Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 08.01.2010 23:56

Co wy wiecie, o eco driving;u? :wink:[/quote]
A co to takiego :roll: :roll:
strowger
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) strowger » 09.01.2010 09:49

jorgus111 napisał(a):
strowger napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Ja robiłem dokładnie tak samo - wyłanczałem silnik i zawsze zdanrzałem na czas.

Łoj. Dla mnie głupota. Czasem liczą się ułamki sekundy. Bawiąc się w odpalanie silnika podczas jazdy możesz się kiedyś mocno naciąć.

Przecież Jacek żartował.... :wink: :devil:

Kurka podwodna, nie łapię, nowy jestem - wybaczcie :)
strowger
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) strowger » 09.01.2010 09:50

krystek napisał(a):Co wy wiecie, o eco driving;u? :wink:

A co to takiego :roll: :roll:[/quote]

Psucie silników i przyjemności z jazdy w imieniu ekologii ;)
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 09.01.2010 10:15

strowger napisał(a):
krystek napisał(a):Co wy wiecie, o eco driving;u? :wink:

A co to takiego :roll: :roll:

Psucie silników i przyjemności z jazdy w imieniu ekologii ;)[/quote]
Już to widzę jak potentaci naftowi wspomagają eco driving.
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 09.01.2010 21:16

Olo napisał(a):ja powiem tak ...
zawsze jezdziłem do Cro autem co najmniej wielkosci VW transportera, w 8 osób, z boxem na dachu, z Krakowa na Peljesac trasa - wyjazd w piątek wieczorem po pracy zazwyczaj na miejsce docierałem w sobotę około 9,30 rano omijając wszystkie płatne autostrady, nie śpiąc po drodze, spalanie nigdy nie przekroczyło mi 3,85 l/100 km.

:D :D :D :D :D

przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać ... :oops:
tos przesadził mam opla 2.2 dti..jak sie nie spiesze to komp pokazuje mi 4.6.Fajna jazda.Paliwo po 2.00zł
(od żyda ..czytaj złodzieja..ja też)ale w tym panstwie nie mam skrupułów
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.01.2010 20:28

Trasa do Pagu (1080 km w jedna strone) + "troche" w Chorwacji (Dubrovnik, Split, Zadar i kilka tras po wyspie) fiatem punto 1,4 8v(dwie osoby plus "bagaz po dach" -w sumie przeszło 4000 km; predkosci na autostradach "autostradowe"; srednie spalanie na calej trasie 6,1 l co uznaje za dobry wynik jak na taki prosty niezbyt zaawansowany silnik.
krystkowiak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystkowiak » 14.01.2010 19:23

W ub. roku wyjechałem do Chorwacji. 4 dorosłe osoby, wyjazd z okolic Poznania. Trasa Mosina-Wrocław-Ołomuniec-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagreb - dalej autostradą aż do Vodic. Podczas pobytu zwiedzanie Szybenika, Zadaru, Parku Krka. Następnie wyjazd na Istrię do Rovinja. Część drogi autostradą a od miejscowości Senj kontynuowaliśy podróż "Jadranką". Zwiedziliśmy Rijekę i następnie do Rovinja. Tam codzienny dojazd do centrum i plażę (ok. 2 km). W trakcie wyjazd do Puli. Stamtąd pojechaliśmy do Wenecji. Podróż powrotna - Włochy autostradą, Austria ominięcie autostrad, Niemcy - od Monachium aż do przejścia granicznego w Świecku autostradą. Następnie drogą krajową nr 92 do Nowego Tomyśla i stamtąd autostradą do Poznania i dalej do domu :)

Podsumowując, nasz wyjazd to 4058 km. Jechaliśmy Seatem Ibizą 2000r, 1.4, bagażu jak dla 4 osób na 2 tygodnie :) czyli strasznie dużo jak na tak małe auto. Co do prędkości to na autostradach jechaliśmy ok 130 km/h wg nawigacji (licznik pokazywał ok . 140 km/h). Średnie spalanie z całego pobytu wyniosło... 6,33l.

Jechaliśmy z soboty na niedzielę tak więc ruch do Chorwacji był "w miarę". Powrót w pt więc też względnie mały ruch.
Podróż powrotną utrudniała nam pogoda. Praktycznie od Włoch aż do domu padał deszcz przez co cała podróż trwała spooooro dłużej :(

Ale... podsumowując...

Sam byłem w szkoku :)
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 02.02.2010 04:02

w 2008 roku jak mialem Punto Grande w dieslu 1.3 MJ,box na dachu,klima,to jak zatankowalem w Kraku na matecznym na BP,to rezerwa zapalila sie pomiedzy Zagrzebiem,a Karlowaczem,blizej Karlowacza.Zrobilem wtedy 780 km,spalil wtedy 4,48 l ropy na 100 km.Fakt faktem jechalem caly czas zgodnie z przepisami,nawet lepiej,bo na autostradach jechalem srednio 120 km\h.
elliotek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elliotek » 02.02.2010 22:42

nie chcialo mi sie cztac calego watku, ale mi auto <moze nie jakas super bryka:)> renanault scenic II 1,5 105km diesel na ostatniej trasie jaka pokonalem 650 km przy oszczednej jezdzie <czytaj przepisowej, czyli autostrada 130 itd>spalilo 4,4 L/ 100km a spowrotem przy dosc szybkiej jezdzie 5,4L/100km wiec chyba niezle
RafałSC
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RafałSC » 03.02.2010 06:35

Skoda fabia HTP 1.2 benzyna. Sosnowiec - Brac. Średnie spalanie 8,9l. Pb 98. Auto na full zapakowane, klima, lodówka non stop, 2 rowery na dachu. Predkość na autostradzie 130km/h.
Na autostradzie w CRO średnie spalanie wyszło 10,1litra. 8O
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 03.02.2010 07:28

A mnie to spali zawsze tyle ile wleję do baku i myślę, że to niezły wynik :D :D :D
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 03.02.2010 07:34

Ja bym nawet powiedział, że niektórzy potrafią jeździć za darmo :lool:
:devil:

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.02.2010 07:50

Guzior napisał(a):A mnie to spali zawsze tyle ile wleję do baku i myślę, że to niezły wynik :D :D :D

To dokładnie jak u mnie ;-) :-) ;-)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.02.2010 08:19

Piotrek_B napisał(a):
Guzior napisał(a):A mnie to spali zawsze tyle ile wleję do baku i myślę, że to niezły wynik :D :D :D

A mi, kiedyś, jeden samochód spalał mniej, niż lałem!

A mniej, bo resztę, tego co wlewałem, spalał samochód pracownika.
Byłego pracownika.
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 03.02.2010 08:54

weldon napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):

A mi, kiedyś, jeden samochód spalał mniej, niż lałem!

A mniej, bo resztę, tego co wlewałem, spalał samochód pracownika.
Byłego pracownika.

No nie powiem to też jest nie zły wynik :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.