Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.02.2026 19:24

piekara114 napisał(a):Patrzę na ten plan :bojesie: dojazdy i kilometry w aucie to dla mnie ponad miesiąc....

Ty tam lepi ciągnij Lanzarote :chytry:
Spoko :spoko: możesz i nawet 2 miesiące :D
To tylko tak wygląda na liście... Roma, Amaflitańskie to auto nie będziem ruszać w sumie przez tydzień.
Być może Apulia i Gargano po 2 dni bez jazdy, ale to już będziem decydowac na miejscu.

Po za tym Ktoś lubi samoloty ;) inny kocha jazdę samochodem 8)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.02.2026 19:50

Ja uwielbiam jazdę samochodem. Nie straszne mi 1500 km w jedną dobę czy przejazdy po 600 km, :mg: . Ale ten plan wydaje mi się dość mocno hardcorowych...
Masz coś w planie na dojazd do Florencji?

Ci do Lanzarote - muszę pozmniejszać zdjęcia... Czym robisz? Bo mi coś mocno powoli to idzie i mam wrażenie że mocno jakość fotki tracą....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.02.2026 20:19

Do Florencji robimy międzynocleg w połowie drogi, tylko na spanie bez zwiedzania. A i Florencja tylko ok.5godz spaceru.
Ogólnie to proponowałem Toskanię na osobny urlop, po tym co zobaczyłem u Marzeny, ale nie wiadomo czy tam wrócimy, dlatego tak nadziubdziane. Jednak nie jest tak źle.

-----

Zdjęcia hurtowo pomniejszam easy-resize.com z ustawieniem na 1MB.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.02.2026 20:28

te kiero napisał(a):Oby się udało zrealizować, a to od zdrowia głównie zależy.

W takim razie tego zdrowia Wam życzę :!:
Takie obawy niestety doskonale znam i rozumiem

te kiero napisał(a):Po za tym Ktoś lubi samoloty ;) inny kocha jazdę samochodem 8)

A jeszcze inny i to i to :lol: .
Chociaż ostatnio my akurat team auto. Przez cały 2024 i 2025 r. leciałam samolotem tylko raz, do tego króciutko, z Wrocławia do Treviso.

te kiero napisał(a):Do Florencji robimy międzynocleg w połowie drogi, tylko na spanie bez zwiedzania. A i Florencja tylko ok.5godz spaceru.

Miałam pytać, ale mnie Beata ubiegła.
Trochę szkoda, że Toskania tylko przelotem, ale rozumiem ograniczenia czasowe.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 03.02.2026 21:53

plan napiety,
bez podtekstów,
nie dalej jak dwa tygodnie temu miałem (pierwszy raz) wypożyczone auto ,
zrobilismy bodaj 250km ,sporo (moim zdaniem)zobaczyliśmy,zwiedzaismy zgodnie z
sugestią własciciela wypożyczalni,część "obiektów miałem w planach z neta" czesć
widziałem dzieki włascicielwi wypożyczalni w necie ich nie było przynajmniej ja nie znalazłem
o nich info,
jak oddawałem auto to waściciel wypożyczalni mówił że miewa gosci którzy w dwa dni nakrecają
ponad 1kkm,pytam co oni widzieli?
odpowiedział:
"tyle że przystają robią fote i pedzą dalej"
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.02.2026 22:38

599 napisał(a):jak oddawałem auto to waściciel wypożyczalni mówił że miewa gosci którzy w dwa dni nakrecają
ponad 1kkm,pytam co oni widzieli?
powiem Ci że na Cyprze cyknać 800 km w kilka dni to nie jest wielka sztuka. 130 km jest z Pafos do Larnaki a dzięki wygodnej darmowej autostradzie to ledwie 1,5h jazdy. W ciągu jednego dnia przy dobrym planowaniu można spokojnie sporo zobaczyć i 300 km cyknać.
A co zobaczyłeś na Cyprze czego nie było w przewodnikach? Może nie tu, aby nie zaśmiecać... Może być choćby w moim wątku cypryjskim....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.02.2026 06:46

marze_na napisał(a):Trochę szkoda, że Toskania tylko przelotem, ale rozumiem ograniczenia czasowe.

Bo to Rzym i Amalfitańskie są clue wyjazdu, reszta "po drodze" lub "przy okazji"

Dziękuję wszystkim za troskę 8) widzisz @Mysza coś narobiła ;) już nigdy się nie pochwalę o pisaniu relacyi nie wspomnę :bojesie: Każdy realizuje po swojemu :) Excel pokazuje mi średnio/dzienną jakąś śmieszną ilość km na cały wyjazd.

Myślę, że nie wszyscy czytają wszystko co się pisze lub brak zrozumienia pisanego.

OK to w takim razie czekam na całodzienną relację z takiego Monteriggioni, od rana do wieczernicy :zeby:

Inny przykład: przemieszczam się z Florencji do Rzymu, GM pokazuje 3,5godz drogi, rozumiem, że nie ma sensu nic po drodze odwiedzić, bo lepiej, żeby się nie męczyć podjechać pod Hotel i czekać na check-in... przecież przystając na 1,5-2godz gdzieś tylko będę "lizał przez szybę"... ok możecie tak to widzieć, a nawet robić, ja widzę i odczuwam inaczej 8) nie nie chcę po zameldowaniu się uderzyć od razu na Rzym, chcę dychnąć po południu w Hotelu i zwiedzać wypoczęty od rańca :chytry:

Na pewno zaraz przeczytam, że Ktoś proponuje samolot do Rzymu, bo nie doczytoł, przy czym ja cały czas piszę o samochodowym objeździe prawie całego buta włoskiego.

Wczasy w P: 300km w te i wefte, razem 600km za dnia... wrócili zadowoleni, uśmiechnięci, pospacerowalim po 2 zamkach ze zwiedzaniem i dodatkowo QdR oddalone od siebie, posiedzielim na ławkach, zjedlim co nieco. Na pewno warto nie było :coool:
A najlepsi są Ci co nic nie pokazują swojego, ale komentują czyjeś, jakie to dziś powszechne :rotfl:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.02.2026 07:53

te kiero napisał(a): widzisz @Mysza coś narobiła ;)

No ja też mam trochę wyrzutów sumienia :roll: .
Zwłaszcza, że dalej pada takie kategoryczne stwierdzenie ...
te kiero napisał(a):już nigdy się nie pochwalę o pisaniu relacyi nie wspomnę :bojesie:

te kiero napisał(a):OK to w takim razie czekam na całodzienną relację z takiego Monteriggioni, od rana do wieczernicy

Sprawdziłam po czasach zdjęć, zeszło nam tam ok. godziny. Nie weszliśmy na mury, bo akurat zamykali na popołudniową sjestę, ale za to polataliśmy dronem.
Tyle, że to jest dziura, naprawdę. Gdzie mu tam do Sieny, San Gimignano czy Orvieto, które też były na Twojej liście.
Przykład dobrałeś pod tezę ;) .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.02.2026 09:15

:bojesie: :bojesie: :bojesie:

Ale czym Ty się przejmujesz :bojesie:
Zrobisz jak Ty będziesz chciał :mg:
Ryzykujesz tylko tym, że będzie niedosyt ... i będziesz chciał wracać i wracać i wracać :smo:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.02.2026 11:41

mysza73 napisał(a):
:bojesie: :bojesie: :bojesie:
Ale czym Ty się przejmujesz :bojesie:
Zrobisz jak Ty będziesz chciał :mg:

:plusone:
mysza73 napisał(a):Ryzykujesz tylko tym, że będzie niedosyt ... i będziesz chciał wracać i wracać i wracać :smo:

Ryzyko to jest takie, że może zdrowie nie pozwolić być kolejny raz... no ale jak Ktoś patrzy tylko przez pryzmat swojej sytuacji to wiesz, może radzić... :spoko:

marze_na napisał(a):
te kiero napisał(a):OK to w takim razie czekam na całodzienną relację z takiego Monteriggioni, od rana do wieczernicy

Sprawdziłam po czasach zdjęć, zeszło nam tam ok. godziny. Nie weszliśmy na mury, bo akurat zamykali na popołudniową sjestę, ale za to polataliśmy dronem.
Tyle, że to jest dziura, naprawdę. Gdzie mu tam do Sieny, San Gimignano czy Orvieto, które też były na Twojej liście.
Przykład dobrałeś pod tezę ;) .

Ktoś pewnie spojrzał na listę i wywnioskował, że na każde miejsce to dnia trzeba, więc podałem przykład...

To weźmy taką Sienę (paloną :jezykukos: ):
-wbijamy na Parcheggio Santa Caterina
-idziemy do Piazza del Duomo i zwiedzamy Duomo di Siena (może nawet przysiądę w ławce 8O jak pozwolą)
-potem idziemy na Facciatone, a po wyjściu druga tego dnia kawencja na placu
-następnie spacerniak do Piazza del Campo kółeczkiem uliczkami do Fontebranda i na parking
-zdjęcia, dużo zdjęć z oczekiwaniem na fajny bezludziowy traf

Sam spacer GM pokazuje mi 40min, ok przy naszym tempie 1h15min, do tego dorzucam wizytę w Duomo i Facciatone + kawa drugie 1h45min; razem 3h nieśpiesznie, z odwiedzeniem tego co MY chcemy i co NAM wystarczy; do tego dorzucam 1,5godz przejazdu między noclegami, co daje 4,5godz,a kaj tam reszta dnia, spokojnie wrzucam 2 mniejsze mieściny. My mamy czas tylko przejazdem... możeta to nazywać tylko zaliczeniem. Ja wiem że @megidh byłaby tukej tydzień i super, wszystko by odwiedziła/opisała i wtedy nazwał bym to zwiedzaniem. Jak to @Bociek prawi, Ktoś był w Cro na wybrzeżu i zwiedził Chorwację :lol:
Znam ludków, którzy jeżdżą któryś rok pod rząd na kilka dni do Rzymu i nie mówią, że go zwiedzili, a dużo po nim "biegali" :hahaha:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.02.2026 12:08

te kiero napisał(a):nieśpiesznie, z odwiedzeniem tego co MY chcemy i co NAM wystarczy

No i tego się trzymaj.
Nie ma się co spinać i przejmować, że ktoś coś napisał ... Taka specyfika forum, piszesz i wystawiasz się na ocenę.
A czasem w tym potoku można wyłowić jakąś dobrą radę :).

te kiero napisał(a):Ktoś pewnie spojrzał na listę i wywnioskował, że na każde miejsce to dnia trzeba, więc podałem przykład...

No ale co miał pomyśleć skoro wymieniłeś wszystko ciurkiem bez żadnego komentarza?
Sama po przeczytaniu założyłam, że w Toskanii zabawisz jakiś tydzień :D .
Dla mnie Florencja, Siena czy Orvieto z Bagnoregio każde jak najbardziej na jeden dzień :D.
Ja byłam wszędzie tam przynajmniej przez dwa :mg: .

te kiero napisał(a):To weźmy taką Sienę

Ja bym się jednak nie przywiązywała do tych zaplanowanych z dokładnością do 5 minut czasów, bo akurat mi taki plan jak Twój na Facciatone właśnie by się pospał :oczko_usmiech: . Cofnęłam się do własnej relacji, żeby się upewnić, że pamięć mnie nie zawodzi. My na swoją kolej do wejścia na taras zupełnie niespodziewanie czekaliśmy aż 45 minut, wizyta trwa 15 minut i już godzinka poszła ...
Ostatnio edytowano 04.02.2026 12:18 przez marze_na, łącznie edytowano 3 razy
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.02.2026 12:11

marze_na napisał(a):

Ja bym się jednak nie przywiązywała do tych zaplanowanych z dokładnością do 5 minut czasów, bo akurat mi taki plan jak Twój na Facciatone właśnie by się pospał :oczko_usmiech: . Cofnęłam się do własnej relacji, żeby się upewnić, że pamięć mnie nie zawodzi. My na swoją kolej do wejścia na taras zupełnie niespodziewanie czekaliśmy aż 45 minut, wizyta trwa 15 minut i już godzinka poszła ...

My grubo ponad godzinę czekaliśmy :ciska:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.02.2026 12:48

marze_na napisał(a):No ale co miał pomyśleć skoro wymieniłeś wszystko ciurkiem bez żadnego komentarza?

Drugom razom już nie wymienię i nawet nie chodzi o dodanie komentarza, musiałbym życie całe swoje opisać, a i tak by Ktoś skomentował po swojemu.
marze_na napisał(a):

To nie będziem czekać i pójdziem zadowoleni :D alebo będziem czekać i gdzie indziej nie pojedziem.

No to moja relacyja z Włoch już się odbyła :chytry: :papa:
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 04.02.2026 21:30

Ktoś mnie uprzedził i już zaproponował Calcatę, ..warto :)
30 lat temu mieszkały tam 3 osoby, teraz to miasteczko artystów :)
W okolicach Rzymu jest mnóstwo fajnych miejscowości, jak będziesz w Calcacie, koniecznie zajedź do Sutri, jest tam park poświęcony etruskom, ale to nie jest nasz park, :) tylko stare ich mieszkania w grotach, cmentarz i najważniejsze - etruski amfiteatr. Dosyć niepozorny, cały wykuty w górze/skale.
Po drodze masz Nepi, w samum centrum duży akwedukt.
Bliżej Rzymu masz jezioro Braciano oraz miejscowośc Braciano :), kolejne klimatyczne miasteczko w którym ślub wzięli Tom Cruise i Katie Holmes.
Trochę po drugiej stronie tych pagórków, przy starej via flaminia jest góra i miejscowość Sant Oreste, piękne widoki :)
A w samym Rzymie, poza kilkoma have to see, warto przespacerować się po via appia antica, przy której jest Kościół Domine Quo Vadis z popiersiem Sienkiewicza - wg legendy to w tym miejscu Jezus objawił się św. Piotrowi
Dalej nic nie polecam bo zabraknie czasu :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.02.2026 23:44

te kiero napisał(a):Dziękuję wszystkim za troskę 8) widzisz @Mysza coś narobiła ;) już nigdy się nie pochwalę o pisaniu relacyi nie wspomnę :bojesie: Każdy realizuje po swojemu :)

Hej! Dawid, ja też czuję się winna... Oczywiście, że każdy robi po swojemu i na pewno będziecie modyfikować plan w trakcie urlopu. Nie przejmuj się, ale też nie dziw się reakcjom ;)

Nie jestem aż taką miłośniczką Italii jak inni/inne 8) forumowiczki (być może pozwala mi to zachować obiektywizm :lol:, który oczywiście nie istnieje :mg:), ale być może mogę coś podpowiedzieć. Od Ciebie zależy, czy posłuchasz :chytry:

W Rzymie nie pomiń bazyliki św. Pawła za Murami i Villi Borghese, który to park da Wam dużo wytchnienia w czasie upału. No i przede wszystkim - można tam podziwiać (nie tylko tam w Wiecznym Mieście) papugi mnichy (i aleksandretty obrożne chyba też). Różnią się kolorem dzioba, są niesamowite. Oboje z moim mężem mamy fioła na punkcie tych zielonych papug. Warto też wpaść do Villi D'Este w pobliskim Tivoli. Cudne miejsce, byłam oczarowana :hearts:

Co do zielonych papużek, podziwialiśmy je w parku w Trani, w Apulii. Bardzo polecam Trani. Nieco poza utartym szlakiem. Jednak właśnie to apulijskie miasteczko zrobiło na mnie największe wrażenie. Wiadomo, Alberobello jest jedyne w swoim rodzaju, natomiast Polignano a Mare mnie zmęczyło... (pewnie kwestia wielkanocnego popołudnia).

Katedra św. Mikołaja w Trani najlepiej zareklamuje to miasteczko (nie patrz na moją wydłużoną dziwnie nogę ;)):

2025-04-20-11h29m44.jpg
Można wejść na wieżę katedry, chociaż siatka zabezpieczająca przed wypadnięciem ;) utrudnia robienie zdjęć. W środku bardzo ładny kościół. Jego niezwykłe położenie sprawia, że wiele młodych par robi tu sobie ślubne zdjęcia.

Papużki też są niezłymi ambasadorkami miasta:

2025-04-20-14h23m35.JPG

Trani ma świetne nabrzeże z mnóstwem knajpek, w których miło usiąść na kawę/piwo/aperolek:

2025-04-20-14h59m14.JPG

Nie jest to wcale takie oczywiste, bo np. Bari jest "tyłkiem odwrócone do morza". W Monopoli i w Polignano a Mare też nie znajdziesz tak fajnie położonych lokali.
Natomiast jeśli Twoja żona lubi sukienki, w Monopoli kupiłam śliczną, z bardzo dobrego materiału, za jedyne 15 euro. W jednym z licznych małych butików :)

To tyle moich wieczornych wynurzeń ;) O Apulii coś tam mogę powiedzieć. Na pewno mniej niż Marzena (Pozdrav :)) Wrażenia ciągle mam dosyć świeże.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia