Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd w ostatni weekend wakacji - porady

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lecho1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lecho1 » 05.07.2007 14:17

Witam wszystkich Cromaniaków!

Od jakiegoś czasu przeglądam to arcyciekawe forum, oczywiście planując swój pierwszy wyjazd do cro. Mój wybór padł na Primosten lub Rogoznicę. Po przeczytaniu wielu wypowiedzi dotyczących wrześniowych wyjazdów zdecydowałem, że jadę w ciemno i na miejscu rozejrzę się za noclegami. Planuję wyjazd na początku września, tzn. dokładnie 1 września rano, a że mieszkam tuż przy naszej południowej granicy, nocleg zaplanowałem gdzieś na Słowenii (dodam, że jadę z miłym 5-latkiem, który niestety źle znosi bujanie samochodem...)
W związku z powyższym mam kilka pytań dotyczących samej podróży, ewentualnie tłoku na trasie.
Z pewnością w ostatni weekend wakacji wszyscy będą wracać z południa Europy, natomiast mam nadzieję, że ja jadąc właśnie w przeciwnym kierunku mogę uniknąć korków? Może lepiej opóźnić wyjazd i ruszyć 2-3.09?
Czy nie lepiej będzie wyjechać w piątek wieczorem (30 sierpnia) i pokonać całą trasę jednym skokiem (1100 km - z małą drzemką po drodze, oczywiście na parkingu.....)?

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i czekam na wszelkie opinie mogące usprawnić mój wyjazd do cro.
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 05.07.2007 14:30

Witaj! My zawsze wyjeżdżamy w piątek wieczorem około 18. Więc jesteśmy w okolicach Splitu około 12-14 w sobote. My tak robimy bo wykorzystujemy weekend do spodu. Ruch na drodze niewielki, ale my jedziemy z Rzeszowa przez Barwinek (nie wiem skąd Wy jedziecie). Na granicy ruch prawie zerowy. PL-SK 2-3 samochody; SK-HU 0 samochodow, HU-CRO juz troszke wiecej bo to juz swita i madziary tez jadą, ale nie ma mowy o żadnych korkach czy postoju dłuższym niż 5-10 minut. Generalnie ruch odbywa sie płynnie, panowie na granicy nawet Paszportow nie sprawdzaja. Ale widze ze ty przez Słowenię walisz, ale nie sądzę, że tam będą jakieś niespodzianki, ale to już ktoś kto jeździ przez Słowenie musi się wypowiedzieć. Jesli dzieciak pójdzie spać i prześpi całą noc a ty dasz rade te 1.200 (okolice Splitu z rzeszowa) dziubnąć sam to proponuje wyjazd na noc i przyjazd w południe względnie po południu. Autostrada zaczyna się już w Miskolcu i ciągnie się z małą przerwą za Balatonem do samego Splitu a teraz już nawet 37km dalej za Split. Więc decyzja należy do Ciebie. Możesz wziąść nocleg po drodze, w sumie to wakacje i odpoczynek a nie jazda na czas :D. Z noclegami na miejscu we wrześniu nie ma żadnych. kwestia poświęcenia do godziny czasu aby wybrać to wymarzone lokum na reszte wakacji.
lecho1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lecho1 » 05.07.2007 18:09

Dzięki za te informacje, ja jadę przez Boboszów na Bratysławę, Graz, Zagrzeb i chyba zdecyduję się na wyjazd wieczorkiem w piątek. :)
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 06.07.2007 07:54

victor1111 napisał(a):Witaj! My zawsze wyjeżdżamy w piątek wieczorem około 18. Więc jesteśmy w okolicach Splitu około 12-14 w sobote. My tak robimy bo wykorzystujemy weekend do spodu. Ruch na drodze niewielki, ale my jedziemy z Rzeszowa przez Barwinek (nie wiem skąd Wy jedziecie). Na granicy ruch prawie zerowy. PL-SK 2-3 samochody; SK-HU 0 samochodow, HU-CRO juz troszke wiecej bo to juz swita i madziary tez jadą, ale nie ma mowy o żadnych korkach czy postoju dłuższym niż 5-10 minut. Generalnie ruch odbywa sie płynnie, panowie na granicy nawet Paszportow nie sprawdzaja. Ale widze ze ty przez Słowenię walisz, ale nie sądzę, że tam będą jakieś niespodzianki, ale to już ktoś kto jeździ przez Słowenie musi się wypowiedzieć. Jesli dzieciak pójdzie spać i prześpi całą noc a ty dasz rade te 1.200 (okolice Splitu z rzeszowa) dziubnąć sam to proponuje wyjazd na noc i przyjazd w południe względnie po południu. Autostrada zaczyna się już w Miskolcu i ciągnie się z małą przerwą za Balatonem do samego Splitu a teraz już nawet 37km dalej za Split. Więc decyzja należy do Ciebie. Możesz wziąść nocleg po drodze, w sumie to wakacje i odpoczynek a nie jazda na czas :D. Z noclegami na miejscu we wrześniu nie ma żadnych. kwestia poświęcenia do godziny czasu aby wybrać to wymarzone lokum na reszte wakacji.

Swego czasu jechałem przez Rzeszów i Barwinek o tej samej porze , ale przejazd przez Chorwację wypadł mi w godzinach kiedy słońce bardzo przygrzewało. Jechałem wtedy jeszcze samochodem bez klimatyzacji i przyznam, że był to mały koszmar. W tym roku myślę wyjechać z Polski w godzinach południowych.
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 06.07.2007 12:43

No ja tez kiedys w samo południe przemierzałem CRO jeszcze starą dobrą Jadranką i wiem o czym piszesz. Dramat. Ostatnio już furka z klimą a to duża wygoda, człowiek nie jest tak zmęczony podróżą.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone