2.0 Benzyna wolnossąca w A4 prędkości do 160 km/h(W większosci 130-150) 4 osoby pełny bagażnik, wg komputera około 8,9 /100 km po zatankowaniu wyszło 9,5 litry - Ale... co warto podkreślić jazda delikatna, hamowanie silnikiem, bez gwałtownych przyspieszeń, po prostu jechałem cały czas, delikatnie operując gazem
Skoda superb 1.9 tdi prędkości do 190 km/h (w większości cały czas 170 na lepszych odcinkach 190) ale szybko przyspieszając, bez Eco elementów średnie 7,7 litry/100 km (4 osoby, pełny bagażnik)
Następny rok prędkości podobne j.w jednak w części autostrady ostry deszcz max 130 km/h no i stosowałem Eco elementy, średnie około 6,5 L
Nie mam zamiaru nikogo czarować co do spalania w swoich samochodach, ale b. dużo zależy od kierowcy.
Przykład gdy chodziłem jeszcze do szkoły komputer w audi b. często pokazywał średnie rzędu 7,5-8 L teraz gdy pracuje i mam pieniądze, ten sam samochód jednak bez delikatnej jazdy spala mi >10 litrów.
Najmniejsze odnotowane w Audi to 5,5 wg komputera(czyli pewnie około 6,5 l) na dystansie 100 km, o 4 rano, bez klimatyzacji, jadąc na 5 biegu już od 60 km/h - Ani jednego samochodu po drodze, droga w miarę prosta, bez przyśpieszania, a więc w miarę stała jazda 70 km/h na 5 biegu. Udało mi się to powtórzyć jeszcze kilka razy ale taka jazda była męcząca
Natomiast najniższe w Superbie to 5,1 L na trasie Zakopane - Tarnów z klimatyzacją
To chyba tyle

Jednak spalania 4,5 L w dieslu nie widziałem nigdy(Może nie umiem jeździć ECO)