Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Austrii na Cres

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dżygit
Odkrywca
Z Austrii na Cres

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżygit » 16.06.2007 12:23

A Austrii na Cres jak jest najlepsza trasa. CZy pchać się długą trasą przez Słowenię tak jak się jedzie na Istrię czy Chorwacją przez Zagrzeb w stronę Krku?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2007 14:37

dżygit napisał(a):A Austrii na Cres jak jest najlepsza trasa. CZy pchać się długą trasą przez Słowenię tak jak się jedzie na Istrię czy Chorwacją przez Zagrzeb w stronę Krku?

To zależy gdzie bedziesz przeprawiał się promem: czy z Krk czy z Istrii
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 16.06.2007 22:02

Piotrek_B napisał(a):
dżygit napisał(a):A Austrii na Cres jak jest najlepsza trasa. CZy pchać się długą trasą przez Słowenię tak jak się jedzie na Istrię czy Chorwacją przez Zagrzeb w stronę Krku?

To zależy gdzie bedziesz przeprawiał się promem: czy z Krk czy z Istrii

No właśnie - masz może jakieś doświadczenia praktyczne ? Widziałem że promy są w jednakowej cenie jednak z Istrii wypływają co godzinę.

Dodatkowo wydaje mi się że na odcinku przez Słowenię trasa po autostradach jest dłuższa.

Sprawdzałem odcinek przez Chorwację, niestety np Viamichelin nie podaje na tej trasie wszystkich odcinków autostrady (z Mariboru przez Zagreb wychodzi tylko 51 km a przecież odcinek Macelj - Zagreb to 50 km).

Pzdr
Tomek
dżygit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżygit » 17.06.2007 22:09

Chciałbym przeprawić się z Krku.
Jacol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacol » 18.06.2007 07:50

Przez Krka będziesz musiał zapłacić jeszcze za przejazd przez most. W drodze powrotnej opłata nie jest pobierana.
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 18.06.2007 08:04

Jacol napisał(a):Przez Krka będziesz musiał zapłacić jeszcze za przejazd przez most. W drodze powrotnej opłata nie jest pobierana.

No dobra ale wróćmy do meritum jak oceniacie obie trasy. Jak wygląda ewentualny przejazd w dwu wariantach. Chodzi mi zwłaszcza o porównanie odcinków 1) od Postojnej do Istrii i 2) zjazdu z autostrady Zagrzeb-Rijeka - Krk.

Tomek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2007 11:03

Tomek napisał(a):
Jacol napisał(a):Przez Krka będziesz musiał zapłacić jeszcze za przejazd przez most. W drodze powrotnej opłata nie jest pobierana.

No dobra ale wróćmy do meritum jak oceniacie obie trasy. Jak wygląda ewentualny przejazd w dwu wariantach. Chodzi mi zwłaszcza o porównanie odcinków 1) od Postojnej do Istrii i 2) zjazdu z autostrady Zagrzeb-Rijeka - Krk.

Tomek

Jeżeli masz zamiar przeprawiać się promem z Krk to nie ma co kombinować tylko jechac trasą Zagreb-Krk (do Rijeki nie jedziesz - zjazd na Krk jest wcześniej za Delnicami)
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 18.06.2007 11:55

Piotrek_B napisał(a):[Jeżeli masz zamiar przeprawiać się promem z Krk to nie ma co kombinować tylko jechac trasą Zagreb-Krk (do Rijeki nie jedziesz - zjazd na Krk jest wcześniej za Delnicami)

Ja pod wpływem kilku relacji także rozważam wrześniowy wyjazd na Cres. Decyzję co do tego skąd się przeprawiać chciałbym raczej podjąć na podstawie informacji o trasie a nie dopasowywać trasę do tego gdzie chcę się przeprawiać.

Z tego co sprawdziłem wariant z Istrii jest chyba pewniejszy - promy kursują mniej więcej co godzinę, z Krk mniej więcej co 2,5 godziny. Chciałbym się dowiedzieć od osób które jechały tam w zeszłym roku (lub już w tym) którą trasą łatwiej się jedzie.

Tak na marginesie to co do trasy z Gdańska być może najlogiczniej będzie jechać przez Niemcy a wtedy wariant przez Zagrzeb zdecydowanie odpada.

Pzdr
Tomek

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone