Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Chorwacji, przejazd przez Czechy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 20.03.2008 08:00

Dokąd na dzień dzisiejszy sięga autostrada A1 ? Do Splitu, czy jeszcze dalej? Pytam bo na stronie chorwackich autostrad widnieją opłaty aż do Sestanovac. Z tym, że viamichelin podaje tylko do Splitu (Dugopolje).

I drugie pytanie dla jeżdzących z Dolnegośląska. Czy warto nadkładać droge i jechać drogą ekspresową i autostradą przez Pragę ? Nie chodzi mi o koszty lecz o czas przejazdu. I ponadto czy dalej jadąc w kierunku Wiednia którędy lepiej (czytaj szybciej),przez Znojmo czy Brno ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.03.2008 08:09

Bierut napisał(a):Dokąd na dzień dzisiejszy sięga autostrada A1 ? .....

A nie prościej najpierw sprawdzić czy nie ma odpowiedzi na to pytanie ????
Wejdź sobie na FAQ i masz tam wszystko o autostradach, nie tylko w HR :roll:
Basman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basman » 20.03.2008 08:59

Autostrada do Sestanovaca była otwarta juz w zeszłym roku.

Ja mam pytanie do forumowiczów, czy ktos ma informację o postępie robót dalej na południe. Ze strony www.hac.hr wynika, że kolejny odcinek ma być oddany w latach 2006-2008, ale konkretniejszych danych nie mogę znaleźć. Jakby ktoś miał nowe wieści o autocestach będę wdzięczny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.03.2008 09:27

Basman napisał(a):....Ja mam pytanie do forumowiczów, czy ktos ma informację o postępie robót dalej na południe.....

kolejny odcinek (coś ok 60 km) ma być podobno otwarty ale dopiero pod koniec 2008 roku (jak zdążą). Z tego co można wyczytać w prasie do końca wakacji pozostaje tylko odcinek do Sestanovca.
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 20.03.2008 10:26

Bierut napisał(a):Dokąd na dzień dzisiejszy sięga autostrada A1 ? Do Splitu, czy jeszcze dalej? Pytam bo na stronie chorwackich autostrad widnieją opłaty aż do Sestanovac. Z tym, że viamichelin podaje tylko do Splitu (Dugopolje).

I drugie pytanie dla jeżdzących z Dolnegośląska. Czy warto nadkładać droge i jechać drogą ekspresową i autostradą przez Pragę ? Nie chodzi mi o koszty lecz o czas przejazdu. I ponadto czy dalej jadąc w kierunku Wiednia którędy lepiej (czytaj szybciej),przez Znojmo czy Brno ?

My jedziemy zawsze przez Brno a granicę przekraczamy w Boboszów nie pchamy się na Pragę.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 20.03.2008 11:05

Piotrek_B napisał(a):
Bierut napisał(a):Dokąd na dzień dzisiejszy sięga autostrada A1 ? .....

A nie prościej najpierw sprawdzić czy nie ma odpowiedzi na to pytanie ????
Wejdź sobie na FAQ i masz tam wszystko o autostradach, nie tylko w HR :roll:

Tyle to już wiem. Czytałem wiele postów na ten temat. Ale ja potrzebowałem danych z teraz a nie z kiedyś. W takis sposób to w ogóle nie ma sensu rozpoczynać nowych wątków.

Dziękuję pozostałym za odpowiedź.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 20.03.2008 11:13

hrehor napisał(a):
Bierut napisał(a):Dokąd na dzień dzisiejszy sięga autostrada A1 ? Do Splitu, czy jeszcze dalej? Pytam bo na stronie chorwackich autostrad widnieją opłaty aż do Sestanovac. Z tym, że viamichelin podaje tylko do Splitu (Dugopolje).

My jedziemy zawsze przez Brno a granicę przekraczamy w Boboszów nie pchamy się na Pragę.

No tak w waszym przypadku to ma sens. Ja natomiast jeżdzę z Jelniej i najwygodniej to przez Haravhow. No i właśnie co wtedy. Czy ktoś porównywał czas przejazdu przez Pragę i Hradec Kralove/Svitavy ?
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 20.03.2008 11:34

Bierut napisał(a):
hrehor napisał(a):

No tak w waszym przypadku to ma sens. Ja natomiast jeżdzę z Jelniej i najwygodniej to przez Haravhow. No i właśnie co wtedy. Czy ktoś porównywał czas przejazdu przez Pragę i Hradec Kralove/Svitavy ?

najkrótsza z jeleniej to Jelenia - Nachod - Brno - Wiedeń
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.03.2008 11:49

hrehor napisał(a):najkrótsza z jeleniej to Jelenia - Nachod - Brno - Wiedeń

Sorry, ale z Jeleniej do Brna to przez NACHOD 8O nie jest najbliżej..................... no chyba, że chodzi Ci o inny Nachod niż ten niedaleko Kudowy :?:
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 20.03.2008 12:42

jelenia-kowary-kamienna góra-lubawka-nachod-trebovice-svitavy-mikulov-wiedeń
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 20.03.2008 12:44

najszybsza
jelenia - praga-znojmo-baden-Voitsberg-maribor-zagreb
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 20.03.2008 12:49

najoszczędniejsza

jelenia-kowary-truthnov-cerrveny kostelec-nachod-dobruska-svitavy-letovice-pohorelice-mikulov-poysdorf-wiedeń-A3 koszeg-varazdin-zagreb
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 20.03.2008 14:30

hrehor napisał(a):najszybsza
jelenia - praga-znojmo-baden-Voitsberg-maribor-zagreb

No i przy tym pozostanę. Via michelin też tak mówi. Nie będę kombinował dla 60 km. Dzięki.
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 20.03.2008 15:18

nie ma za co :lol:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 20.03.2008 16:35

Piotrek_B napisał(a):
Basman napisał(a):....Ja mam pytanie do forumowiczów, czy ktos ma informację o postępie robót dalej na południe.....

kolejny odcinek (coś ok 60 km) ma być podobno otwarty ale dopiero pod koniec 2008 roku (jak zdążą). Z tego co można wyczytać w prasie do końca wakacji pozostaje tylko odcinek do Sestanovca.

Niestety, dopiero w 2010.
Fragment do Ravca się buduje ale z następnym do Ploce są jakieś problemy - musieli zmieniać przebieg. Podobno otwierana ma być całość więc przyjdzie jeszcze poczekać.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone