12:17

Bez przesady, zwykłym aparatem też coś wyjdzie :smo:

Obrazek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.02.2026 11:55

Nawet nie wiedziałam, że od 1 lutego trzeba zapłacić coby podejść do Di Trevi 8O
Po 22.00 for free :roll:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.02.2026 17:55

mysza73 napisał(a):Nawet nie wiedziałam, że od 1 lutego trzeba zapłacić coby podejść do Di Trevi 8O
Po 22.00 for free :roll:

:spoko:

i te 2eur mają zniechęcić tę masę :rotfl: di Trevi to się foci z okien Benettonu ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.02.2026 18:03

Panteon też za moich czasów był za darmo a teraz podobno bilety - 5 euro :roll:
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 11.02.2026 18:27

mysza73 napisał(a):Panteon też za moich czasów był za darmo a teraz podobno bilety - 5 euro :roll:

Bilety i kolejki, dlatego ostatnio już nie zaglądaliśmy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.02.2026 09:28

Pociągnę jeszcze temat wejściówek do atrakcji w Italii, jak się zagłębiłem i wprowadziłem do excela to co chcieliśmy odwiedzić to cena wyjazdu skoczyła mi o ponad 350eur :roll: Doją max... jest popyt...

Inna sprawa, wiedziałem o różnicy północ/południe, ale nie wiedziałem, że aż tak to wygląda; w cenie hotelu ze śniadaniem we Florencji na 1noc, mam 2 w Apulii + jeszcze spokojnie wystarczy na obiad dla jednej osoby, ale raczej dorzucimy do trzeciego dnia.
W porównaniu Rzymem, różnica to już kosmos prawie 400eur.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.02.2026 12:29

Słyszałeś, czytałeś o Domenica al Museo?
To program włoskiego ministerstwa kultury, który wprowadził bezpłatne zwiedzanie muzeów państwowych i stanowisk archeologicznych w każdą pierwszą niedzielę miesiąca.
Nie wiem kiedy jedziesz, ale może Ci coś przypasuje.
My zwiedziliśmy w ten sposób że free m.in. Dolinę Świątyń w Agrigento czy muzeum Uffici we Florencji.
W sumie co rok korzystamy :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.02.2026 06:35

Tak, wiem, jednak w pierwszą niedzielę miesiąca, będziemy już na amalfitańskim :hut:

I tu pojawiła się nowość do tej pory nie brana przeze mnie pod uwagę: Ścieżka Bogów, na którą natrafiła moja żona :?
Już podglądałem Myszę w tym zakresie ;) i "przeszedłem" większość i nie wiem czy da radę.
I oczywista ile to zajmie, prom z Maiori, autobus z Amalfi (trzeba się załapać) i potem, no właśnie ile 2,5-3godz, przy naszym tempie to pewnie kole 3,5godz, plus załapać się na prom z Positano :roll:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.02.2026 08:14

te kiero napisał(a):Już podglądałem Myszę w tym zakresie

Z nami nie szedłeś? Mysza chyba nie robiła całej Il Sentiero degli Dei
Też musieliśmy dojechać do Bomerano i wrócić promem z Positano, a bazę mieliśmy aż w Sorrento.
Na na całej trasie łącznie z zejściem do Positano guzdralismy się :lol: jakieś 4,5 godziny.
Moim zdaniem czasowo wyrobisz się bez problemu.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.02.2026 08:43

Musiałem przeoczyć lub zapomnieć :oops:
Tak Mysza nie przeszła całości, ale chyba zeszli wtedy do Fiordo di Furore, już mi się mylą relacje :?

A widzisz, Wasze 4,5godz, bardziej pokrywa się z czasem podanym na tablicy w Bomerano: 4:30godz. Chyba, że to dotyczy tej wyższej wersji ścieżki z dojściem do S.Mareia del Castello, bo takie opisy też znajduję.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.02.2026 12:11

Warto popatrzeć na przewyższenia na tej Ścieżce. Sama ścieżka to 220-270 m, to nic, ale dochodzi albo zejście do Positiano ok 1500 schodów, a to nie jest mało, lub podejście od strony Nocelle/Praiano - Agerola ok. 600 m a to jest już dużo. Zarówno jedno i drugie to spore obciążenie dla kolan.
https://www.giovis.com/sentdei.htm
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.02.2026 14:51

piekara114 napisał(a):Warto popatrzeć na przewyższenia na tej Ścieżce. Sama ścieżka to 220-270 m,

To chyba liczone przez różnicę wysokości start - meta.
Faluje jeszcze po trasie, zwłaszcza na końcówce przed Nocelle. Mi mapy.cz pokazały ponad 500 m. No ale umówmy się, na dystansie ponad 5 km to nie jest jakoś wyjątkowo dużo.

Jak ktoś się obawia o swoją kondycję na Sentiero degli Dei może się wybrać np. na Sentiero dei Limoni z Maiori do Minori albo zejść sobie z Ravello do Atrani.
Ponoć też pięknie 8).
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.02.2026 15:51

Przewyższenie, a suma podejść/zejść to różne wskaźniki. 500 na 5 km może dla nas niewiele, ale dla niektórych to sporo, zwłaszcza w upalny dzień z jakimis problemami ortopedycznymi. Czas nieduży, ale to o niczym nie świadczy. Warto to sobie indywidualnie sprawdzić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Bella Italia - strona 149
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone