W tym roku ponownie wybieram się do Chorwacji. To będzie już mój czwarty wyjazd. Pierwszy raz zawitałem do tego pięknego kraju w roku 1995, jeszcze z rodzicami, potem był 1997 też z rodzicami. Zawsze zatrzymywaliśmy się na campingu "Jezevac" w mieście Krk na wyspie Krk
Bardzo miło wspominam te wyjazdy, mimo tego, że byłem na smyczy u rodziców
Rijeka - poza zamkiem na szczycie góry i widokami jakie się rozpościerają nic szczególnego. Jak dla mnie miasto bez klimatu, typowo przemysłowe.
Krk wyspa - Super widoki z paroma ciekawymi miejscowościami, lepiej odwiedzić wszystkie. Poniżej opisuje 2 miejscowości które najbardziej przypadły mi do gustu.
Krk (miasto) - jak zawsze piękny z cudownymi zabytkami i klimatycznymi wąskimi uliczkami.
Stara Baśka - najlepsze dzika plaża na jakiej byłem, zejście do plaży stromą i wąską ścieżką tylko dla ludzi sprawnych fizycznie, nie uświadczycie tam osób starszych. Jednym słowem klimat, klimat i jeszcze raz klimat. Prawie zero cywilizacji, poza małym barem z napojami (facet musiał to dostarczyć łódką chyba bo innej możliwości nie widzę)
Opatija - piękna promenada. Świetnie wygląda zwłaszcza wieczorem i po zmroku. Do części ekskluzywnej nie doszliśmy ale przejeżdżaliśmy wygląda jak Las Vegas.
Jeziora Plitvickie - czy tu trzeba coś więcej dodawać?? Powala na kolana i nie pozwala wstać.
W tym roku wyjazd planujemy okolo 7 września na 10 dni. Chciałbym jechać gdzieś w okolice Splitu i zwiedzić tę część Chorwacji. Zastanawiałem się nad wyspą Ciovo, ale po przeczytaniu paru postów nie jestem pewien. Głównie interesuje mnie Okrug Gornji od strony południowej. Czy w tym miasteczku jest jakieś centrum z knajpkami gdzie można przejść się wieczorkiem? O plażach już czytałem i chyba będą mi odpowiadać są i popularne miejskie i z dala od cywilizacji.
W tym roku jedziemy w 4 osoby (2 pary). I właśnie poszukujemy apartamentu dla 4 osób z dwoma sypialniami lub czegoś podobnego (może dwa studia ). Jeśli ktoś ma informacje na ten temat i coś godnego do polecenia proszę o kontakt.
A jak się ma sprawa z Rogoznicą i miasteczkami wokół nich? Czy to miejscowości godne uwagi? Czy to lepsza opcja od wyspy Ciovo?
Informacje o noclegach jak powyżej mile widziane.
Z góry dziękuje

.png)
.png)
.png)
.png)