Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 07.08.2019 13:55

Garo&Justa napisał(a):W firmie mam 4 Ceedy w tym jedna z automatem. Wszystkie silniki takie same.
Robię dla was przykładową trasę 100 km i jak myślicie, która wersja Ceeda wyszła zwycięsko?
:D

Najmniej spalił manual zapewne.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 07.08.2019 14:06

Niestety nie, w manualu dłużej (nawet nieświadomie) używasz gazu, mniej hamujesz silnikiem.
Automat spalił mniej
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2019 14:07

wikol napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):W firmie mam 4 Ceedy w tym jedna z automatem. Wszystkie silniki takie same.
Robię dla was przykładową trasę 100 km i jak myślicie, która wersja Ceeda wyszła zwycięsko?
:D

Najmniej spalił manual zapewne.

Dawno temu z zasady mniej paliły manuale. Teraz tak technika poszła do przodu, że nie jestem pewien odpowiedzi
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2019 14:08

Garo&Justa napisał(a):Niestety nie, w manualu dłużej (nawet nieświadomie) używasz gazu, mniej hamujesz silnikiem.
Automat spalił mniej

Taki znak czasu, automaty coraz częściej nas wyręczają i robią to coraz lepiej ...
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 07.08.2019 14:10

No dobrze, napisałes tak

boboo napisał(a):Jedziemy z pięknej górki, której skłon jest taki, że rekompensuje opory tarcia (koła, łożyska) i opory powietrza (piękna bezwietrzna pogoda) i nasza prędkość stabilizuje się na 100 kmh. Czyli mamy równowagę.

O to mi chodziło.
I teraz tak... nie ma takiej górki z której jedziesz w dół i
boboo napisał(a):nasza prędkość stabilizuje się na 100 kmh

Przez króciutką chwilę tak ale sekundę póżniej już jedziesz więcej niz 100 i coraz szybciej
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.08.2019 14:23

Garo&Justa napisał(a):No dobrze, napisałes tak
boboo napisał(a):Jedziemy z pięknej górki, której skłon jest taki, że rekompensuje opory tarcia (koła, łożyska) i opory powietrza (piękna bezwietrzna pogoda) i nasza prędkość stabilizuje się na 100 kmh. Czyli mamy równowagę.
O to mi chodziło.
I teraz tak... nie ma takiej górki z której jedziesz w dół i
boboo napisał(a):nasza prędkość stabilizuje się na 100 kmh
Przez króciutką chwilę tak ale sekundę póżniej już jedziesz więcej niz 100 i coraz szybciej
Nie skomentuję, zostawię dla potomności.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 07.08.2019 14:27

boboo napisał(a):Serio? Nie odpowiesz?
Przecież to nie teoria, tylko praktyka.
Samochód toczy się z jednostajną prędkością i nagle dajemy mu obciążenie w postaci pozbawionego paliwa silnika.
Pytanie brzmi: czy samochód zacznie zwalniać?

Odpowie Ci jak mu wpierw tą górkę pokażesz :D, ja też ją chętnie zobaczę, mogę też chętnie zobaczyć mapkę z takimi miejscami gdzie możesz te swoje teorie uskuteczniać i ile paliwa zużywasz na dojazd do nich... no bo jak z górki Masz 108km długości to ciekaw jestem jaki jest podjazd ? i ile na to paliwa zużyłeś :).
Boboo Masz swoją teorię i ok miej ją, jeździj sobie na luzie. Ja tego nigdy nie będę robił z wielu względów w tym z bezpieczeństwa, gdy np. potrzebujesz ułamka sekundy na reakcję i o tym może decydować czy przeżyjesz. Przykład konkretny ?, dojeżdżasz do ronda powoli, toczysz się na swoim luzie, rozglądasz się, z kimś rozmawiasz, nagle z tyłu wpada na Ciebie z impetem rozpędzony TIR bo kierowca przysnął, Ty nie śledziłeś wzrokiem cały czas lusterka wstecznego, zobaczyłeś go w ostatniej chwili... możesz dać ostatkiem instynktu gazu i zjechać pod prąd ryzukując dzwona jednak z dużo mniejszymi konsekwencjami. Masz czas w stresie pod presją na wciśnięcie sprzęgła, wrzucenie biegu, puszczenie sprzęgła i dodanie gazu ?, ręczysz za swój prawidłowy odruch, że nie spanikujesz i samochód Ci nie zgaśnie ?, czasu nie Masz praktycznie wcale.
Dyskutować zamiaru nie mam z Tobą o tym aspekcie, ale jeżdżenie na luzie to nie jest prawidłowe zachowanie na drodze bo w skali całego kraju i populacji nie jeden przez to by zginął, wielu mądrych to wymyśliło i nie forsuj na siłę swej "innej" wizji i teorii :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2019 14:33

yzedef napisał(a):
boboo napisał(a):Serio? Nie odpowiesz?
Przecież to nie teoria, tylko praktyka.
Samochód toczy się z jednostajną prędkością i nagle dajemy mu obciążenie w postaci pozbawionego paliwa silnika.
Pytanie brzmi: czy samochód zacznie zwalniać?

Odpowie Ci jak mu wpierw tą górkę pokażesz :D ...

Nawet nie o to chodzi

Takie wyliczenia to czysta teoria, a życie zwykle to praktyka

Ja sporo jeżdżę rowerem. Teoretycznie na przejazdach rowerowych mam pierwszeństwo. Nawet nie chcę liczyć ile razy bym już zginął, gdybym w praktyce swoje teoretyczne prawo egzekwował :(
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.08.2019 14:38

@piotrulex: odpowiem za Ciebie na czwarte pytanie.
TAK.
(chyba Ci się niewygodnie zaczęło robić, że raptem przerwałeś zabawę) :roll:
Auto zacznie zwalniać po "podłączeniu" dodatkowego oporu jakim jest silnik "bez paliwa",
silnik, który będzie kręcony (w przykładowym samochodzie) z 1.800 rpm.
I albo dostanie tyle paliwa, które pozwoli mu na "bezobciążeniowe" utrzymanie takich obrotów (1.6 l/h -> 100km) albo będzie pobierał tę energię z ruchu samochodu hamując go. Ale nie chcemy hamować, więc musimy mu dać 1.6 l/100km.
Podczas gdy na luzie silnik sobie pyrkał na wolnych obrotach zadowalając się 0.4 l/100 km.

Piątego pytania nie będzie.

@yzedef,
skąd wziąłeś górkę o długości 108 km?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2019 14:41

boboo napisał(a):@piotrulex: odpowiem za Ciebie na czwarte pytanie.
TAK.
(chyba Ci się niewygodnie zaczęło robić, że raptem przerwałeś zabawę) :roll:
Auto zacznie zwalniać po "podłączeniu" dodatkowego oporu jakim jest silnik "bez paliwa",
silnik, który będzie kręcony (w przykładowym samochodzie) z 1.800 rpm.
I albo dostanie tyle paliwa, które pozwoli mu na "bezobciążeniowe" utrzymanie takich obrotów (1.6 l/h -> 100km) albo będzie pobierał tę energię z ruchu samochodu hamując go. Ale nie chcemy hamować, więc musimy mu dać 1.6 l/100km.
Podczas gdy na luzie silnik sobie pyrkał na wolnych obrotach zadowalając się 0.4 l/100 km.

Piątego pytania nie będzie.

@yzedef,
skąd wziąłeś górkę o długości 108 km?

Pewnie masz rację, nie czytałem dokładnie do końca Twojego pytania, uznałem, że jest to bez sensu, masz swoją TEORIĘ i OK, trzymaj się tego, jeździj według siebie tanio i bezpiecznie
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 07.08.2019 14:43

Bezedury
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.08.2019 14:50

Garo&Justa napisał(a):Bezedury
Jeśli chodzi o Twoje wypowiedzi: zgadzam się.

Garo&Justa napisał(a):nie ma takiej górki z której jedziesz w dół i (...) ale sekundę póżniej już jedziesz więcej niz 100 i coraz szybciej
W kręgach, w których się czasem obracam, tego typu wypowiedzi są nazywane: "gwałt na intelekcie".
Taka prośba: przez przynajmniej rok nie "wkładaj w usta" słowa "Fizyka".
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 07.08.2019 15:18

Chyba trzeba skopiować ostatnich kilka stron i wysłać do Toyoty. Ta wiedza przyda im sie przy projektowaniu nowych silników do aut ważąych 2 tony i spalających 3L paliwa na 100km :mrgreen: :oczko_usmiech:
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 07.08.2019 15:30

Pewnie 60 proc jezdza na luzie... I z górki cały czas
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 07.08.2019 18:31

BOOBO to powinniście wszyscy jak większość to robi dodać do ignorowanych użytkowników bo bez ubliżania tylko rozpierdol robi na forum i guzik do niego wnosi i wkurza ludzi z każdego powodu z swoich wydumanych psychicznych powodów. Bez poważania i z bluzgami dla niego szczerze
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.