Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

[b]Baska Voda[/b]

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mwasik
Autostopowicz
[b]Baska Voda[/b]

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mwasik » 11.07.2008 07:56

Witam. Niedługo (druga połowa lipca) wybieram się do miejścowości Baska Voda i mam kilka pytań do osób ,które już odwiedzały to miejsce:

1. Jak wygląda sytuacja odnosnie cen ?

2. Zabierać euro czy kuny ?

3. Czy ktoś przebywał w hotelu Hrvatska ? - jeżeli tak, to proszę o opis warunków tam panujących.

4. Ogólne wrażenia z pobytu w tej miejscowości ?

Za wszelkie komentarze będe bardzo wdzięczny :)
SEJU
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEJU » 12.07.2008 21:02

Wróciłem dzisiaj byłem w Breli a do Baśki Wody przeszedłem sie na piechotę, polecniałóem samolotem, apartamenty w ciemno (polecam i odradzam) -

BAska woda to bardzo ładnie połozona miejscowośc bardzo urocza otoczona górami, ładna plaża, port ale na plaży tłoczniej jakby niż w Breli.

JA ogólnie jestem zadowolony ale tylko z walorów geograficznych.

Jeśli chodzi o samych chorwatów to w moim odczuciu to zwyczajne "buraki "i nie maja pojęcia o turystyce, traktowaniu gości etc często sa bardzo niemili, agresywni i wybuchowi.

Raczej nie wrócę do tego kraju, dlaczego to rozpoczne nowy wątek. Podczas 2 tygodni mieliśmy aż 5 negastywnych sytuacji.

Gdyby co pisz adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

pozdr

seju
SEJU
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEJU » 12.07.2008 21:06

acha co zabierać - ja kupiłem kuny po 0,50 pln w w-wie oraz euro

Na miejcu przelicznik to: (dane na wczoraj Brela Soline):

7,10 lub 7,12 kun za 1 Euro w zależności od kantoru

MOżna tez zamienić pln na kuny chyba 0,22 był przelicznik.

KAntorów nie brakuje, generalnie moim zdaniem najbardziej opłacało sie kupic tanio eur w polsce i wymienic na kuny w chorwacji ale ja wzialem i kuny z POlski i Euro z polski

pozdr
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 12.07.2008 22:02

Byłem w Baśce 3 razy i oczywiście polecam.
Troszkę o tym już pisałem, więc sobie poczytaj:
forum/viewtopic.php?t=20006&highlight=
forum/viewtopic.php?t=20073&highlight=
forum/viewtopic.php?t=19828&highlight=
forum/viewtopic.php?t=19668&highlight=
forum/viewtopic.php?t=19464&highlight=

Nie wiem co przeżył w Chorwacji kolega SEJU, że się tak zraził, i jestem tego ciekaw. Jeżeli SEJU to czyta to niech opisze swoje przygody. Ja chyba mam więcej szczęścia bo przez ostatnie dziesięć lat jeżdżę prawie co roku do Cro i jeszce nigdy nic złego mnie nie spotkało.
Hotel Hrvatska znam tylko z zewnątrz bo zawsze mieszkam w kwaterach prywatnych, więc nie pomogę.
Faktycznie w sezonie jest tłoczno na plaży. Ale tak jest we wszystkich miejscowościach. Żeby znaleźć jakieś spokojne miejsce to trzeba zrobić sobie spacerek wzdłuż plaży za miasto. Tam jest trochę luźniej, ale nie licz na to że będziesz zupełnie sam.
slake1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) slake1 » 13.07.2008 10:45

2. Zalecam przede wszystkim wziąć kuny, gdyż zauważyłem że Euro nie jest zbyt chętnie przyjmowane..

3. Rzucał się z daleka w oczy, jednak byłem od niego z jakieś 300 m :D

4. Wrażenia super, znacznie ciekawsza miejscowość od Makarskiej gdzie od tłoku aż głowa boli. Szczególnie polecam wyjazd pod koniec sierpnia (jeżeli jest taka możliwość) wtedy praktycznie już nie ma turystów a plaże niemal puste :D
A propos plaży - w głównej części Baski plaże są strasznie zaludnione, nie ma nawet zbytnio tyłka usadzić...w dodatku jeżeli leżysz pod kamiennym deptakiem, możesz mieć towarzyszkę w postaci jaszczurki ;/
Dlatego na plażę jeździliśmy jakieś 2 km od Baski w stronę Dubrovnika (za Baską druga polna uliczka w prawo i potem w lewo aż do plaży :D ).
kombiaczek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kombiaczek » 13.07.2008 12:02

Byłem w Mimicach. Kilka dni temu wróciłem. Raz byłem na wycieczce w Baśce i wrażenie jest jedno - plaża zaludniona do oporu, ludź przy ludziu, w wodzie gesto i nie ma gdzie popływać, dzieci wrzeszczą, dorośli krzyczą ogólnie jeden wielki hałas.
Najładniejsze są tylko widoki slicznych gór i krajobrazów.
Ja osobiście nigdy bym nie wybrał moim zdaniem jedynego odpoczynku w roku właśnie w Baśce. Jest to jeden wielki kurort turystyczny i tyle.
No chyba, że ktoś lubi taki "wypoczynek".
Wrzask, hałasy i "kupę" ludzi to mamy u siebie w mieście.
Pozdrawiam :wink:
kombiaczek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kombiaczek » 13.07.2008 12:15

Klika fotek z Baśki Vody:

3 km przed Baśką:

Obrazek

widok miasta z drogi wjazdowej od strony Omisia:

Obrazek

fragment widoku plaży:

Obrazek

Pozdrawiam i spokojnego odpoczynku :wink:
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 13.07.2008 12:19

slake1 napisał(a):2. Zalecam przede wszystkim wziąć kuny, gdyż zauważyłem że Euro nie jest zbyt chętnie przyjmowane..

8O
Zapewne jak dolary w Polsce w okresie minionych błędów i wypaczeń.
SEJU
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEJU » 13.07.2008 16:15

miru71 napisał(a):Byłem w Baśce 3 razy i oczywiście polecam.
Troszkę o tym już pisałem, więc sobie poczytaj:
forum/viewtopic.php?t=20006&highlight=
forum/viewtopic.php?t=20073&highlight=
forum/viewtopic.php?t=19828&highlight=
forum/viewtopic.php?t=19668&highlight=
forum/viewtopic.php?t=19464&highlight=

Nie wiem co przeżył w Chorwacji kolega SEJU, że się tak zraził, i jestem tego ciekaw. Jeżeli SEJU to czyta to niech opisze swoje przygody. Ja chyba mam więcej szczęścia bo przez ostatnie dziesięć lat jeżdżę prawie co roku do Cro i jeszce nigdy nic złego mnie nie spotkało.
Hotel Hrvatska znam tylko z zewnątrz bo zawsze mieszkam w kwaterach prywatnych, więc nie pomogę.
Faktycznie w sezonie jest tłoczno na plaży. Ale tak jest we wszystkich miejscowościach. Żeby znaleźć jakieś spokojne miejsce to trzeba zrobić sobie spacerek wzdłuż plaży za miasto. Tam jest trochę luźniej, ale nie licz na to że będziesz zupełnie sam.

Wrzuciłem nowy temat - poczytaj

pozdr

seju
andreas66
Globtroter
Baska Voda czy Igrane?

Nieprzeczytany postnapisał(a) andreas66 » 12.02.2009 08:49

Właśnie też się zastanawiam wybrac Baske czyIgrane?Kto by mi doradził jade z dziecmi w wieku szkolnym
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Baska Voda czy Igrane?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.02.2009 08:52

andreas66 napisał(a):Właśnie też się zastanawiam wybrac Baske czyIgrane?Kto by mi doradził jade z dziecmi w wieku szkolnym

Może Ewa-Irena :wink: :lol:
jorgus111
Cromaniak
Re: Baska Voda czy Igrane?

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 12.02.2009 09:07

andreas66 napisał(a):Właśnie też się zastanawiam wybrac Baske czyIgrane?Kto by mi doradził jade z dziecmi w wieku szkolnym

Znaleziono w wyszukiwarce na forum :wink:
Igrane czy Baska Voda?
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 12.02.2009 12:31

Aby mieć więcej plaży dla siebie,
należy się kierować w lewo,
(stojąc przed hotelem, patrząc na morze).
Za kompleksem 'Urania' jakieś 150-200m już plaże pustoszeją (byłam koło połowy lipca).
Ja brałam euro i jakieś nieliczne dolary.
Euro- bo za kwatere w tej walucie płaciliśmy, w knajpkach kuny.
Pozdrawiam :)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone