Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A my na, to jak na Lato :) Czy, aby na pewno ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 26.11.2011 10:50

anakin napisał(a):Ludzie zapierd... cały miesiąc niejednokrotnie za mniejszą kasę niż te świnie dostają za jedno posiedzenie zarządu( coś ok 2 tys),ale jeszcze im q...mało!

Z tym problemem ludzkość zmagała się zawsze i pod każdą szerokością geograficzną... :wink:

Taki niestety jest świat i mnie to też się nie podoba.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.11.2011 10:55

Tomasz W napisał(a):Z tym problemem ludzkość zmagała się zawsze i pod każdą szerokością geograficzną... :wink:

Dlatego trzeba........... :wink:

Szkoda tyko,że nie pójdą do cienia (pierdla).
Z takim.....................cholesterolem.... :evil:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.11.2011 11:06

anakin napisał(a):
Tomasz W napisał(a):Z tym problemem ludzkość zmagała się zawsze i pod każdą szerokością geograficzną... :wink:

Dlatego trzeba........... :wink:

Dlatego trzeba .... :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.11.2011 11:09

Janusz Bajcer napisał(a):Dlatego trzeba .... :wink:

Wiesz Janusz dobrze,że polityka miłości się nie sprawdza... :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.11.2011 11:27

anakin napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Dlatego trzeba .... :wink:

Wiesz Janusz dobrze,że polityka miłości się nie sprawdza... :wink:

Nie do PZPN skierowana jest polityka miłości :wink:

Wolę inne Lato :idea:
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 28.11.2011 14:25

Dwóch specjalistów od czystych rąk
Poniedziałek, 28 listopada (07:09)
Słuchałem dyskusji o PZPN, o tych ujawnionych podsłuchach. Dyskusji polityków. Dwóch z nich, Jacek Kurski i Janusz Palikot wiodło w niej prym.

Jacek Kurski (teraz jest w nowej partii, w szóstej czy siódmej, trochę w tym liczeniu się gubię...) wołał, że korupcję trzeba wypalić rozżarzonym żelazem. Palikot tokował, że chce PZPN zdelegalizować.

Dwóch specjalistów od czystych rąk! Kurski do dziś przekonywująco nie wytłumaczył, jak załatwił sobie leśniczówkę, o innych sprawach, zakończonych prawomocnym wyrokiem, nie ma co wspominać. Palikot handryczy się z byłą żoną o pieniądze, to się za nim ciągnie, tak jak i sprawa finansowania jego kampanii. Tak czy inaczej, obaj byli w ogniu ostrych oskarżeń, wydawałoby się więc, że te przypadki powinny skłaniać ich do powściągliwości. Ale skąd!
czytaj dalej

PZPN ma wiele za uszami, tu nie ma dwóch zdań, tylko że politycy, i to jeszcze tacy, są ostatnimi od oceniania tej instytucji.

Przypomnijmy sobie wojny, które w III RP toczyli z PZPN-em politycy. Pierwszym był minister sportu w rządzie Jerzego Buzka - Jacek Dębski.. Prawicowi publicyści aż się zataczali pełni dla niego podziwu, sam pamiętam teksty, w których pisali, że to kandydat na premiera. Potem okazało się, że to kolega pana Baraniny.

Wojnę z PZPN-em prowadził też minister Drzewicki, słynny "Miro". Też nie najlepiej to się wszystko skończyło.

I tak można kontynuować.

Warto więc się zastanowić, dlaczego przez lata całe wojny z PZPN się toczą, dlaczego prowadzą je postaci tak mało ciekawe, i dlaczego wciąż przegrywają.

Powód tych wojen jest oczywisty - polscy piłkarze grają słabo, wokół polskiej ligi ciągnie się smród kupowanych meczy, o działaczach mówi się źle, więc naród uważa, że to wina Grzegorza Laty (czy też jego poprzedników).

Takie są nastroje. Więc i znajdują się chętni, żeby na tych nastrojach nazbijać trochę punktów.

Dlaczego im się nie udaje?

Otóż dlatego, że związek jest samorządny i niezależny, i byle polityk nie może mu rozkazywać. To jest ten ustrojowy wybór, którego dwadzieścia parę lat temu dokonaliśmy.

Owszem, jak to w życiu, ma on też swoje minusy. Ale osobiście wolę, żeby prezesem PZPN była osoba wybrana przez delegatów, niż nominowana przez premiera, albo przez rządzącą partię.

Bo taki jest realny wybór - albo prezesem PZPN będzie ktoś, kogo delegaci wybiorą, albo Dębski, Drzewiecki, Czarnecki, Kurski, lub któryś z ich kolegów. A bardziej wierzę, że związek, krok po kroku, jakoś się wyprostuje, niż że wyprostuje go pani minister Mucha, albo jakiś inny partyjny aparatczyk.

Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że są w Polsce ludzie inaczej myślący, którzy uważają, że "partia wie lepiej", że są też tacy, którzy uważają, że "policjant wie lepiej", że Polsce trzeba Putina, ale oddycham z ulgą, gdy sobie uzmysłowię, że jednak są oni w zdecydowanej mniejszości.

Nawiasem mówiąc, nie podoba mi się też pogardliwe nazywanie działaczy piłkarskich leśnymi dziadkami czy też betonem, lub jeszcze inaczej.

Ci, którzy tak wołają, nie mają chyba pojęcia jak funkcjonuje polska piłka nożna. Że są to dziesiątki rozgrywek, różnych lig, i seniorów, i juniorów, i młodzików, że tysiące chłopaków (i dziewczyn) gania co tydzień za piłką, że ktoś te rozgrywki organizuje, prowadzi protokoły, trenuje, sędziuje. Bez tych leśnych dziadków tego wszystkiego by nie było, no chyba że ktoś wierzy, że takie rzeczy załatwi ksiądz proboszcz, albo zagraniczna firma.

Nie sądzę też, by poziom działaczy sportowych specjalnie odbiegał od poziomu działaczy partyjnych. Że PZPN to gromada cwaniaków i pijaków, a taki PiS czy Platforma to zgromadzenie patriotów, ludzi uczciwych i bogobojnych. I abstynentów, oczywiście.

I jedno, i drugie środowisko prezentuje, mniej więcej, średnią krajową, tacy jesteśmy, niestety.

Poza tym, Grzegorz Lato może się napinać we wszystkie strony, ale dyktator z niego żaden. I nie ma w PZPN-ie nawet połowy tej władzy, jaką w PiS-ie ma Jarosław Kaczyński czy w Platformie Donald Tusk.

Oczywiście, nad tym wszystkim wisi pytanie: czy mamy bezsilnie patrzeć, jak paru wujków z szefostwa PZPN, wyczynia rzeczy - nazwijmy to - dziwne? Odpowiedź jest prosta - nie. I tu akurat politycy mają wielkie pole do popisu - to im przecież podlegają odpowiednie służby, oni mogą sprawdzić, na ile różne sygnały są prawdziwe, a na ile to zwykłe podgryzanie i donosicielstwo. Bo jeden działacz chce wygryźć drugiego...

Sprawa PZPN jest więc sprawą dla ministra spraw wewnętrznych i jego służb oraz dla prokuratora generalnego i jego podwładnych. A nie dla europosła Kurskiego czy dla posła Palikota, którzy wymyślili sobie, że ciemny naród kupi obrazek z szeryfem.

Godne zresztą uwagi jest to, że to akurat oni wymyślili sobie, że warto na PZPN-ie zarobić parę punktów.

Otóż ci, co komentują sprawy polityczne, mówią, że Kurski i Palikot to dziś główni gracze. Że oni to coś świeżego w polskiej polityce. Że Kurski wyrósł z etapu bulteriera, i to on stoi za rokoszem Ziobry i rozwalaniem PiS-u. No a Palikot - mistrz nad mistrze, pod swoim nazwiskiem zebrał 10 proc. wyborców! A teraz tych dwóch politycznych Mefistów zgodnie powiada, że niezależność związków to żadna wartość, że prawo, to też nic istotnego, że polityk w Polsce to jak Łukaszenko, może wszystko, jest jak car.

Przedkładają hucpę i schlebianie tłumowi nad zasady cywilizowanego państwa.

No więc jeżeli tak ma wyglądać ta nowa jakość w polskim życiu publicznym, to ja dziękuję.

Robert Walenciak

źródło informacji: FELIETONY INTERIA.PL

PS: Podpisuję się pod tym obiema rękami...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 28.11.2011 15:12

No cóż... Każdy ma prawo do własnego zdania. Ja z powyższym tekstem raczej się nie zgadzam. Gdy zapłonie Twój dom, to czy będzie miało dla Ciebie znacznie, kto przybędzie z pomocą by go ugasić? Sądzę, że nie. W sytuacjach nadzwyczajnych liczy się efekt końcowy - czyli w tym przypadku likwidacja PZPN. Nie chodzi tu nawet o ostatnie zarzuty korupcyjne, ale o sam sens istnienia takiej organizacji. Co PZPN przez ostatnie kilkanaście lat zrobił dla polskiej piłki nożnej? Moim zdaniem i zdaniem chyba większości społeczeństwa - NIC. Był jedynie postrzegany jako maszynka do zarabiania pieniędzy i w znacznej mierze przyczynił się do tego, że ludzie mojego pokolenia przestali interesować się polskim futbolem i chodzić na mecze.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 28.11.2011 15:30

greenrs napisał(a):No cóż... Każdy ma prawo do własnego zdania. Ja z powyższym tekstem raczej się nie zgadzam. Gdy zapłonie Twój dom, to czy będzie miało dla Ciebie znacznie, kto przybędzie z pomocą by go ugasić? Sądzę, że nie. W sytuacjach nadzwyczajnych liczy się efekt końcowy - czyli w tym przypadku likwidacja PZPN. Nie chodzi tu nawet o ostatnie zarzuty korupcyjne, ale o sam sens istnienia takiej organizacji. Co PZPN przez ostatnie kilkanaście lat zrobił dla polskiej piłki nożnej? Moim zdaniem i zdaniem chyba większości społeczeństwa - NIC. Był jedynie postrzegany jako maszynka do zarabiania pieniędzy i w znacznej mierze przyczynił się do tego, że ludzie mojego pokolenia przestali interesować się polskim futbolem i chodzić na mecze.

Żeby było jasne. Ja też nie oceniam PZPNu pozytywnie. Odnoszę się tylko do wrzawy wokół tematu.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 28.11.2011 15:33

jan_s1 napisał(a):... ja uciekam z tematu, bo jest on okrutnie polityczny!

:sm:

A nie mówiłem? :lol:
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 28.11.2011 17:21

Jestem za tym by zutylizowac lesnych dziadow razem z zelbetonowym pzpn-em... :twisted: :twisted:
Temat do smieci bo mam cisnienie jak takie artykuly czytam :twisted:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 28.11.2011 17:47

kamil1929 napisał(a):Jestem za tym by zutylizowac lesnych dziadow razem z zelbetonowym pzpn-em... :twisted: :twisted:

Ja się utylizuje beton? 8O
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 28.11.2011 18:52

anakin napisał(a):
kamil1929 napisał(a):Jestem za tym by zutylizowac lesnych dziadow razem z zelbetonowym pzpn-em... :twisted: :twisted:

Ja się utylizuje beton? 8O

Sie mieli i sie wysypuje na drogi. Standard.

Tyle, że ten komunistyczny beton się nie nadaje. Za bardzo szambem śmierdzi.

Piękna przyłącza się do wrzawy :?

Edit: Poprawione, złośliwce gdzieś przeniosły. :evil:
Ostatnio edytowano 29.11.2011 08:45 przez Kiepura, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.11.2011 07:20

Szukana strona nie istnieje lub została przeniesiona do nowej wersji serwisu Sport.Onet.pl
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 29.11.2011 12:00

Efekty działania Pięknej.... :)

CBA nie zdecydowało się zawiadomić prokuratury o przestępstwie w sprawie afery taśmowej w PZPN. Jak ustalili reporterzy śledczy RMF FM, szef biura przekazał wczoraj wieczorem Prokuraturze Generalnej nagrania rozmów działaczy związku, na których miały padać propozycje korupcyjne. CBA pozostawia ocenę tych dokumentów śledczym

CBA nie zawiadomiło prokuratury o przestępstwie, bo materiał przekazany przez minister sportu jest bardzo słaby - ustalili reporterzy śledczy RMF FM. Agenci CBA przez weekend analizowali szczegółowo wszystkie przekazane filmy także pod kątem ówczesnych wydarzeń, które mogłyby pasować do rozmów dwóch działaczy Polskiego Związku Piłki Nożnej. Okazało się jednak, że w czasie, gdy powstały te nagrania, związek nie brał udziału w żadnych interesach, które mogłyby dawać pole do korupcji.

- Zweryfikowany cały materiał, łącznie ze stenogramami, przesłaliśmy już do prokuratora generalnego celem ewentualnej oceny - kwituje Jacek Dobrzyński rzecznik CBA.
czytaj dalej

Agenci zastanawiają się, czy tą sprawą w ogóle mogą się zajmować, podobnie jak inne służby odpowiedzialne za walkę z korupcją, ponieważ Polski Związek Piłki Nożnej nie jest instytucją publiczną. Minister sportu Joanna Mucha stwierdziła, że jest możliwość popełnienia przestępstwa przekupstwa menedżerskiego, czyli wręczenia łapówki osobie odpowiedzialnej za kierowanie prywatnym podmiotem. W tym przypadku takie ewentualne przestępstwa może badać prokuratura. Według nieoficjalnych informacji reporterów śledczych RMF FM, dzisiaj Andrzej Seremet poleci zbadać tę sprawę Prokuraturze Okręgowej w Warszawie.

źródło informacji: RMF24.pl

Powiem tylko bez satysfakcji... a nie mówiłem?

:wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.11.2011 13:31

Tomasz W napisał(a):Efekty działania Pięknej.... :)

Przekazała .... źle.

Gdyby nie przekazała ... byłoby jeszcze gorzej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

A my na, to jak na Lato :) Czy, aby na pewno ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone