Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd z nie swoimi dziećmi

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Radoo
Globtroter
Wyjazd z nie swoimi dziećmi

Postnapisał(a) Radoo » 09.03.2012 10:13

Witam.

Zgłębiałem temat dot. wyjazdu do Chorwacji z nie swoimi dziećmi. Przesłałem zapytania w tej sprawie, odnośnie wymaganych dokumentów, do dwóch jednostek: ambasady Chorwacji w Polsce i Ambasady Polski w Chorwacji. Jako kanwę mojego pytania stanowiła wypowiedź w tej sprawie, jaką znalazłem na naszej stroni https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=350862&highlight=#350862

Pierwsza odpowiedziała nasza ambasada w Chorwacji i jej treść była dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Po kilku dniach otrzymałem również odpowiedź z amabasady Chorwacji, gdzie jej treść była zgoła odmienna (w pewnej istotnej sprawie).

Do rzeczy:
moje pytanie dotyczyło kwestii posiadania oświadczenia rodziców/opiekuna prawnego o wyrażeniu zgody na podróż ich/jego dziecka z osobami "obcymi" na wakacje do Chorwacji. O ile kwestia samego posiadania oświadczenia nie jest kwestionowana o tyle jego forma już tak.

Poniżej zamieszczę obydwie odpowiedzi z zastrzeżeniem, że ta z naszej ambasady w Chorwacji jest właściwa.

Ambasada Chorwacji w Polsce

Osoby małoletnie wjeżdzające bądż wyjeżdzające z Republiki Chorwacji którym nie towarzyszą rodzice lub opiekun prawny zgodnie z art. 8. Ustawy o obcokrajowcach (NN 79/07) powinny posiadać poświadczone pełnomocnictwo rodziców lub opiekunów prawnych.

W tym celu przy przekroczeniu granicy Republiki Chorwacji osoby takie powinny okazać potwierdzoną notarialnie zgodę opiekuna prawnego zawierającą następujące pozycje:

- dane osobiste opiekuna prawnego,
- dane osobiste osoby małoletniej
- cel i okres pobytu w Republice Chorwacji,
- termin pobytu w Republice Chorwacji,
- okres ważności zgody,
- podpis opiekuna prawnego,

Zgoda powinna być przetłumaczona przez tłumacza przysięgłego na język chorwacki lub angielski.

Wyżej opisana zgoda nie jest wymagana, gdy osoba małoletnia posiada paszport i:
- podróżuje samolotem i dysponuje odpowiednim dokumentem wydanym przez przewożnika zgodnie ze standardami IATA, lub
- jest wymieniona na liście uczestników wycieczki szkolnej, sporządzonej przez szkołę organizującą wyjazd i przetłumaczonej na język chorwacki lub angielski, lub
- jest wymieniona na liście uczestników imprezy sportowej lub kulturalnej.

- w przypadkach organizowanego przez biuro podróży wyjazdu do Republiki Chorwacji grupy osób małoletnich nie jest wymagane w/w pełnomocnictwo.

Podczas kontroli przydatne mogą być i inne dokumenty (npr. akt urodzenia, decyja Sądu itp.) które nie muszą być przetłumaczone na język chorwacki a mogą przyczynić się do szybszej kontroli granicznej o ile obcokrajowiec je posiada.

Z poważaniem
Sekretariat
Ambasady Republiki Chorwacji
w Warszawie

Ambasada Polski w Chorwacji

Szanowny Panie,

w odpowiedzi na Pana zapytanie z dnia dzisiejszego, uprzejmie informujemy, że zacytowane przez Pana przepisy są w pewnej części nieaktualne.

Nadal wymagana jest pisemna zgoda rodziców (w takiej samej formie jak opisano poniżej). Zgodnie z nowymi przepisami natomiast nie musi być ona potwierdzana notarialnie.

Potwierdzenie notarialne może służyć uwiarygodnieniu dokumentu i może Pan jej dokonać, ale nie jest to już obecnie wymagane.

Mamy też gorącą prośbę o nieczerpanie informacji z forum internetowego. Są one często nieaktualne i nierzetelne, nieraz już wprowadzały naszych rodaków w błąd niepotrzebnie komplikując im wakacje.

Polecamy natomiast lekturę poradnika „Polak za granicą” opublikowanego na stronie MSZ http://poradnik.poland.gov.pl/ (po wejściu na stronę należy wybrać kraj docelowy).

Najważniejsze informacje dot. pobytu w Chorwacji znajdzie Pan także na naszej na bieżąco aktualizowanej stronie internetowej http://www.zagrzeb.polemb.net/index.php?document=41

Z poważaniem,

Violetta Szmyt-Radošević
Referent / Referent
Referat ds. Konsularnych / Referada za konzularne poslove
Ambasada RP w Zagrzebiu / Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu
Krležin gvozd 3, 10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 1 48 99 414
Faks: +385 1 48 99 420
www.msz.gov.pl
www.poland.gov.pl
www.hrvatska.com.pl

A poniższa wiadomość przyszła do mnie po moim kolejnym zapytaniu, kiedy wskazałem, że ambasada Chorwacji ma odmienne zdanie w tej materii:

Kolejna odpowiedź ambasady Polski w Chorwacji

Szanowny Panie,

Nie chciałabym podważać kompetencji pracowników Ambasady Chorwacji w Polsce.

Powiem tylko, że ustawa u cudzoziemcach, na którą się ktoś (kto się nie podpisał) powołuje jest nieaktualna. W niej rzeczywiście istniał zapis o takim obowiązku.

Od 01.01.br. weszła jednak w życie nowa Ustawa o cudzoziemcach (NN, 130/2011)

Procedura odprawy małoletnich została obecnie wielce uproszczona, na granicy sprawdza się jedynie, czy małoletni spełnia ogólne warunki zezwalające na przekroczenie granicy (art. 26 Ustawy o cudzoziemcach), tj.

- posiada paszport lub inny dokument podróży uprawniający do przekroczenia granicy,

- uzasadni cel pobytu, posiada wystarczające środki do utrzymania się w trakcie pobytu w Chorwacji i na powrót do kraju,

- jego powrót do kraju pochodzenia lub pobytu, lub tranzyt jest bezpieczny,

- nie ma zakazu wjazdu i przebywania na terytorium Chorwacji, ani nie jest objęty żadnymi międzynarodowymi ograniczeniami wjazdu obejmującymi także w Chorwacji

- nie stanowi zagrożenia dla porządku publicznego, bezpieczeństwa państwa ani publicznego zdrowia w Chorwacji.

Strażnicy graniczni mają prawo dokładniej zbadać przypadek przekraczania granicy przez nieletnich, jeżeli pojawią się jakiekolwiek wątpliwości (np. jeżeli podróżuje w towarzystwie osoby, która nie jest jego prawnym opiekunem – może zażądać wyjaśnień).

Dlatego też zalecamy posiadanie takiego zezwolenia od rodziców. Poświadczenie notarialne (i tu się powtarzam) nie jest obowiązkowe.

Na dowód ww. przesyłam Panu i link do oficjalnej strony tutejszego Ministerstwa Spraw wewnętrznych, niestety informacja jest dostępna tylko po chorwacku http://www.mup.hr/main.aspx?id=7808

Z poważaniem,

Violetta Szmyt-Radošević
Referent / Referent
Referat ds. Konsularnych / Referada za konzularne poslove
Ambasada RP w Zagrzebiu / Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu
Krležin gvozd 3, 10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 1 48 99 414
Faks: +385 1 48 99 420
www.msz.gov.pl
www.poland.gov.pl
www.hrvatska.com.pl

Ajk więc widać, chyba nasze służby konsularne mają lepszą wiedzę w tym temacie od pracowników ambasady Chorwacji.

Mam też do Was pytanie - a może do Sz.P. "LEONa":
Czy ktoś z Was posiada treść takiej zgody napisanej w języku chorwacjim lub angielskim?

Byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam,

Radoo
consett0805
Cromaniak

Postnapisał(a) consett0805 » 11.03.2012 13:45

Ja napiszę Tobie tak. Dwa razy na pokładzie mojego samochodu były "obce" dzieci. Piszę w cudzysłów bo w pierwszym przypadku był to jeden siostrzeniec o innym nazwisku w drugim przypadku dwóch siostrzeńców o różnych nazwiskach mam dwie siostry tak więc na pokładzie samochodu było w sumie 5 osób a trzy różne nazwiska. Dodam, że siostrzeńcy małoletni. Nie posiadaliśmy ze sobą żadnych upoważnień o notariuszach nie wspomnę, a chłopcy posiadali swoje paszporty i tylko takowe dokumenty były przedstawiane na granicy. Czy fart czy machnięcie ręką , czy też kompletne lekceważenie "przepisów" przez ich służby graniczne tego nie wiem.
Moim skromnym zdaniem myślę, że pisemko od rodziców ich numery telefonów, paszport lub dowód osobisty dziecka i w drogę i będzie gites.
Salemka
Odkrywca

Postnapisał(a) Salemka » 12.03.2012 18:22

W zeszlym roku zabralam kolezanke corki z klasy do chorwacji, mialam na wszelki wypadek notarialna zgode od rodzicow (koszt 50zl), na granicy straznik tylko zerknal na paszporty i kazal jechac dalej. Jechalam ja z corka, kolezanka i moj partner wiec prawie co paszport to inne nazwisko poza moim i corki. W tym roku jedziemy w takim samym skladzie i tez biore tylko zgode od notariusza po polsku - przeciez tam wyraznie widac nazwisko opiekuna zgodne z paszportem osoby doroslej przekraczajacej granice oraz nazwisko dzieca rowniez zgodne z paszportem. Przekraczalismy granice miedzy Wegrami a Chorwacja. :)
Wandula
Plażowicz

Postnapisał(a) Wandula » 24.03.2012 20:12

Ja z mężem wzięłam do Chorwacji wnuczkę w 2002 i 2003 roku bez żadnych papierów.Wnuczka miała tylko paszport i nie było żadnego problemu na żadnej granicy.Wnuczka była niepełnoletnia.Była kupa śmiechu jak pojechaliśmy na wycieczkę do Czarnogóry.Na granicy nas zatrzymali wzięli paszport wnuczki i nasze i kto to jest.Zaczęłam tłumaczyć,że to wnuczka córka mojej córki.Mówią,że muszą zadzwonić do kierownika ale poszli nigdzie nie dzwonili tylko nas pół godziny przetrzymali na granicy i kazali dalej jechać. Na granicy była mała budka stolik i 2 krzesła na zewnątrz gdzie celnicy siedzieli.Jadąc wtedy do Chorwacji nawet nie pomyślałam,że trzeba jakieś papiery mieć.Może w tamtych latach nie trzeba było mieć.
Radoo
Globtroter

Postnapisał(a) Radoo » 26.03.2012 09:09

Moim zdaniem , każdy zrobi jak uważa. Przepisy mówia jedno, życie drugie. Fakt jest taki, że do czasu kiedy nic się nie dzieje to takiego papieru nie trzeba.

Gorzej, kiedy coś się stanie i potrzeba zgody opiekuna prawnego na np. leczenie.

W moim przypadku bratanica ma to samo nazwisko co my i takie "papier" nie jest nam z gruntu rzeczy potrzebny. Lecz jeśli w szpitalu będą potrzebować podpis rodzica na zgodzie na leczenie to już jednak "papier" się przyda.

Ot i mój punkt widzenia.
Salemka
Odkrywca

Postnapisał(a) Salemka » 01.04.2012 06:16

Radoo napisał(a):Moim zdaniem , każdy zrobi jak uważa. Przepisy mówia jedno, życie drugie. Fakt jest taki, że do czasu kiedy nic się nie dzieje to takiego papieru nie trzeba.

Gorzej, kiedy coś się stanie i potrzeba zgody opiekuna prawnego na np. leczenie.

W moim przypadku bratanica ma to samo nazwisko co my i takie "papier" nie jest nam z gruntu rzeczy potrzebny. Lecz jeśli w szpitalu będą potrzebować podpis rodzica na zgodzie na leczenie to już jednak "papier" się przyda.

Ot i mój punkt widzenia.

Całkowicie się zgadzam taki papier u notariusza to tylko 50 zł - tyle płacili rodzice zabieranej przez nas dziewczynki w zeszłym roku. A nasz spokój wewnętrzny że wszystko jest zgodnie z przepisami......bezcenny :) W tym roku też na wszelki wypadek będę miała takie pismo.
Kiniek
Plażowicz

Postnapisał(a) Kiniek » 04.06.2012 17:37

Ponieważ sama chciałam dostać taką odpowiedź z ambasady, również wysłałam pytanie i dostałam taką odpowiedź:
"odpowiadając na pytanie w sprawie wjazdu do Chorwacji osób niepełnoletnich uprzejmie informuję, że chorwackie władze nie wymagają obecnie potwierdzonego notarialnie upoważnienia od opiekunów prawnych osoby niepełnoletniej w przypadku, gdy osoba ta przybywa do Chorwacji w towarzystwie osoby niebędącej jej prawnym opiekunem. Jednak, w wypadku podjęcia przez policję graniczną – co się może zdarzyć - wątpliwości co do zgody rodziców lub innego opiekuna prawnego na podróż podopiecznego, w celu umożliwienia szybkiego sprawdzenia stanu faktycznego Ambasada zaleca posiadanie co najmniej podpisanego przez opiekuna prawnego upoważnienia, najlepiej sformułowanego od razu po chorwacku lub angielsku (aby uniknąć problemów z przekładem) i zawierającego jego adres i nr telefonu. Potwierdzenie notarialne podpisu pod upoważnieniem, tak jak tłumaczenie przysięgłe poświadczonego notarialnie tekstu polskiego, może zwiększyć zaufanie do dokumentu, ale nie jest wymagane prawem chorwackim."
Pozdrawiam,
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2012 19:45

Witam wszystkich zainteresowanych :)

Bylem już 2X z nie swoim dzieckiem i to na Peljesacu czyli przejazd przez BIH + wycieczka do Mostaru i ani razu nie miałem żadnych problemów z przejazdem !!

Oczywiście zgodę napisaną po angielsku zawsze mam, ale bez potwierdzenia notarialnego!

Życzę wszystkim udanych wakacji :) :) 8)
MKB
Croentuzjasta
poproszę uprzejmie o wzór takiego upoważnienia

Postnapisał(a) MKB » 17.06.2012 22:11

poproszę uprzejmie o wzór takiego upoważnienia
... choćby po polsku - a po chorwacku byłoby super - z góry dziękuję!
snurek
Globtroter
Re: poproszę uprzejmie o wzór takiego upoważnienia

Postnapisał(a) snurek » 08.07.2012 20:21

MKB napisał(a):poproszę uprzejmie o wzór takiego upoważnienia

Jesteśmy w podobnej sytuacji.
Pytam i proszę. Czy ktoś dysponuje wzorem takiego upoważnienia?
Gorąco proszę
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Vjetar
Legenda
Re: poproszę uprzejmie o wzór takiego upoważnienia

Postnapisał(a) Vjetar » 09.07.2012 06:57

snurek napisał(a):
MKB napisał(a):poproszę uprzejmie o wzór takiego upoważnienia

Jesteśmy w podobnej sytuacji.
Pytam i proszę. Czy ktoś dysponuje wzorem takiego upoważnienia?
Gorąco proszę

Proszę bardzo
forum/viewtopic.php?p=773364#773364
Agusia1976
Autostopowicz

Postnapisał(a) Agusia1976 » 09.07.2012 10:51

Jakie dokumenty są potrzebne dla dziecka? Wystarczy dowód osobisty - jedziemy ze swoim dzieckiem.
snurek
Globtroter

Postnapisał(a) snurek » 09.07.2012 11:45

Agusia1976 napisał(a):Jakie dokumenty są potrzebne dla dziecka? Wystarczy dowód osobisty - jedziemy ze swoim dzieckiem.

Dowód osobisty lub paszport tymczasowy. Polecam paszport. Koszt 30zł. To nasze doświadczenie.
Pozdrawiam
Agusia1976
Autostopowicz

Postnapisał(a) Agusia1976 » 09.07.2012 15:07

Niestety nie zdążę odebrać paszportu.
Chcemy jechać na dowód, czy to ryzykowne? Co nas może spotkać?
snurek
Globtroter

Postnapisał(a) snurek » 09.07.2012 18:19

Agusia1976 napisał(a):Niestety nie zdążę odebrać paszportu.
Chcemy jechać na dowód, czy to ryzykowne? Co nas może spotkać?

Niezbędny jest dokument dla dziecka.!! :( Jeśli ma dowód osobisty to według przepisów może "na tzw dowód" przekroczyć granicę. W waszym, nowym dowodzie zdaje się nie ma wpisanego dziecka.
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone