Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
zbanowany
Re: Jakim autkiem do CRO

Postnapisał(a) boboo » 05.08.2019 19:27

Wypróbowałeś?
Bo ja tak i dlatego z górki jeżdżę "grawitacyjnie", na luzie.
Chyba, że górka jest bardziej stroma.Wtedy aby nie przekraczać prędkości, hamuję silnikiem.
Ale większość górek po drodze mam takich, że na luzie trzyma ładnie prędkość (0,3 l/100),
a gdy zostawię na biegu, to prędkość się niestety wytraca. Wtedy trzeba dać deczko gazu (1,7 l/100).
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 06.08.2019 08:01

boboo napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):Ja Ty to robisz...
Chyba że prędkości małe i generalnie uważałeś by nie wciskać

Prędkości też niewielkie. Na autostradzie ~100 (max)
Poza autostradą - przepisowo.
I... grawitacja, czyli z górki na luzie
oraz maksymalne wykorzystanie inercji w innych sytuacjach.

Ja swoje 4,6 uzyskałem z przelotową na autostradzie 130 według gps

Na "luzie" oczywiście nie jeżdżę gdyż:
- auto wtedy więcej pali
- nie jest to bezpieczne
- nie tak uczyli na kursie na prawo jazdy :)
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 06.08.2019 08:35

piotrulex napisał(a):Na "luzie" oczywiście nie jeżdżę gdyż:
- auto wtedy więcej pali
- nie jest to bezpieczne
- bzdura,
- bzdura,
- w wielu miejscach wiele rzeczy uczą. Np. że świat został stworzony w 7 dni.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 06.08.2019 08:42

boboo napisał(a):
- auto wtedy więcej pali
- nie jest to bezpieczne
- bzdura,
- bzdura,

W dwóch pierwszych jak zauważam wyrażasz własne zdanie do czego masz oczywiście prawo
Ja pisałem o silniku diesla, a te na "luzie" palą więcej niż puszczając gaz na biegu. Jest to wiedza ogólnodostępna. Nie mam pojęcia czym Ty jeździsz i jak jest u Ciebie

z tymi 7 dniami to się nie znam więc nie wypowiadam :)
Fela
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Fela » 06.08.2019 08:58

napisał(a) boboo » 06.08.2019 08:35

piotrulex napisał(a):
Na "luzie" oczywiście nie jeżdżę gdyż:
- auto wtedy więcej pali
- nie jest to bezpieczne
- bzdura,
- bzdura,

boboo dlaczego bzdura?
1. Logiczne jest, że jeżeli obroty silnika są napędzane przez koła to wtryski wtedy nie dawkują paliwa a co za tym idzie samochód nie spala PB/ON
2. Jeżeli wyskoczy Ci coś na drogę i będziesz chciał ominąć przeszkodę i dodać gazu to co? samymi obrotami nie przyspieszysz. Uniknięcie kolizji nie zawsze wiąże się ze wciśnięciem hamulca.

Nie wiem w takim razie gdzie Ciebie uczyli :-)

Chyba że mówimy o czymś takim to masz absolutną rację.
Obrazek
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 06.08.2019 09:16

Fela napisał(a):boboo dlaczego bzdura?
1. Logiczne jest, że jeżeli obroty silnika są napędzane przez koła to wtryski wtedy nie dawkują paliwa a co za tym idzie samochód nie spala PB/ON
2. Jeżeli wyskoczy Ci coś na drogę i będziesz chciał ominąć przeszkodę i dodać gazu to co? samymi obrotami nie przyspieszysz. Uniknięcie kolizji nie zawsze wiąże się ze wciśnięciem hamulca.

1. Logiczne jest, że jeśli mam górkę o takim nachyleniu, że na luzie nie zwalnia, to jeśli zostawię na biegu to będzie zwalniać, bo silnik wcale nieźle hamuje. Nawet na 6 biegu.
I teraz żeby jednak nie zwalniało - taka jest ogólna idea - muszę deczko dodać gazu.
I w tym momencie przez przewody leci więcej niż na wolnych obrotach.
Wielokrotnie sprawdzone, na różnych samochodach.
Na moim obecnym jest to (wskazania komputerka): 0,3-0,4 na luzie, 1,6-1,7 na biegu.

2. Zgadzam się, że nie zawsze jest to wciśnięcie hamulca. Jednak akurat w takich przypadkach czasu na włożenie biegu jest dość.
To jednak nie hamowanie awaryjne. Poza tym - przyjmijmy "awaryjne dodanie gazu" - podczas podróży z reguły jedziesz na najwyższym biegu. "Elastyczność przyśpieszania" (jeśli nie jest to turbo od Krzysia) nie jest za wysoka. Przy takim awaryjnym dodawaniu gazu trzeba zredukować, czyli... pomieszać sprzęgłem i przekładnią. Ten sam czas, co włożenie biegu z jazdy na luzie.

Co do ogólnodostępnej wiedzy, to: niewysprzęglony silnik z wyłączonym paliwem po prostu hamuje. To są dodatkowe opory.
A tu chodzi o zachowanie względnie stałej prędkości.

A co do mojego zdania: to jest to wiedza sprawdzona.
Fela
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Fela » 06.08.2019 09:44

Post napisał(a) boboo » 06.08.2019 09:16

Zgodnie z zasadą "Moje lepsze" nie będę Ci próbował wyperswadować czy masz rację czy nie.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2019 09:54

Fela napisał(a):
Post napisał(a) boboo » 06.08.2019 09:16

Zgodnie z zasadą "Moje lepsze" nie będę Ci próbował wyperswadować czy masz rację czy nie.

Zwłaszcza, że tłumaczenie rzeczy oczywistych nie ma sensu.
Garo&Justa
Cromaniak

Postnapisał(a) Garo&Justa » 06.08.2019 09:55

boboo napisał(a):
- auto wtedy więcej pali
- nie jest to bezpieczne
- bzdura,
- bzdura,

Twierdzisz, że wszyscy profesorowie na politechnice Wrocławskiej wpajali nam bzdury?
Toż to czysta technika, kłania się znajomość maszyn spalinowych i zasady działania

Do podtrzymania pracy na biegu jałowym silnik potrzebuje pewnej dawki paliwa. Gdy hamuje się silnikiem (wrzucony bieg, noga zdjęta z gazu, średnie obroty silnika), dawkowanie paliwa zostaje wstrzymane. Jest przywracane dopiero gdy obroty spadną do ok. 1300 na min. Warto więc hamować silnikiem przy każdym wytracaniu prędkości, bo wtedy podróżujemy "za darmo".
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 06.08.2019 10:02

Garo&Justa napisał(a):Do podtrzymania pracy na biegu jałowym silnik potrzebuje pewnej dawki paliwa. Gdy hamuje się silnikiem (wrzucony bieg, noga zdjęta z gazu, średnie obroty silnika), dawkowanie paliwa zostaje wstrzymane. Jest przywracane dopiero gdy obroty spadną do ok. 1300 na min. Warto więc hamować silnikiem przy każdym wytracaniu prędkości, bo wtedy podróżujemy "za darmo".

Szczególnie cenna jest wiedza skopiowana z tekstu innego autora, studencki plagiat :lol:

https://motoryzacja.interia.pl/news-jaz ... Id,1390156
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 06.08.2019 10:06

A moja Astra 4 w gazie jak jade z górki na biegu i puszcze gaz myślicie ze nie spala nic LPG ? :oczko_usmiech:
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 06.08.2019 10:28

Garo&Justa napisał(a):Warto więc hamować silnikiem przy każdym wytracaniu prędkości, bo wtedy podróżujemy "za darmo".
Tak to my sobie możemy pisać do us*anej śmierci.
Cały czas wałkuję o utrzymaniu stałej prędkości.
Jeśli zjeżdżamy z takiej górki, gdzie na luzie auto nie zwalnia ani nie przyśpiesza,
to pozostanie na biegu i zachowanie prędkości powoduje większe zużycie paliwa, niż na owym luzie.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2019 10:40

boboo napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):Warto więc hamować silnikiem przy każdym wytracaniu prędkości, bo wtedy podróżujemy "za darmo".
Tak to my sobie możemy pisać do us*anej śmierci.
Cały czas wałkuję o utrzymaniu stałej prędkości.
Jeśli zjeżdżamy z takiej górki, gdzie na luzie auto nie zwalnia ani nie przyśpiesza,
to pozostanie na biegu i zachowanie prędkości powoduje większe zużycie paliwa, niż na owym luzie.

Serio ? :)
welna
Cromaniak

Postnapisał(a) welna » 06.08.2019 10:43

Dwa razy w Cro Alhambra 1.9 115 Km. 2006 r prod .Spalanie 6.2 przy prędkościach dozwolonych. Dwoje dorosłych, dwoje dzieci, miejsca jak w stodole. Komfort. Jak by spaliła 7/100 to tez bym nie płakał.
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 06.08.2019 10:50

Garo&Justa napisał(a):Twierdzisz, że wszyscy profesorowie na politechnice Wrocławskiej wpajali nam bzdury?
Nic takiego nie twierdzę. Chyba, że mieliście wykłady w konkretnym temacie: "jazda z górki"

A co do profesorów:
https://www.spektrum.de/news/bergab-lae ... en/1303129
tu też masz jednego. Wygląda na fachurę w swojej dziedzinie (Profesor w zakresie "Automotive Systems Engineering").
Nie bawi się w teorie, tylko bierze auto i sprawdza. Empirycznie.
Tak czy siak wyszło mu na testowej trasie (28 km):
5,71 z włączonym biegiem;
5,49 z jazdą (tam gdzie możliwe) na luzie;
5,25 z jazdą na luzie i wyłączonym silnikiem.
Viele glauben, durch die Schubabschaltung bei eingelegtem Gang besonders zu sparen, aber der Geschwindigkeitsverlust durch die Motorbremse überwiegt in vielen Fällen.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.