Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 07.08.2019 18:57

A wracając do tematu, wklejam dwa zdjęcia z kompa Octavii 1,4 TSI. Trasa Racibórz przez A1 i A4 do Rzeszowa, powrót identyczną trasą. Różnica w czasie dojazdu 4 minuty, w średniej prędkości 3km/h, różnica w spalaniu 2,7l/100km!!
Jadąc do Rzeszowa mały ruch, tempomat ustawiony na 140km/h według nawigacji. Powrót większy ruch, jazda bardziej szarpana.
Paliwo do Rzeszowa tankowane na Auchan, powrót na BP
20190806_112655.jpg
Do Rzeszowa
20190807_182856.jpg
Powrót
robertms
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Postnapisał(a) robertms » 07.08.2019 19:07

piotrekbeti napisał(a):przy zużyciu 5.6 litra PB.

podziwiam, jak Wy to robicie... ;)

pozdrawiam
Garo&Justa
Cromaniak

Postnapisał(a) Garo&Justa » 07.08.2019 19:09

No i to jest potwierdzenie, tempomat kiedy może, jedzie na hamowaniu silnikiem. Powrót miałeś już "szarpany" więcej gazu i boboowego :) luzu, no i proszę
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 07.08.2019 19:16

robertms napisał(a):
piotrekbeti napisał(a):przy zużyciu 5.6 litra PB.

podziwiam, jak Wy to robicie... ;)

pozdrawiam

5,6 litra PB jakim autem ? Tico na dwóch garach ?
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 07.08.2019 19:39

piotrekbeti napisał(a):BOOBO to powinniście wszyscy jak większość to robi dodać do ignorowanych użytkowników bo bez ubliżania tylko rozpierdol robi na forum i guzik do niego wnosi i wkurza ludzi z każdego powodu z swoich wydumanych psychicznych powodów. Bez poważania i z bluzgami dla niego szczerze

Kłamiesz. Nie wiem tylko czy Piotrek czy Beti :roll: Wiele razy polemizowałem z Bogdanem i mieliśmy odmienne zdania,
ale w wielu kwestiach miał rację i wielokrotnie służył mi radą i pomocą.
Tu obala pewien mit i nikt nie jest w stanie tego podważyć. Sam byłem zaskoczony i myślałem,
że kwestie związane z jazdą na wolnym kole to już historia (miałem kiedyś wartburga i tak jeździłem ).
Jednak tak nie jest i wraca się do tego w nowych automatach. Dlaczego ? Bo zmniejsza się spalanie.
W kwestii techniki jazdy z użyciem biegu jałowego Bogdan ma rację .

Na potwierdzenie wszystkim okopanym przy swoich teoriach polecam te filmy:

Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2019 19:53

boboo nie ma racji. Przerzucanie się cytatami z netu nie ma sensu, bo to wielki śmietnik. To do wszystkich.
Jedynym sensownym wytłumaczeniem tego sporu wydaje się być fakt (?), że boboo przytacza przykłady spalania na tempomacie, a tenże faktycznie zachowuje się w takich sytuacjach cokolwiek dziwnie.
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 07.08.2019 20:03

Miałem kiedyś auto stworzone do oszczędzania czyli Lupo 3L ( te 3L to niestety nie pojemność :oczko_usmiech: ). Nie był to automat, ale zautomatyzowana skrzynia mechaniczna. W trybie "EKO" po ściągnięciu nogi z gazu auto jechało "na luzie", wystarczyło lekkie dotkniecie pedału hamulca i auto hamowało silnikiem. Nigdy nie wrzucam "na luz" ani nie wysprzęglam, zawsze hamuje silnikiem. :papa:
Garo&Justa
Cromaniak

Postnapisał(a) Garo&Justa » 07.08.2019 20:04

Habanero napisał(a):
piotrekbeti napisał(a):BOOBO to powinniście wszyscy jak większość to robi dodać do ignorowanych użytkowników bo bez ubliżania tylko rozpierdol robi na forum i guzik do niego wnosi i wkurza ludzi z każdego powodu z swoich wydumanych psychicznych powodów. Bez poważania i z bluzgami dla niego szczerze

Kłamiesz. Nie wiem tylko czy Piotrek czy Beti :roll: Wiele razy polemizowałem z Bogdanem i mieliśmy odmienne zdania,
ale w wielu kwestiach miał rację i wielokrotnie służył mi radą i pomocą.
Tu obala pewien mit i nikt nie jest w stanie tego podważyć. Sam byłem zaskoczony i myślałem,
że kwestie związane z jazdą na wolnym kole to już historia (miałem kiedyś wartburga i tak jeździłem ).
Jednak tak nie jest i wraca się do tego w nowych automatach. Dlaczego ? Bo zmniejsza się spalanie.
W kwestii techniki jazdy z użyciem biegu jałowego Bogdan ma rację .

Na potwierdzenie wszystkim okopanym przy swoich teoriach polecam te filmy:

W filmiku widzimy tylko info na ekranie, bieg jalowy, nie ma wiadomości jakie w tym momencie jest spalanie. A spalanie jest. Na biegu jalowym musi być.
To jest zasada dzialania nowoczesnych silnikow spalinowych.
Sami chyba nie wierzycie w co piszecie
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 07.08.2019 20:05

U mnie w obu oplach benzynowych spalanie na tampomacie jest zawsze wyższe :D
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 07.08.2019 20:08

sito_zabrze napisał(a):U mnie w obu oplach benzynowych spalanie na tampomacie jest zawsze wyższe :D

Mało jeżdżę na tempomacie, bo nie lubię. Ale też mi się wydaje że jadąc bez tempomatu spala mi auto mniej :oczko_usmiech: :mrgreen:
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 07.08.2019 20:11

Garo&Justa napisał(a):
W filmiku widzimy tylko info na ekranie, bieg jalowy, nie ma wiadomości jakie w tym momencie jest spalanie. A spalanie jest. Na biegu jalowym musi być.

A ktoś mówił , że nie ma.
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 07.08.2019 20:14

dids76 napisał(a):Miałem kiedyś auto stworzone do oszczędzania czyli Lupo 3L ( te 3L to niestety nie pojemność :oczko_usmiech: ). Nie był to automat, ale zautomatyzowana skrzynia mechaniczna. W trybie "EKO" po ściągnięciu nogi z gazu auto jechało "na luzie", wystarczyło lekkie dotkniecie pedału hamulca i auto hamowało silnikiem. Nigdy nie wrzucam "na luz" ani nie wysprzęglam, zawsze hamuje silnikiem. :papa:

Jak wszyscy na forum :lol: :papa:
nenek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) nenek » 07.08.2019 20:21

4,9 Toyota Auris hybryda tłukłem sie wlasnie po Wegrzech, Slowacji noca wiec zgodnie z przepisami .2 lata temu Toyota Prius 5,3 Czechy Austria Slowenia.Wiec da sie .
Garo&Justa
Cromaniak

Postnapisał(a) Garo&Justa » 07.08.2019 20:31

Habanero napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):

A ktoś mówił , że nie ma.

Boboo, ze na jalowym jest niższe
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 07.08.2019 20:47

dids76 napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):U mnie w obu oplach benzynowych spalanie na tampomacie jest zawsze wyższe :D

Mało jeżdżę na tempomacie, bo nie lubię. Ale też mi się wydaje że jadąc bez tempomatu spala mi auto mniej :oczko_usmiech: :mrgreen:

Ja tylko na trasie i na zwężkach gdzie trzeba pilnować ograniczeń

Testowałem na DTŚ. Z tempomatem i bez
Tempomat jak jest pod górkę podnosi znacząco obroty
Mi udaje sie utrzymać prędkość trzymając lekko gaz

U mnie różnicy w spalaniu dużej nie ma. Jakieś 0.7 na 100 wiecej z tempomatem :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone