Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 08.04.2012 07:43

Jak czytam te wszystkie rekordy świata w oszczędnej jeździe to do chodze do wniosku, że większość tych rekordzistów ma autka wystawione na Allegro w dziale sprzedam, bo tam w opisach wszystkie mało palą. Jak kupowałem Chryslera Grandvojagera to według większości handlarzy miał spaląć 12-12,5 litra LPG. Kupiłem i moje przewidywania się sprawdziły dwa razy w CRO średnia według kompa to 15,5l w rzeczywistości było 18l/100km... Jadąc średnio 130km. Pozdrawiam
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.04.2012 07:50

Toyota Verso 1.6 przejechane już 1100km i dalej średnio 8.4 dane z trasy wg komputera, muszę w jakiejś dłuższej trasie niż 100km sprawdzić rzeczywiste spalanie bo nie wydaje mi się by to co podaje komputer było rzeczywiste.
Producent przedstawia takie dane:

Średnie (cykl mieszany): 6,7 l/100km
W trasie (na autostradzie): 5,6 l/100km
W mieście: 8,6 l/100km

Są chyba z kosmosu!!!
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 08.04.2012 09:11

FUX napisał(a):
ziemniak napisał(a): a tak nam daleko do niektórych krajów. I pod względem przepisów i zachowania kierowców.

W lutym w Austrii miałem 131/100; strzelono mnie z dobrych 300m przed 20m tunelem.
Efekt?
25 euro=~100pln
Tak więc raczej inne Kraje wyprzedziliśmy znacznie.

Nie sądzę - coś dziwny ten twój mandat. Dlaczego, a to dlatego, że powyżej 30 km/h policja ma prawo zabrać prawo jazdy. Znając ich policję to sądzę, że przy takiej prędkości twój mandat z wielkim płaczem zakończyłby się na 250 euro. Powyżej 30 km mogą nałożyć mandat od 70 do 2180 euro. Poniżej tej prędkości od 50 do 726.

Austria pod względem surowości ustępuje tylko chyba Belgii. W Austrii możemy dostać mandat za ponad 2 tys euro, a w Belgii prawie 3 tys euro. Dla porównania w Niemczech niecały 1 tys euro, a w Polsce niecałe 250 euro... Komentarz chyba zbędny.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.04.2012 13:26

mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 08.04.2012 17:55

Szkoda czasu zaraz i tak wyjdzie że kłamiesz i bo wyszło za mało w/g fachowców z forum. :roll:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.04.2012 18:02

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.04.2012 19:46

Chwilę mnie nie było a tak się tną, że aż miło. Mam pomysła :lol: 8) , beta pewnie z USA sprowadzona i spalanie podaje w galonach a prędkość w milach. :idea: :D 8O :twisted:

Można?
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 08.04.2012 19:48

mamax napisał(a):Szkoda czasu zaraz i tak wyjdzie że kłamiesz i bo wyszło za mało w/g fachowców z forum. :roll:

A tak,
Ja piszesz że pali ci mało to ok, albo kłamiesz

Jak piszesz że pali ci dużo to zaraz usłyszysz .... jak ja usłyszałam, aż nie chce Ci się pisać więcej.

Bo tu są tylko tolerowane jedyne słuszne racje, a kto nie jest z nami to jest przecie nam...

Ot takie moje niedzielne przemyślenia.

Pozdrawiam
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.04.2012 20:10

Ja tam tylko Wam powiem, że Wam tego niskiego spalania cholernie (ups przepraszam) zazdroszczę :)
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 08.04.2012 20:12

Aldonka napisał(a):Ja tam tylko Wam powiem, że Wam tego niskiego spalania cholernie (ups przepraszam) zazdroszczę :)

Wystarczy tylko mieć odpowiednie auto i jeździ się tanio :wink:

Choć przy obecnych cenach paliwa i tak to nie jest tanio :(
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 08.04.2012 20:18

darek1 napisał(a):Te Wasze wyliczenia zużycia paliwa to wielka ściema. Wszystkie samochody z zasady palą więcej niż podaje producent więc darujcie sobie te wywody. :D :D :D

POPIERAM!!!!
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.04.2012 20:34

Piter_M napisał(a):
Aldonka napisał(a):Ja tam tylko Wam powiem, że Wam tego niskiego spalania cholernie (ups przepraszam) zazdroszczę :)

Każdy ma takie autko na jakie go stać :) Ja mam stare, nie wstydzę się tego, jest stare ale nie zawodne, a że pali więcej niż bym chciała...no cóż, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :)
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 08.04.2012 21:12

Aldonka napisał(a):
Piter_M napisał(a):

Każdy ma takie autko na jakie go stać :) Ja mam stare, nie wstydzę się tego, jest stare ale nie zawodne, a że pali więcej niż bym chciała...no cóż, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :)

Ja też mam stare auto (Mitsubishi Space Star) i niestety na lepsze i nowsze mnie nie stać ... i też mogę powiedzieć że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :) a ja go lubię bo przynajmniej mało pali.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 08.04.2012 21:50

Na szczęście nie miałem przyjemności płacić mandatu, ale na tej stronie jest zupełnie inny taryfikator:

http://podroze.auto-swiat.pl/przepisy-drogowe-w-austrii/
pzkfv
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pzkfv » 09.04.2012 07:59

No trochę dziwny wątek się zrobił.
Mój pali tyle ile musi i jedzie czasem ile fabryka dała lub ile koni w zagrodzie zostało.
A co do cen na miejscu to mam taką złotą zasadę, że wszystko kosztuje tyle ile musi i nie wnikam, bo zepsuje wakacje. Trzeba było się zastanawiać wcześniej. Tu i teraz jestem i nie domówię sobie bo nie po to dygałem tyle kilosów, aby żona wzrokiem mordowała lub dzieciaki beczały. Co prawda ujęte jest to w jakiś rozsądek, ale co tam.
Oszczędna jazda - nic z tego, noga jakoś sam ciśnie pedał do podłogi, nawet tempomat nie pomaga. W końcu jazda też ma być frajdą! Wszystkim nieoszczędnym polecam ucieczki z autostrad - świat wygląda inaczej.
Poza tym jak jadę już autem to nie tylko po wodę i piasek tylko na miejscu robie jakieś ekstra 1000-2000km.
Na koniec coś z krainy żartów o TDI
Kolega ma 5litrów TDI coś ponad 300KM - jak kupował to mówiłem mu, że oszalał, ale wierzył w legendę - nie spali więcej niż 12-14litrów. No tyle to spala na parkingu. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.