Salamanda plamista, takie widuję u siebie, są właśnie przysadziste, jakby przyklejone do ziemi, co nie oznacza, że nie są szybkie i zwinne.... Jaszczurka zwinka (najbardziej popularna w Polsce, u siebie nigdy jej nie widziałam, tylko nad morzem) rzeczywiście jest delikatna w wyglądzie, całkiem inna niż salamandra....megidh napisał(a):Faktycznie mienił się pięknie, ale mnie nie podobała się jego sylwetka. Jest taki przysadzisty, że sprawia wrażenie grubego. A jaszczurki są raczej szczupłe, giętkie, więc sylwetka tego jaszczura nie jest odzwierciedleniem gibkiego ciała jaszczurek. Przynajmniej takich, jakie ja widziałam.piekara114 napisał(a):Ja jaszczurem byłam zachwycona. W pełnym słońcu i przy tryskającej wodzie mienił się setkami kolorów.
Jak czytałam o jaszczurze z Parku Guell to niby nawiązuje do salamandry lub mitycznego smoka Pytona, więc ta figura w parku wg mnie idealnie pasuje...
Piernikowy domek w środku rozczarowuje... Myślałam, że stylistyką nawiąże to tego co z zewnątrz.... Po raz kolejny, nie szata zdobi.... Ale widok z góry bardzo ładny.

.png)
.png)
.png)
.