marekkowalak napisał(a):wasky77 napisał(a):Hejka!![]()
Ja mam pytanie z innej beczkiJedziemy za 3 tyg do Włoch i ogólnie miałem w planach jechać przez tę nieszczęsne Niemcy ale wiadomo że granicą lubi się teraz korkować.
I zastanawiam się czy ktoś może jechał ostatnio przez Czechy na Niemcy? Czy taka alternatywa lepsza? Mniejsze korki albo brak![]()
Pozdrawiam
A skąd wyruszasz?
I kiedy dokładnie? 10-11 lipca będę miał wątpliwą przyjemność jechać od Bregenz, przez Monachium, Norymbergę (lub Ratyzbonę - zależy od korków), Drezno do Zgorzelca, więc jeśli nie za późno, to dam znać, jak tam sytuacja wygląda. Mam nadzieję, że będzie lepiej niż rok temu w wakacje....
Aczkolwiek też mi świta pomysł odbicia w Ratyzbonie na Pilzno i przejazd przez Pragę na Wrocław - trochę bliżej i tańsze paliwo w Czechach, ale jest trochę drogi zwykłymi krajówkami, no i te czeskie płytostrady![]()
. Będę monitorował sytuację na niemieckich autobahnach i decyzję podejmę w ostatniej chwili.
Przejechałem się m-c temu trochę po niemieckich autostradach w te i wewte.
W sobotę na autostradzie w Jędrzychowicach przejazd był płynny, ale już w tygodniu jest grubo... Korek w ciągu drogi 303 od Cheb (CZ) do Niemiec miał jakieś 300m.
Tak, jest sporo remontów w D, ale...
-są dobrze zorganizowane, dalej 2 pasy w jednym kierunku, a zdarza się, że nawet 3 (jeden tylko na węższe pojazdy)
-ograniczenie min do 80 km/h
-nigdzie z przyczyn samej zwężki nie stałem; stałem tylko dlatego, że wbiłem się pasem dla ciężarówek, bo trzeba było stanąć na hofie, który jest w ciągu zwężki i potem wyjazd z niego tworzył korek na tym pasie; korek przy innej zwężce został spowodowany wypadkiem ciężarówek tuż przed zwężką
Inna rzecz to potężny potok samochodów praktycznie przez całe Niemcy, w okolicy większych miejscowości jak właśnie Ratyzbona, Monachium, Norymberga to już jak przez Wiedeń, więc włączanie tempomatu było rzadkością.
Perturbacje z Brennero przechodziłem rok temu i to opisywałem. Nie sprawdzałem jak jest obecnie, ale opisywała coś ostatnio Marze_na.

.png)
.png)
.png)
.png)