napisał(a) krispinus » 07.04.2013 18:34
Noża na gardle, że tak powiem, nie mam i trochę czasu na ogarnięcie tematu jest.
Niedawno ze znajomymi luźno analizowaliśmy temat zakupu działki i wybudowania niewielkiego apartamentowca (4-6 niedużych mieszkanek) w Ustroniu.
Wszyscy znajomi spoza Beskidów.
Dla nich apartamenty miały by stanowić lokatę, lokum na wypoczynek i krótkoterminowy wynajem.
Ja miałbym być wykonawcą i organizatorem przedsięwzięcia, ale z racji mojego miejsca zamieszkania, niekoniecznie późniejszym współwłaścicielem i udziałowcem.
Jeśli jednak podobny projekt dotyczył by Chorwacji, to pewnie bym rozważył pełny udział tak w tworzeniu, jak i w późniejszym sposobie użytkowania nieruchomości.
Tego typu rozwiązanie ma wiele plusów.
Wyznaczenie jednego opiekuna, zarządcy nieruchomości, który jednocześnie mógłby organizować sprawy pobytowe gości itp.
To tak na marginesie. Wiadomo, że sprawa jest trudna i skomplikowana,ale myślę, że analizę kupna samej działki i wybudowanie tego typu obiektu w Chorwacji może też warto by było przeprowadzić.
Bezsprzecznie liczę tutaj na opinie i oceny (nawet te najbardziej bolesne ) naszych przemyśleń , wszystkich, którzy się z podobnymi tematami spotkali, a przede wszystkim naszych drogich chorwackich forumowiczów.