Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 07.08.2019 20:49

Jeżeli chodzi o hyryde to tak, da się. Napisał że 5,6 na PB więc nie hybryda :)
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 07.08.2019 21:13

Na czym to hybryda jedzie?
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.08.2019 04:19

bigredone napisał(a):boboo nie ma racji. (...) Jedynym sensownym wytłumaczeniem tego sporu wydaje się być fakt (?), że boboo przytacza przykłady spalania na tempomacie (...)
To nie tak.
boboo chciałby uzyskać odpowiedź na proste pytanie, które dotychczasowi adwersarze omijają jak diabeł święconą wodę.
Ale boboo zrozumiał też, że odpowiedzi nie otrzyma. Nie od tych adwersarzy.
Powody mogą być dwa:
albo faktycznie nie rozumieją,
albo zaiskrzyło ale im "duma" nie pozwala.
Choć przy jednym z nich (adwersarzy) jestem mocno przekonany, że to pierwszy powód.
Jeśli ktoś neguje istnienie równowagi* przy pewnej prędkości podczas jazdy z górki,
jeśli ktoś sugeruje, że to boboo nie chce brać praw fizyki pod uwagę,
to... nic nie poradzę.

*siła grawitacji jest równoważona przez opory toczenia i powietrza i mamy stałą prędkość podczas jazdy na luzie
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 08.08.2019 05:31

boboo rozwalileś system. Powinieneś zgłosić swoje teorie do zakładu doświadczalnego na którejś krajowej politechnice.
Być może stoisz przed szansą by zmienić świat a może i dalej...
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 08.08.2019 06:33

nenek napisał(a):Na czym to hybryda jedzie?

Napisał wyraźnie przy zużyciu PB. Gdyby napisał że jechał hybrydą nie byłoby tematu.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 08.08.2019 08:57

Garo&Justa napisał(a):boboo rozwalileś system. Powinieneś zgłosić swoje teorie do zakładu doświadczalnego na którejś krajowej politechnice.
Być może stoisz przed szansą by zmienić świat a może i dalej...

Żadnego systemu nie rozwalił. To wiedza ogólnodostępna i zrozumiała dla każdego logicznie myślącego człowieka.

Obawiam się, że zaliczasz się do tej grupy ludzi, którzy nie potrafią przyznać się do błędu/niewiedzy, o czym świadczy nie tylko ta wypowiedź, ale również wcześniejsza...
Garo&Justa napisał(a):...Dodam tylko, że w automatach cały czas występuje hamowanie silnikiem - nie ma innej możliwości po puszczeniu gazu, nie da rady jechac na luzie.

, a w zasadzie Twoja reakcja po udowodnieniu jej nieprawdziwości...
Garo&Justa napisał(a):Ten system w Ceed nie wystepuje, przykro mi
Artykuł nakierowany na markę Audi

Skoro w Twojej Ceed nie występuje taki system, to znaczy że i tak masz rację 8O

Dalsza polemika z Tobą nie ma sensu, bo błądzisz i nikt/nic Cię nie przekona, że się mylisz.
Życzę miłego dnia :papa:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 08.08.2019 09:25

sito_zabrze napisał(a):
bigredone napisał(a):W temacie:

Jakież to auto tyle pali i ma takie ładne zegary ? :oczko_usmiech:

Chyba samochód na F ale nie francuski, chyba.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 08.08.2019 09:27

Również miłego życzę ;)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 08.08.2019 10:29

Dzisiaj mam troche kilometrów do zrobienia po Górnym Śląsku. Postaram się poszukać takiej górki po której auto jadąc w dół na luzie nie przyspiesza ani nie hamuje :mrgreen:
Ostatnio edytowano 10.08.2019 15:09 przez sito_zabrze, łącznie edytowano 2 razy
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.08.2019 10:41

sito_zabrze napisał(a):Dzisiaj mam troche kilometrów do zrobienia po Górnym Śląsku. Postaram się poszukać takiej górki po której auto jadąc w dół na luzie nie przyspiesza ani nie hamuje :mrgreen:

:mrgreen:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.08.2019 10:46

sito_zabrze napisał(a):Dzisiaj mam troche kilometrów do zrobienia po Górnym Śląsku. Postaram się poszukać takiej górki po której auto jadąc w dół na luzie nie przyspiesza ani nie hamuje :mrgreen:

W teorii z pewnością jest taka górka, wiec teoretycznie ją znajdziesz i teoretycznie przeprowadzisz na niej teoretyczne obliczenia. Z przejechaniem się może być gorzej

W temacie, to mi na wakacjach wyszło 4,6 na odcinku nieco ponad 3tkm

Auto ma już kilkadziesiąt tkm i od początku średnia to 5,8

Zużycie mniejsze o ponad 20% od średniej to już zauważalna różnica
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 08.08.2019 12:28

Wtrącę swoje trzy grosze:
Skoro zjeżdżając z ostrej góry i hamując silnikiem samochód przyspiesza i trzeba jeszcze zredukować bieg , żeby mocniej trzymało ( jeśli jeszcze się da ) lub pomagać hamulcem nożnym oraz w przypadku , gdy zjazd nie jest stromy, przy którym hamowanie silnikiem powoduje spadek prędkości to również statystycznie jest możliwe, że istnieją takie górki , że hamowanie silnikiem i grawitacja się równoważą i samochód ani nie przyspiesza ani nie zwlania. Raczej nikt niczego tu nie odkrył wielkiego.
Oczywiście czasem też trzeba lekko musnąć pedał gazu , żeby wyrównać prędkość do oczekiwanej w danej chwili i zero zużycia nie jest już takim okrągłym zerem w tym momencie, co nie zmienia faktu, że kontrolując prędkość hamując silnikiem daje jakieś wymierne efekty w spalaniu. Takie jest moje odczucie, a nie jestem doktorem habilitowanym żadnej politechniki.

Oczywiście mogą być tacy, którzy będą mi udowadniać , że się mylę.

Jednakże z mojego stylu jazdy wynika, że hamując silnikiem, przewidując sytuację na drodze daleko przede mną i odpowiednio wcześniej zdejmując nogę z gazu i hamując silnikiem dojeżdżając do przeszkody jestem w stanie zmniejszyć znacząco zużycie paliwa.

I tu chcę przytoczyć przykład skody 1,4 TSI .

Z ponad 70 tys km średnie zużycie liczone z dystrybutora mam 6,03 l/100 km a zapewniam, że nie jeżdżę powoli. Kolega ma taką samą , robi takie same przebiegi i u niego widzę spalanie ponad 7l na 100km

Tylko jadąc z kolegą za pasażera mocno wku...wia mnie jego styl jazdy i wiele razy mu na to zwracałem uwagę. Mianowicie na 5 sekund kładzie nogę na gaz, auto lekko przyspiesza, po czym nogę z gazu zdejmuje na chwilę i tak w kółko, a głowa mi lata raz do przodu, raz do tyłu. Jeśli on tak jeździ cały czas to taki styl też może mieć na zużycie.

Mnie maksymalne zużycie z tankowania wychodziło niecałe 7 l zakładając , że cały czas wysoka prędkość autostradą. Natomiast jadąc np ode mnie z domu na lubelszczyznę objazdowo drogami krajowymi, wojewódzkimi, gdzie co chwilę są miejscowości nie da się spalić więcej niż te 6 l skodą. I tak przewczoraj zrobiłem takie turnee z Częstochowy do Zamościa, Lublina, Parczewa, Lubartowa i z powrotem przez Puławy i Kielce do domu około 900 km , razem średnie zużycie miałem 5,7l. I to dlatego też, że trochę jednak eską pojechałem szybko, więc wzrosło. Takimi drogami jak mamy, a nie mamy przecież już bardzo złych , gdzie co chwila trzeba zwalniać bo teren zabudowany lub jedzie konwój TIRów , których wyprzedzanie mija się z celem nie dam rady więcej spalić. A przypomina, że wolno nie jeżdżę.
Co do jazdy na tempomacie to się nie wypowiem autorytarnie, bo w Polsce rzadko używam, albowiem za bardzo nie mam gdzie, a nawet jeśli już , to po paru kilometrach trzeba tempomat wyłączać bo TIRY robią sobie wyścigi. Taki mamy klimat.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 08.08.2019 12:55

:mrgreen:
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 08.08.2019 13:35

Też nie jeżdżę na luzie chociaż nie mam prawie jak bo od 4 lat tylko automaty.
Oto wynik gdy jechałem na 'rekord' na trasie Tczew-Szczecin (wyjazd na Pyromagic 2 lata temu)
Trasa pokonana bardzo sprawnie 66km/h średniej na 'krajówce' (droga 22) to myśle dobry wynik.
2 osoby na pokładzie + trochę bagażu. Klima włączona i trasa pokonana w Piątkowe popołudnie więc ruch był średnio/spory.
Przed każdą miejscowością starałem sie na maxa wykorzystywać hamowanie silnikiem. Przyspieszanie do prędkości przelotowej dosyć stanowcze z głeboko wciśnietym pedałem gazu.
Auto Passat B8 Kombi 1.8TSI 180KM DSG
IMG_00071.jpg

Jutro w takich samych warunkach wyjeżdżam Arteonem 2.0TSI, 272KM, 4x4, DSG7 (też na Pyromagic) zobaczymy ile uda się uzyskać
Ostatnio edytowano 08.08.2019 13:38 przez marcel232, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.08.2019 13:37

labusm napisał(a):Wtrącę swoje trzy grosze:

I tu chcę przytoczyć przykład skody 1,4 TSI .

Z ponad 70 tys km średnie zużycie liczone z dystrybutora mam 6,03 l/100 km a zapewniam, że nie jeżdżę powoli. Kolega ma taką samą , robi takie same przebiegi i u niego widzę spalanie ponad 7l na 100km

Tylko jadąc z kolegą za pasażera mocno wku...wia mnie jego styl jazdy i wiele razy mu na to zwracałem uwagę. Mianowicie na 5 sekund kładzie nogę na gaz, auto lekko przyspiesza, po czym nogę z gazu zdejmuje na chwilę i tak w kółko, a głowa mi lata raz do przodu, raz do tyłu. Jeśli on tak jeździ cały czas to taki styl też może mieć na zużycie.

Mnie maksymalne zużycie z tankowania wychodziło niecałe 7 l zakładając , że cały czas wysoka prędkość autostradą. Natomiast jadąc np ode mnie z domu na lubelszczyznę objazdowo drogami krajowymi, wojewódzkimi, gdzie co chwilę są miejscowości nie da się spalić więcej niż te 6 l skodą. I tak przewczoraj zrobiłem takie turnee z Częstochowy do Zamościa, Lublina, Parczewa, Lubartowa i z powrotem przez Puławy i Kielce do domu około 900 km , razem średnie zużycie miałem 5,7l. I to dlatego też, że trochę jednak eską pojechałem szybko, więc wzrosło. Takimi drogami jak mamy, a nie mamy przecież już bardzo złych , gdzie co chwila trzeba zwalniać bo teren zabudowany lub jedzie konwój TIRów , których wyprzedzanie mija się z celem nie dam rady więcej spalić. A przypomina, że wolno nie jeżdżę.
Co do jazdy na tempomacie to się nie wypowiem autorytarnie, bo w Polsce rzadko używam, albowiem za bardzo nie mam gdzie, a nawet jeśli już , to po paru kilometrach trzeba tempomat wyłączać bo TIRY robią sobie wyścigi. Taki mamy klimat.

Uwierz że ten silnik potrafi spalić 10l/100km :oczko_usmiech:
skoda.jpg

Chociaż jeżdżąc zwykłymi drogami spalanie mam w okolicach 5l/100km a średnie na "trzecim" kompie 6,9l/100km
Ps. Mój "rekord" to 4,3l/100km na trasie Racibórz - Bielsko Biała ok 100km :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone