Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada Macelij - Krapina - otwarta !!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 30.05.2007 16:31

antek napisał(a):....Jest to 20-kilometrowy odcinek między granicą Słowenii a chorwacką Krapiną, a do końca lata ma też być gotów 60-kilometrowy odcinek autostrady Split-Makarska.

Z uwagi na warunki terenowe, na trasie autostrady musiano wybudować prawie 300 mostów, wiaduktów i tuneli.

Na odcinku Mecelj - Krapina i Dugopolje-Sestanowac 300 mostów, wiaduktów i tuneli ???

Chyba trochę przesadziłeś - to wypada po prawie 4 obiekty na kilometr !!!

Tomek
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 30.05.2007 17:16

wydaje mi się że chodziło o cała autostradę
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 30.05.2007 17:33

niezawodny napisał(a):Oklaski dla Chorwatów :!:
Ciekawe czy ta nowa droga prowadzi na stare przejście graniczne, czy też powstało nowe - autostradowe?

Raczej prowadzi na " stare " , a dokładnie to 762m przed przejście graniczne :lol:

http://www.azm.hr/gfx_hr/graph.GIF
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 30.05.2007 18:08

A tak wyglada to przejscie, czy to stare?
http://photoforum.istria.info/kroatien-foto-4870.htm
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 30.05.2007 19:24

antek napisał(a):Jest to 20-kilometrowy odcinek między granicą Słowenii a chorwacką Krapiną, a do końca lata ma też być gotów 60-kilometrowy odcinek autostrady Split-Makarska.

Nie żebym się czepiał, ale autostrada nie będzie dochodzić do samej Makarskiej. Odcinek, który wydłuża istniejącą autostradę na południe ma być czynny już od lipca.
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 30.05.2007 19:41

Lubuszanin napisał(a):A tak wyglada to przejscie, czy to stare?
A mi to wygląda na nowe przejście :D Lubliczanin wiecej takich ludzi jak Ty (szperaczy) :D
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 30.05.2007 19:44

kafur napisał(a):
A mi to wygląda na nowe przejście :D Lubliczanin wiecej takich ludzi jak Ty (szperaczy) :D
Lubuszanin sorki za przejęzyczenie :oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2007 19:52

Przydałby się jeszcze odcinek takiej autostrady pomiędzy węzłem Maribor Vshod a przejściem w Macelj i można by sunąć od Wiednia do Sestanovaca cały czas dwujezdniówką. Tylko co na to Słoweńcy? Ktoś wię? Orientuje się, czy i kiedy może ta autostrada powstać?
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 30.05.2007 20:59

Kiedyś znalazłem taką informację:
...Already in few weeks or even days construction will begin on first 19,5 km long section of new motorway A4 between Slivnica and Draženci and in 2009 last 13,3 km section to Croatian border, which should be finished in 2011."
więcej:
forum/viewtopic.php?t=14469&start=75
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 30.05.2007 21:08

Interseal napisał(a):Przydałby się jeszcze odcinek takiej autostrady pomiędzy węzłem Maribor Vshod a przejściem w Macelj i można by sunąć od Wiednia do Sestanovaca cały czas dwujezdniówką. Tylko co na to Słoweńcy? Ktoś wię? Orientuje się, czy i kiedy może ta autostrada powstać?

Śledzę postępy na tym odcinku już dość długo bo od 1999 kiedy przejechałem po raz pierwszy do Karlovca i dalej starą trasą. Niestety daty realizacji zmieniają się podobnie jak w Polsce :)
Na stronach opisujących postępy po stronie Słowenii są 2 różne mapki w zależności od wybranego języka.

Tomek
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 31.05.2007 08:09

kafur napisał(a):
kafur napisał(a):

Mnie tez sie wydaje, ze to nowe przejscie, ale pod fotka jest data jakby z lamusa ;)
byczkins
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) byczkins » 31.05.2007 08:53

Drogi kozak, uczmy się :) traskę sprawdzę 24 czerwca :]
mirhon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirhon » 01.06.2007 11:47

Witam

Od 3 lat jestem w Chorwacji (Hvar) i zawsze sobie obiecuję że to ostatni raz... Droga od granicy Austria-Słowenia do granicy Słowenia-Chorwacja to koszmar...(zawsze jechałem z Pt na Sb)
Tym razem będę jechał z Sb na Nd.
Cieszy mnie nowy odcinek po Chorwackiej stronie, ale powiedzcie mi czy przez Maribor dalej jest tak fatalnie (od świateł do świateł)?
Jak najsensowniej przejechać Słowenię? Z tego co widzę na Map24 to przez Maribor lecą jakieś nitki autostrady. Czy w tym roku coś się zmieniło?
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 01.06.2007 13:00

mirhon napisał(a):Witam
Od 3 lat jestem w Chorwacji (Hvar) i zawsze sobie obiecuję że to ostatni raz... Droga od granicy Austria-Słowenia do granicy Słowenia-Chorwacja to koszmar...(zawsze jechałem z Pt na Sb)
Tym razem będę jechał z Sb na Nd.

Dwa razy jechałem w szczycie sezonu w weekend ! Z tego powodu przetrenowałem przejazd z ominięciem odpłatnego odcinka autostrady w Słowenii :)))

mirhon napisał(a):Cieszy mnie nowy odcinek po Chorwackiej stronie, ale powiedzcie mi czy przez Maribor dalej jest tak fatalnie (od świateł do świateł)?
Jak najsensowniej przejechać Słowenię? Z tego co widzę na Map24 to przez Maribor lecą jakieś nitki autostrady. Czy w tym roku coś się zmieniło?

Niestety prawdopodobnie przynajmniej do przyszłego roku nic się nie zmieni w okolicach Mariboru... Ostatnio przeglądałem strony Słoweńskie i obwodnica Mariboru i odcinek do Ptuja są "w budowie".

Pzdr
Tomek
TERRY
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TERRY » 01.06.2007 14:08

Lubuszanin napisał(a):
kafur napisał(a):
kafur napisał(a):

Mnie tez sie wydaje, ze to nowe przejscie, ale pod fotka jest data jakby z lamusa ;)

Mnie to wygląda na punkt poboru opłat a nie na przejście graniczne ale mogę się mylić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada Macelij - Krapina - otwarta !!! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone