Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.03.2012 16:27

gemišt napisał(a):Poniżej 4 litrów to staram się zejść w Cro, licząc w litrach rakiji na pobyt. :D

Ja to staram się pobić taki wynik... 8)
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 10.03.2012 16:35

gemišt napisał(a):
jorgus111 napisał(a):Wątek o zużyciu paliwa :wink: wydzielony z tematu Jakim autkiem do Cro :?:

Ciekawe czy ktoś zszedł poniżej 4 litrów :oczko_usmiech: podobno można :wink:

Mnie zawsze wychodzi średnio 7,5 l/100. Moja Honda ma silnik benzynowy, co przy pojemności 1,8 i klimatyzacji jakoś mnie nie martwi.
Poniżej 4 litrów to staram się zejść w Cro, licząc w litrach rakiji na pobyt. :D

Przy jakiej prędkości tak pali ?
Nie źle
gemišt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 10.03.2012 17:14

Przy prędkości autostradowej, w Polsce też nie za wolno, ale bez przesady.
dargry
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dargry » 11.03.2012 12:06

Bocian napisał(a):
gemišt napisał(a):Poniżej 4 litrów to staram się zejść w Cro, licząc w litrach rakiji na pobyt. :D

Panowie... panowie... tutaj jest młodzież, nie propagujcie picia :wink: . Rakije się smakuje... od rana do wieczora. Pije się naszą wódzię, bo smakować jej się nie da.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 11.03.2012 12:14

Bocian napisał(a):

Nie wiem jakie gardło trza mieć .....ale niżej ni diabła , nie da się zejść w spalaniu......
dargry napisał(a):Pije się naszą wódzię, bo smakować jej się nie da.

Potwierdzam....ohyda! Jeno sponiewiera tylko!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.03.2012 14:07

dargry napisał(a):
Bocian napisał(a):

Panowie... panowie... tutaj jest młodzież, nie propagujcie picia :wink: . Rakije się smakuje... od rana do wieczora. Pije się naszą wódzię, bo smakować jej się nie da.

Jeszcze mógłbyś się od tej młodzieży czegoś zapewne nauczyć... 8)
dargry
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dargry » 11.03.2012 15:26

Bocian napisał(a):
dargry napisał(a):
Bocian napisał(a):

Jeszcze mógłbyś się od tej młodzieży czegoś zapewne nauczyć... 8)

Macie Kolego rację, kiedyś to się tak delikatnie jakiegoś literka czy dwa pszenicznej moskiewskiej wypiło, teraz młodzież pije wszystkie destylaty w takich mieszankach, że jakbym nalał do samochodu, to pewnie doleciałbym na Księżyc.
Dobry bimberek by się przydał, np...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 11.03.2012 17:31

auto_gt napisał(a):i ja się podzielę , Espace 4 1,9 DCI waży 1,8 T w zeszłym roku 5 osób do włoch z bagażami , trasa - 2200 km w jedna strone średnia przeważnie autostrady , prędkość przelotowa 135 km/ h niemal non stop tempomatem , zwalniałem na ograniczeniach i tunelach , w tym kilka postojów , ciągle klima , zużycie 6,6L

No to w porównaniu z Tobą wychodzę trochę gorzej.
"Parametry" niemal identyczne,z tym,że jedna osoba mniej na pokładzie i motor troszkę inny (2.0 HDI),a to wszystko pozwalało na osiągniecie 7,1 l.
Wg kompa oczywiście. :D
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 13.03.2012 12:03

Forf Focus Kombi.. 1600 100 KM benzyna... 4 osoby na pokładzie w tym 2 dzieci.. Bagażnik zapakowany na maksa.
Spalanie z klimatyzacją i jazdą z nieprzekraczaniem prędkości (głównie na autostradach na Słowacji i Austrii) 6,9 l/100 średnio na całej trasie... Nie używając klimatyzacji 6,4 l/100km. Pamiętaj kiedyś jazdę w czerwcu 13.06... i opady deszczu w środkowej Chorwacji na autostradzie .. temp powietrza 11 st C.podobnie jak nad Bałtykiem często bywa... . :) .. ale za Splitem zrobiło się ok 25 stC .. uff... poczułem ulgę...
dijek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dijek » 19.03.2012 13:08

Skoda Octavia 2.0 tdi 140 KM Polska 5,5 do 120 Słowacja do 90 5,0 Chorwacja 140-160 5,8 ON oczywiście :)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 23.03.2012 22:33

Stop mitom , poczytajcie Zasady ecodrivingu , każemu się przyda w drodze , ale nie oznacza to,że się będziecie wlec , trzeba jechać z głową przewidując manewry na drodze .
Na każde 100 km można zaoszczędzić do 10 zł .
http://technika-jazdy.wieszjak.pl/eko/271516,Poradnik-eksperta-15-zasad-ecodrivingu.html
http://www.autocentrum.pl/redakcja2.0/zasady-ecodrivingu/
tomcioooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcioooo » 26.03.2012 15:30

Racja :) spalanie jest zależne od techniki jazdy, oraz prędkości :-/
makek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) makek » 26.03.2012 16:53

Jaguar S-type 4.2 (298KM automat) ~ 9,2l/100km
wcześniej Lancia Kappa 2.0T (205KM) ~ 9,8l/100km
Jedno i drugie to silniki benzynowe, średnie spalanie na trasie do Chorwacji, z załączoną klimatyzacją i prędkościami tzw. przepisowymi. W obu przypadkach dałoby się zmniejszyć zużycie paliwa, ale nie ma to jak czasami ......wcisnąć :).
Moim zdaniem największy wpływ na spalanie w trakcie wakacyjnych wyjazdów to ciągła "walka" na polskich drogach i ewentualne korki. Dlatego zazwyczaj wybieramy się w drogę tak aby wykorzystać czas o najmniejszym natężeniu ruchu - noc.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 26.03.2012 17:08

tomcioooo napisał(a):Racja :) spalanie jest zależne od techniki jazdy, oraz prędkości :-/

Spalanie zależy od bardzo ,bardzo wielu czynników ,na niektóre nie mamy wpływu , a na inne tak .
Posługując się wiedzą o ecodrivingu i planując drogę , możemy sobie zaoszczędzić pieniędzy .
Jazda ecodrivingu ,nie tylko oszczędza paliwo , klocki tarcze , silnik skrzynię , opony i nasze nerwy ,czyli daje wiele kożyści .
Może też wpływać na poprawę bezpieczeństwa podróżujących tym pojazdem .

Dam przykłąd :
Często jedziemy w trasie ponad setkę i przed zakrętem hamujemy do 80km/h , po czym znowu w pedał .
Każde przyśpieszanie pobiera więcej niż średnia zużycia paliwa ok 30 %
Przewidując zakręt, dużo wcześniej ,jadac na 5 ,czy 6 biegu - puszczamy pedał gazu - silnik chamuje a w tym czasie komputer odcina całkowicie paliwo i silnik zużywa 0/100km .
To samo - wszelkie zjazdy z góry jedziemy na biegu , silnik zużywa 0L/100km .
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 26.03.2012 17:43

dargry napisał(a):
Bocian napisał(a):
gemišt napisał(a):Panowie... panowie... tutaj jest młodzież, nie propagujcie picia :wink: . Rakije się smakuje... od rana do wieczora. Pije się naszą wódzię, bo smakować jej się nie da.

Smakuje/testuje to się Chateau Margaux :wink: , lub inne temu podobne trunki,ale w mniejszych ilościach, a rakiję hmm ... Taki jeden delikatny kieliszek to jeszcze moża testowaniem zwać, ale więcej to juz niestety piciem bym nazwał :wink: , zresztą więcej niż pół butelki wina na głowę raczej też. No ale nasze polskie zwyczaje są takie a nie inne musi być dużo picia i strawy :? , co zwykle niestety wiele z testowaniem wspólnego nie ma :wink: ..........
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone