.png)
bluesman napisał(a):Hm nasuwa mi się takie skojarzenie, społeczeństwo niemieckie jest bardzo stare i składa się głównie z bogatych emerytów. Prawie wszystkie samochody sprowadzone z Niemiec pochodzą od emerytów i maja małe przebiegi, tak przynajmniej twierdzą ich właściciele ........
.png)
hanka 34 napisał(a):Witam przeczytałam większość waszych raportów spalania i stwierdzam że auta większości forumowiczów spalają mniej niż podaje producent..Chyba że w europie południowej jest inne powietrze ,że się jedzie tak oszczędnie, albo że część drogi jedzie się na lawecie
.Dlaczego większość podaje spalanie z komputera a nie z portfela.Sami siebie oszukujecie
makek napisał(a):Jaguar S-type 4.2 (298KM automat) ~ 9,2l/100km
wcześniej Lancia Kappa 2.0T (205KM) ~ 9,8l/100km
Jedno i drugie to silniki benzynowe, średnie spalanie na trasie do Chorwacji, z załączoną klimatyzacją i prędkościami tzw. przepisowymi.....
.png)
.png)
.png)
bluesman napisał(a):Moje najnowsze Toyota Verso(benzyna) przejechała 800km, a spalaniem jestem załamany(za przyjemności się płaci )przy silniku 1,6 132konie spala w trasie wg. komputera najmniej 8,4 to ponad 2l więcej niż podaje producent.
.png)
Kichol napisał(a):bluesman napisał(a):Moje najnowsze Toyota Verso(benzyna) przejechała 800km, a spalaniem jestem załamany(za przyjemności się płaci )przy silniku 1,6 132konie spala w trasie wg. komputera najmniej 8,4 to ponad 2l więcej niż podaje producent.
Niestety wysokie nadwozie (duzy opór aerodynamiczny) + wysoka waga (1,5 tony na pusto) i stąd wysokie spalanie.
Ten sam silnik w Corolli czy Aurisie pali 6,5-7l w trasie...
.png)
.png)
bluesman napisał(a):To jest nowy model stąd możliwość pomyłki. Toyota Verso, model produkowany od 2009., jest to samodzielne auto ani Avensis ani Corolla
http://www.toyota.pl/cars/new_cars/verso/index.tmex
.png)
.png)
scood74 napisał(a):zmasz napisał(a):W moim BRAVO Dynamic 1,6 Multijet 16v 105KM E5
moment obrotowy to 1500 obr/min, efektywna jazda to 1600 obr/min, 6 bieg prędkość około 110 km/h. Spalanie minimalne, jazda w miarę szybka i ekonomiczna. Ale ten silnik to wynalazek, co prawda złego słowa nie mogę powiedzieć po 160 000 km. Więc nie trzeba kręcić wysokich obrotów żeby w miarę szybko i ekonomicznie jechać. Średnia z tekiej wycieczki do CRO około 3200 km to 5.5 l/100km, średnia prędkości to około 70 km/h. Trasa Polska-Czechy-Węgry-Słowenia-Chorwacja,
pozazdrościć wyników
ale dla ścisłości to w tym autku masz moment obrotowy 290Nm (bardzo wysoki dla tak małego silnika ) przy 1500or/min
i potwierdza to tezę że silnik jest najekonomiczniejszy jeśli pracuje max momencie obrotowym
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.