Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z jaką mapą do Cro?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kris1973
Globtroter
Z jaką mapą do Cro?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris1973 » 01.04.2007 21:01

Witam!
Jadziemy pierwszy raz do Cro konkretnie do Mimic i zastanawiam sie
jaką mape wybrac(kupic).
Macie jakieś sprawdzone wydawnictwa?
Przeglądałem viamichelin ,a tam nawet Mimic nie zobaczysz. 8O
Pozdrawiam!
Jeszcze troche :cry:
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 01.04.2007 21:13

Mimice 45Re88 -atlas Marco Polo cena 29.90zł
Krzysztof II
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof II » 02.04.2007 10:56

Ja mam MarcoPolo za 69.90 podam dokładniej numer, ATLAS super, to kontynuacja nalepszego atlasu :D
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 02.04.2007 11:26

Kris1973 napisał(a):Witam!
jaką mape wybrac(kupic).
Pozdrawiam!

GPS albo taką:

Obrazek
T.o.m.a.s.z.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) T.o.m.a.s.z. » 02.04.2007 12:54

A ja odpowiem troszkę od tyłu ;-) nie polecam map i atlasów z wydawnictwa "COPERNICUS". Jadąc do Cro i Czarnogóry w roku 2004 kupiłem takowy atlas europy datowany rokiem wydania 2004. Przedmiotowy atlas w ogóle nie uwzględniał odcinka autostrady A1 Karlowac - Split (nawet planowanej budowy) mimo że odcinek ten częściowo oddany do użytku był już w roku 2003 a może i wcześniej.

Pozdrawiam
HeniekWit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HeniekWit » 02.04.2007 13:35

Wjeżdżając do Chorwacji rozglądaj się na granicy. Bardzo często dają tam materiały promocyjne wraz z mapką. Miła młodzież kraj turysty rozpoznaje po tablicach auta. Czasami można wziąć samemu ze stolika. Jeśli zbraknie materiałów po polsku zawsze można wziąć po angielsku, niemiecku itp.
Są to najbardziej aktualne mapy z nowymi autostradami.
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2007 13:53

el_guapo napisał(a):
Kris1973 napisał(a):Witam!
jaką mape wybrac(kupic).
Pozdrawiam!

GPS albo taką:

Obrazek

Polecam tą firmę, ja mam mapę samochodową Cro + Słowenia(z autostradą A1)
Dodatkowo w ubiegłym roku na stacji benzynowej firmy Tifon kupiłem nalepkę HR na boxa i dostałem free mapę(bardzo dobrą i dokładną) obejmującą Austię,Słowenię i większą część Węgier .Polecam
Savi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Savi » 02.04.2007 14:00

Ja otrzymałem najnowszą mapkę wraz broszurkami o chorwacji z Biura Informacji.Poprostu wystarczy napisać e-mailem.Wszystko jest to darmowe.

Savi
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 03.04.2007 07:31

T.o.m.a.s.z. napisał(a):A ja odpowiem troszkę od tyłu ;-) nie polecam map i atlasów z wydawnictwa "COPERNICUS". Jadąc do Cro i Czarnogóry w roku 2004 kupiłem takowy atlas europy datowany rokiem wydania 2004. Przedmiotowy atlas w ogóle nie uwzględniał odcinka autostrady A1 Karlowac - Split (nawet planowanej budowy) mimo że odcinek ten częściowo oddany do użytku był już w roku 2003 a może i wcześniej.

Pozdrawiam

Nie zgadzam się z Twoją opinią do końca. Być może nie śledzisz na bieżąco rynku wydawniczego związanego z mapami Cro i bazujesz na jednej nieaktualnej mapie. Prawdą jest, że wspomniana mapa Coprenicusa z 2003 a nawet 2004 była nieaktualna w kwestii autostrad, natomiast ich najowszy produkt 2007 jest w tej chwili najaktualniejszy i bije inne mapy na łeb. Jest to chyba jedyna mapa ogólniedostępna na polskim rynku z autostradą naniesioną aż do Dubrownika !!! Mam tą mapę i polecam.
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 03.04.2007 11:22

Ja polecam natomiast mapę Marco Polo (HR, SLO, BIH, SR, CG, MK) jest w skali 1:800 000 / 1cm=8km. dla zainteresowanych ISBN mapy (wystarczy wkleić w google): 978-3-8297-6418-6 . Naniesiona autostrada "w budowie" do Ploce oraz "projekt" do Neum.

Jak ktoś chce coś dokładniejszego to polecam pozycje wydawnicta freytag&berndt (http://www.freytagberndt.com). W zeszłe wakacje korzystałem z atlasu HR, SLO skala 1:150 000 oraz z mapy Dalmacja w skali 1:100 000.

pozdr :)
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 03.04.2007 11:30

Potwierdzam to, co napisał Uboot. Posiadam od ubiegłego roku mapę wydaną przez Copernicusa i jestem z niej zadowolony. Na mapie faktycznie zaznaczony jest przebieg autostrady od Splitu do granicy z Czarnogórą, do miejscowości Brat; pomimo tego, że jest jeszcze niewybudowana.
W trakcie jazdy używam także atlasu samochodowego Europy w skali 1:800000. Na moje potrzeby to w zupełności wystarcza.
Pozdrawiam
Rafał
T.o.m.a.s.z.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) T.o.m.a.s.z. » 03.04.2007 12:22

uboot napisał(a):
T.o.m.a.s.z. napisał(a):A ja odpowiem troszkę od tyłu ;-) nie polecam map i atlasów z wydawnictwa "COPERNICUS". Jadąc do Cro i Czarnogóry w roku 2004 kupiłem takowy atlas europy datowany rokiem wydania 2004. Przedmiotowy atlas w ogóle nie uwzględniał odcinka autostrady A1 Karlowac - Split (nawet planowanej budowy) mimo że odcinek ten częściowo oddany do użytku był już w roku 2003 a może i wcześniej.

Pozdrawiam

Nie zgadzam się z Twoją opinią do końca. Być może nie śledzisz na bieżąco rynku wydawniczego związanego z mapami Cro i bazujesz na jednej nieaktualnej mapie. Prawdą jest, że wspomniana mapa Coprenicusa z 2003 a nawet 2004 była nieaktualna w kwestii autostrad, natomiast ich najowszy produkt 2007 jest w tej chwili najaktualniejszy i bije inne mapy na łeb. Jest to chyba jedyna mapa ogólniedostępna na polskim rynku z autostradą naniesioną aż do Dubrownika !!! Mam tą mapę i polecam.

Po zakupie wydawnictwa z roku 2004 troszkę do Copernicusa się zniechęciłem, ale teraz po Twojej informacji z czystej ciekawości zaglądnę do nowego wydania nie wykluczając zakupu.
mruczycho
Odkrywca
mapy

Nieprzeczytany postnapisał(a) mruczycho » 16.04.2007 17:46

Chorwacje odwiedzamy od 1998 roku i zawsze mamy ze sobą dużą mapę 1:500000 i mapy regionów 1:100000.Na tych ostatnich mozna dużo przeczytać co znakomicie ułatwia zycie.moje to wydawnictwa www.freytagberndt.com są dostepne w Polsce. Mapa zawsze mimo że korzystam z GPS. Kiedyś prosty Magelan 310 /do dziś jako rezerwa/ teraz PDA z IGO + OziCE.
Zawsze Mapa papierowa a im mniejsza skala tym lepsza.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone