Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 06.08.2019 15:41

Spalanie auta podczas wjazdu na 'szczyt' Grossglockner Strasse w drodze do Cro
Licznik 'wyzerowany' przy bramkach biletowych
DGPG5821.JPG

Spalanie z całej trasy:
Tczew-Grossglockner Strasse-Valalta-Baska Voda-Valalta (tak tak drugi raz :) ) - Tczew
Jazda sprawna (przez Niemcy) - średnia prędkość zaniżona przez postoje i drzemki podczas których nie wyłączałem silnika
IMG_0639.JPG

Na pokładzie 4 osoby + 100kg bagażu
Vw Arteon, 2.0TSI, 272KM, 4x4, spalanie rewelacyjne jak na benzyne 4x4 która lekko nie miała
IMG_0321.JPG
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 06.08.2019 15:46

sito_zabrze napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):Rozumiem, jednak chodzi o to, że żeby w ogóle chcieć móc zbliżyć się do Twojego spalania, musiałbym się bardzo wlec

Nie musisz
Styknie ze zmienisz auto
Bo raczej trudno zeby taka krowa jak optima mająca prawie 200 koni paliła jak astra....

Tylko chodzi o to, że chciałem pokazać nasze zamartwianie się odnośnie spalania a to przecież nie takie duże kwoty.
Procenty ok, 11 daje do myślenia ale to jest max co mozna osiągnąć, no i dalej to jest ta stówka o której pisałem.
Zresztą... Jadę na wakacje, nie muszę i nie pędzę 160 ale te 130 to osiągam. Człowiek wypoczęty jest bardziej niz szybciej zajechawszy, pędząc 160 ;)
Wracając do spalania, nie będę się spinać w.drodze do Cro, wrócę po wakacjach do Wro i cale oszczędności w spalaniu pójdą w niepamięć. 10l tyle bierze Optima w tym zakorkowanym wciąż molochu...
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 06.08.2019 15:53

piotrulex napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):Rozumiem, jednak chodzi o to, że żeby w ogóle chcieć móc zbliżyć się do Twojego spalania, musiałbym się bardzo wlec

Nie musisz
Styknie ze zmienisz auto
Bo raczej trudno zeby taka krowa jak optima mająca prawie 200 koni paliła jak astra....

To też nie rozwiązanie

Też słabo się czuje w swojej Astrze HB jak wsiądę do niej wysiadając z żony Passata w kombi ;)

Ja tez chcialbym w astrze poczuć sie jak w insigni
Ale to nierealne
Nie ma takiej możliwości zeby duze kombi paliło tyle co mały HB. No i raczej nie oczekujmy od A3 komfortu jak w A8

P.S. Marcel232 masz auto które jest moim ideałem jeśli chodzi o wygląd :hearts:
boboo
zbanowany
Re: Jakim autkiem do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.08.2019 04:41

Garo&Justa napisał(a):Ale żeby się obrażać?
Ależ ja się nie obrażam. Po prostu dotarł do mnie bezsens tłumaczenia oczywistych rzeczy.
To tak, jakbyś tłumaczył, że 2+2=4, używał palców, gruszek i jabłek i... nie.
Ktoś ciągle mówi, że to jednak 5 i nie dociera do niego, że mu się po prostu "palce nie zginają".
noł czens, noł sens.

A odpowiesz mi jeszcze na to pytanie? :?: :?: :?:
Garo&Justa napisał(a):Niestety tempomat jadąc z górki, kiedy prędkość spadnie - dodaje gazu.
boboo napisał(a):A co robi kierowca w aucie bez tempomatu w takiej sytuacji aby utrzymać prędkość?

piotrulex napisał(a):Fakt, rozumiem, czasem ciężko mieć odmienne zdanie niż reszta ...
Eeee, zaprawiony w boju jestem.
Już tak gdzieś od 3 klasy podstawówki, gdy pani z matematyki wpadała do nas na lekcję i wypożyczała sobie Bogdana aby pokazać coś tym "głąbom z 8 A".

Edit:
Wczoraj zatankowałem po 1333 km.
Komputerek pokazywał 4.6, ja sądziłem, że stanie na 4.7 a nawet 4.8
Niestety, myliłem się. Stanęło na 4.4 8)
Weszło 58.67 litrów.

Czemu tak jeżdżę?
Nie dla oszczędności pieniędzy.
W dzisiejszych czasach każdy niewyemitowany kilogram CO2 jest ważny.
A 1 litr diesla to ~2,6 kg CO2.
Nie patrzę na jakieś kominy i nie mówię, że moje oszczędzanie nic nie da.
Beczka się już przelała.
Walka już nie jest o to aby zatrzymać wzrost temperatury, tylko aby ten wzrost spowolnić.
Według wielu klimatologów "Point of no Return" został przekroczony.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 07.08.2019 07:46

Z drugiej strony widziałem program, gdzie ładnie było wytłumaczone, że dzieje się właśnie cykl ocieplenia i jest to normalne.
Lobby, koncerny wmawiają nam że spalanie paliwa to wszystko spowodowało itp.
Są korporacje z branży Eko... którym ogromnie zależy by wmówić by przejść na inne metody wytwarzania energii. Miało to sens. Trzeba słuchać też klimatologów obiektywnych, myślę, że prawda jest po obu stronach.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2019 08:15

boboo napisał(a): ... Już tak gdzieś od 3 klasy podstawówki, gdy pani z matematyki wpadała do nas na lekcję i wypożyczała sobie Bogdana aby pokazać coś tym "głąbom z 8 A" ...

Nie, no szacun. Jak uczeń 3 klasy tłumaczy matmę dzieciakom z 8 klasy to nie mam więcej pytań. Konstrukcję silników spalinowych, pomp wtryskowych, układu wspomagania kierownicy, wspomagania hamulców itd też im już wtedy wyjaśniałeś? Tak w prostych słowach aby potrafili to oczywiście choć z grubsza zrozumieć?
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.08.2019 09:11

piotrulex napisał(a):Nie, no szacun. Jak uczeń 3 klasy tłumaczy matmę dzieciakom z 8 klasy to nie mam więcej pytań.
A jednak:
piotrulex napisał(a):Konstrukcję silników spalinowych, pomp wtryskowych, układu wspomagania kierownicy, wspomagania hamulców itd też im już wtedy wyjaśniałeś? Tak w prostych słowach aby potrafili to oczywiście choć z grubsza zrozumieć?
Nie.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 07.08.2019 09:22

Akurat w to uwierzę iż uczeń nauczania początkowego tłumaczy matematykę 8-klasistom mającym przed sobą egzamin do średniej szkoły.
Albo bajki wyssane z palca albo wybitny geniusz. Córka sąsiadki ma średnią 5.8 w 4 klasie ale matmy na poziomie 8 klasy nie umie.
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 07.08.2019 09:27

Chyba trochu zeszliscie z tematu przewodniego. Nie spinać sie. W poprzednim roku jechałem civic UFO 1.8benz spalanie jakie zanotowałem to ok 7 litrów, nie byłem zawalidroga ani nie szalałem zbytnio. Wynik ok i tylko tyle. W tym roku jadę planowo gnojowozem na ropę. Zobaczymy jak wyjdzie.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2019 09:32

wikol napisał(a):Akurat w to uwierzę iż uczeń nauczania początkowego tłumaczy matematykę 8-klasistom mającym przed sobą egzamin do średniej szkoły.
Albo bajki wyssane z palca albo wybitny geniusz. Córka sąsiadki ma średnią 5.8 w 4 klasie ale matmy na poziomie 8 klasy nie umie.

Skoro jadąc "na luzie" i paląc pewnie minimum 0,5l/h, auto spala mniej paliwa niż puszczając nogę z gazu gdzie diesel spala 0,0l/100km, to nawet uwierzę w to tłumaczenie matmy ;)
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.08.2019 09:45

@piotrulex, @Garo&Justa,
zgodzicie się na mały "paliwowy experyment myślowy"?
Byłyby proste pytania, na które trzeba by odpowiedzieć "tak" albo "nie".
Po odpowiedzi przyjdzie następne pytanie.
Oczywiście inni też mogą (p)odpowiadać :wink:
To co? Pobawimy się?
:?: :hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2019 10:08

W temacie:
Załączniki:
20190807_110015.jpg
20190807_105959.jpg
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 07.08.2019 10:24

bigredone napisał(a):W temacie:

Jakież to auto tyle pali i ma takie ładne zegary ? :oczko_usmiech:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2019 10:34

boboo napisał(a):@piotrulex, @Garo&Justa,
zgodzicie się na mały "paliwowy experyment myślowy"?
Byłyby proste pytania, na które trzeba by odpowiedzieć "tak" albo "nie".
Po odpowiedzi przyjdzie następne pytanie.
Oczywiście inni też mogą (p)odpowiadać :wink:
To co? Pobawimy się?
:?: :hut:

Wynik ankiety najczęściej zależy od tego co układa pytania, ale możemy spróbować :)
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.08.2019 10:41

Dzięki za chęci :D
Pytania nie będą tendencyjne, bardziej "chłopsko-rozumowe", liczby będą tylko przykładowe, ale mniej/więcej oddające rzeczywistość.

1. Czy ten sam silnik spala mniej (na godzinę) na wolnych obrotach (800 rpm), niż przy naciśnięciu gazu do 1800 rpm?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.