Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 w Chorwacji, przejazd przez Czechy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 25.03.2008 22:51

9 razy sprawdzona, SZYBKA i WYGODNA, bez zbednego kombinowania jakimis wichurami;) J.G.-Jakuszyce (po co Kowary??????)-Mlada Boleslaw-Praga-Znojmo.... reszta kazdy zna:)
Z centum J.G. do kompleksu Excalibur pod Znojmem, najczesciej późną nocą to ok. 4-4,5h.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 27.03.2008 08:12

Sebak dzięki za potwierdzenie. Jak będę jechał jednym skokiem to będę startował około 15.00 z Jelonki w niedzielę 22 czerwca, żeby być w Makarskiej rano. Wg mojego doświadczenia i informacji na forum nie powinno byc korków. No chyba, że coś się zmieniło od 2003 roku, lub będzie jakich wypadek. Ale tym się nie martwię bo kiedyś w Niemczech stałem w jednym miejscu 7 godzin. Innym razem (też w Niemczech) z trójką dzieci, gdzie najmłodszy miał 2 miesiące - 3 godziny !
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 27.03.2008 08:32

Hej!
Od 1999 roku jezdze w te rejony, korki znam tylko z opisow na tym forum, jakos mam chyba szczescie albo niektorzy przesadzaja, nigdy nie czekam na dogodny termin wyjazdu bo szkoda czasu:) Najczesciej jest to piatek lub sobota na noc czyli teoretycznie max natezenie ruchu i daje jakos rade:)
Dalczego Makarska? Wiem ze to oczywiscie kwestia gustu ale to takie polskie Miedzyzdroje, strasznie tloczno, no ale nie wiem jak w czerwcu.
Z Jelnoki do Splitu noca to ok 14 godz + 1 godz do Makarskiej.
Sebastian
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 27.03.2008 12:24

Tzn Riwiera Makarska. Zadecyduję na miejscu. Rozpiętość od Breli po Tucepi. Chyba że masz jakieś inne propozycje ? Poprzednio byłem na wyspie KrK (Malińska) tak więc teraz chciałbym zobaczyć południe.
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 27.03.2008 13:27

Doloz 100 km i lec prosto pod Dubrownik! Cala reszta to tylko wstep do Chorwacji:) Jesli szukasz spokoju to polecam Peljesac, super jest tez Hvar. Czym dalej na poludnie to: 1) ladniej, 2) taniej, 3) cieplej, choc to bywaja oczywiscie wyjatki.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 28.03.2008 08:51

Jeśli chodzi o wyspy to w tym roku odpada. Jadę tylko na 10 dni i mam już zaplanowane tyle do zobaczenia na stałym lądzie, że nie chciałbym marnowac czas i pieniądzę na przeprawy.
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 28.03.2008 09:30

Zaplanuj na nastepny raz, naprawde warto. Prom np. na Hvar z Drvenika plynie tylko kilkanascie minut i kosztuje niewielkie pieniadze.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 28.03.2008 13:59

Dzięki, myślę, że po tym wyjeździe jeszcze nie raz tam wrócę. Do tej pory byłem na wyspie Krk i wiem na pewno, że to jest mój ulubiony kraj.

A czy faktycznie wyspy typu Hvar, Korcula są jescze bardziej atrakcyjne oo Riwiery Makarskiej ? Jaką miejscowość byś polecił na wyspach ? Zależy mi żeby był także dostęp do infrastruktury typu banki, sklepy, lecznice. Jest to nie bez znaczenia podczs pobytu z 3 dzieci (8,4,2 lata).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.03.2008 20:51

Orebic na dzień dobry,.... 8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.03.2008 22:15

FUX napisał(a):Orebic na dzień dobry,.... 8)

Wyspa nazywa sie Nevidljiva, bardzo fajne miejsce! :):)
Pozdrav! :papa:
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 01.04.2008 08:38

Dzięki za propozycje. A co sądzicie o miejscowości Omis ?
Na podstawie pewnego zdjęcia jestem pod wrażeniem sasiadującego z nim masywu górskiego. Wygląda przepięknie. Przypomina mi trochę Rio de Janeiro. :) Czy na wybrzeżu pomiędzy Splitem a Dubrownikiem są jeszcze takie miejsca ? Bardzo mi się podoba taki klimat.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.04.2008 11:44

Bierut napisał(a):Dzięki za propozycje. A co sądzicie o miejscowości Omis ?
Na podstawie pewnego zdjęcia jestem pod wrażeniem sasiadującego z nim masywu górskiego. Wygląda przepięknie. Przypomina mi trochę Rio de Janeiro. :) Czy na wybrzeżu pomiędzy Splitem a Dubrownikiem są jeszcze takie miejsca ? Bardzo mi się podoba taki klimat.

Skrzyżowanie Łeby z Międzyzdrojami.
Jak dla mnie.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 01.04.2008 12:53

Hm, Łebę lubię, a Międzyzdroji nienawidzę. To teraz mam problem ze zrozumienim opinii :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.04.2008 13:04

Łeba padaczka, Międzyzdroje cudowne! :) Dla mnie oczywiście.
Zawsze można gdzieś pod Omisem sie załapać, np. w Lokvie. Zadupie 7 km od Omisa, parę domów, poczta, ze dwie knajpki. Do miasta niedaleko.Tylko pod górę trza dymać z nad morza! :) Na plażę przechodziliśmy pod Jadranką kanałem burzowym :)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Autostrada A1 w Chorwacji, przejazd przez Czechy - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone